Marja

Den långa resan.

Livets små pauser.

Vad gör du medan du står och väntar i snabbköpets kassakö? Eller när du missar bussen och måste vänta 10 minuter på nästa? Står du och stampar och hetsar upp dig, tar upp mobilen och börjar fippla med den, eller använder du den extra tiden till reflektion eller dagdrömmeri?

Tråkiga pauser i livet kan sätta i gång kreativa processer och släppa lös fantasin”, menar umeåprofessorn och etnologen Billy Ehn. Han har skrivit två böcker om “konsten att göra ingenting”: När ingenting särskilt händer och The secret world of doing nothing.

I dagens samhälle, där varje sekund måste fyllas med någonting, är tre saker viktigare än någonsin, menar Billy Ehn, nämligen väntan, rutiner och dagdrömmar.

Vänta måste alla göra. Ofta är det frågan om ett organiserat väntande, som den i kassakön. Många står och stirrar rakt ut i tomma luften, men under ytan kan det i själva verket pågå en hel del, menar Billy Ehn. Vi måste sluta se väntetiden som förlorad tid och tiden går inte fortare om vi stressar upp oss.

Rutiner är viktiga, enligt Billy Ehn, för har vi inte rutiner, måste vi ständigt ta nya beslut. Vår dagliga existens bygger på rutiner, uppgifter som vi kan göra utan större tankeverksamhet, vilket ger oss möjlighet att mentalt vara någon annanstans.

Både väntan och rutiner ger oss möjlighet till dagdrömmar. Alla människor dagdrömmer. Att drömma sig bort en stund nu eller då och låta fantasin flöda är en viktig ventil i våra inrutade liv, menar Billy Ehn. “Kanske ger drömmarna oss nya insikter, som till slut också kan resultera i konkreta handlingar.” Så sätt dig på ett fik med en kopp kaffe och dröm en stund, i stället för att ta en latte on-the-go. Vem avgör om det är bortkastad tid, eller värdefull tid?

Denna intressanta artikel om professor Billy Ehns tankar läste jag i Vk:s Weekend-bilaga i morse.

Jag har själv inga problem med att vänta, tycker om att ha rutiner i vardagen och dagdrömmer en hel del. Kom att tänka på att jag ofta skriver om mina bussresor med lokalbussen, så ofta att jag till och med har tänkt tanken att skapa en egen kategori på bloggen för de inläggen. Jag gillar nämligen de 10-15 minuter jag får sitta på bussen och göra ingenting. Det är ju en slags väntan på att komma fram och i stället för att ’vara på väg’ kan man ’sitta kvar’, befinna sig i nuet och slappna av.

Min kompis är dunderförkyld, så vi har skjutit upp påskmiddagen till i morgon. Hoppas hon mår bättre då.

Nästan all snö är borta nu och i rabatten vid min ingång har dessa små fina blommor kommit upp. Varken min granne eller jag vet vad de heter.

Ha en riktigt trevlig påskafton <3

8 kommentarer

 1. Babs

  Ingen aning om vad det är för blomma men så jättesöt den är.
  Om resor och att vänta säger jag bara:
  ”Resor är det bästa sättet att utbilda sig på egen hand”.
  Karl Julius Weber
  Kram

 2. Suomi-Sandra

  Jag älskar att dagdrömma och fantisera! Bäst går det under tråkiga föreläsningar eller när jag sitter i biblioteket och ska försöka läsa på tent, så det är kanske inte så produktiv… Men nöjsamt ändå!

  Är det inte krokusar, de söta blommorna, eller bedrar mitt öga mig?

 3. Marja Granqvist

  Svar till Suomi-Sandra (2011-04-23 20:47)
  Det är skönt att dagdrömma, bara det inte går till överdrift.:)
  Kan de vara krokusar? Blir de så fullt utslagna? Måsta kanske googla och se.
  Kram

 4. Anne-Marie Mäkelä

  Jag tycker om dessa små pauser i livet. I verkliga livet står jag där med mina kassar i kön, men i mitt inre så händer det mycket. För att inte tala om hur spännande det är att iaktta de andra människorna i kön……..

 5. Helena Nilsson Springare

  Det är så schööönt att inte göra…. NÅT!! Jag är expert på det! Ett tips är att slå av tvn och titta på den i tjugo minuter. Man kommer på massor med kreativa saker. Japp, det är sant.. jag gör det ibland haha.. Knasigt, men effektivt som balsam för en trött och ljudkänslig mamma!

 6. Marja Granqvist

  Svar till Helena Nilsson Springare (2011-04-24 19:55)
  Jag brukar ofta ligga på soffan och stirra i taket, eller sitta på sängkanten och fundera. Väldigt skönt med sådana pauser. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.