Marja

Den långa resan.

Nyttig information.

Alla hushåll i Västerbotten får i dagarna en broschyr i brevlådan med information om hälso-och sjukvård i Västerbottens Läns Landsting 2011.

Det är en bra broschyr, väl värd att läsa, så att man vet vart man ska vända sig när det gäller. Man får också information om patientavgifter, rättigheter i vården, lagar, organdonationer m.m.

Jag läser bl.a. “Du bör åka in akut vid” och så räknar man upp olika symptom, ex akut bröstsmärta, svåra andningsbesvär. Ett symptom är “medvetslöshet” och jag hajar till. “Du bör åka in akut vid medvetslöshet”… lättare sagt än gjort. Hoppas någon annan ser till att jag åker in.

Det smidigaste sättet att få råd är förstås att ringa 1177, sjukvårdsrådgivningen. I Umeå blir det nu än mer nödvändigt, eftersom primärvårdsjouren, som tidigare fanns på akuten har flyttat till Ålidhems vårdcentral. Dit ska man alltså åka med lindrigare akuta fall efter det att vårdcentralerna har stängt. Jag undrar hur många patienter som kommer att få åka mellan akuten och Ålidhems vårdcentral och vice versa, bara för att de söker vård på ’fel’ ställe.

I dag har jag varit hos tandläkaren igen. Vi fixade mina framtänder. Jag har under årens lopp fått gropar i emaljen uppe vid tandköttet, förmodligen av flitig tandborstning. Äntligen bestämde vi oss för att göra något åt det och det var ju inte så svårt att fylla igen dem med lite plastmaterial. Jag fick ingen bedövning, fast jag bad om det, men det gick bra utan. Det värsta är ju borren som slipar och dånar i hela huvudet. Då tenderar jag att glida neråt i stolen.

På väg in mot stan tog jag en liten omväg för att få njuta av all snö i stadsparken.

Min kompis på Rådhustorget har stått en tid nu med fötterna i snön.
 

Hu, snö innanför kragen och i örat.

Ha en fin tisdagskväll <3

8 kommentarer

  1. Sandra från Finland

    Huuh, det ser kallt ut med snö innanför kragen! Fast snö vore roligt, här i Åbo är det slaskigt som i mars nu… Men till helgen utlovas det minusgrader igen, och det gläder jag mig åt! Då torde jag ha fått mina nygamla loppisskor hit ner också, så att jag någorlunda varm och torr om fötterna kan traska på i den magiska staden 🙂

  2. Marja Granqvist

    Svar till Sandra från Finland (2011-01-18 21:34)
    Ja Åbo är en magisk stad. Längesen jag var där. Jag studerade i Åbo 1961-1966 och har många fina minnen från den perioden.
    Ha det så skönt! Kram

  3. Fru Karlsson

    Ja denna reform är bra på det sättet att köerna på akuten minskar, men om det är bra för patienten låter jag vara osagt. Hur blir det t.e.x. med transporten mellan Ålidhem och akuten om det blir nödvändigt…och blir det då att stå i kö två gånger?? Man undrar ju..eller hur?

  4. Maria Lundmark Hällsten

    Jag kontaktade Ålidhem hälsocentral i förrgår, och sa till min chef vad hälsningsfrasen var: Om du har andningsbesvär, osv osv osv. Jag hajade till därför jag trodde först att det var en ”riktig” människa som svarade och jag hade tänkt svara: Nää! 🙂

  5. Babs

    Brrr, han ser ut att frysa!
    Det var väl skönt efteråt att du inte tog bedövning och den dämpar ju ändå inte ljudet av borren.
    Kram

  6. Marja Granqvist

    Svar till Fru Karlsson (2011-01-19 12:24)
    Ja, det blir nog lite förvirring i början. Om jag ex,har stukat foten, måste jag veta om läkaren vill att den ska röngas på direkten och redan där är ju läkarna olika. Det är kanske bäst att alltid ringa först.
    Kram

  7. Marja Granqvist

    Svar till Babs (2011-01-19 15:44)
    Bedövning hade varit helt onödigt, för han skulle bara rugga upp tandytan lite. Han vet nog när det gör ont… det är bara jag som är sjåpig.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.