Marja

Den långa resan.

Förnuft och känsla.

 

Vi har kommit in i augusti månad och ordet i Paulo Coelhos Visdomskalender är ‘Förnuft’.

Illustrationerna är färgglada pyramidformer och en räv i golfrutig slipover.

Ordet ‘förnuft’ brukar ofta kontrasteras med ordet ‘känsla’ och uppfattningen är att vi människor övervägande styrs av förnuftet eller känslan. Det kanske är så… men den perfekta balansen mellan förnuft och känsla, tycker jag är det som kallas för ‘sunt förnuft’, då känslan för det som är bra får leda till ett förnuftigt beslut.

Tänk om konduktören som kastade ut den 11-åriga flickan från tåget hade vågat känna efter om det hon gjorde var rimligt, innan hon fattade sitt, i sitt tycke, regelmässiga beslut. Vad reglerna än säger kan jag inte förstå hur man kan kasta ut ett barn, som dessutom inte kan svenska. Jag kan inte heller förstå att det inte fanns någon annan vuxen som ställde sig upp och hjälpte flickan. Det måste ha funnits medresenärer som såg vad som hände och som lät det hända. All heder till den kvinnan i Kumla som tog med sig flickan hem.

Bland månadens visdomsord väljer jag följande:
“ Alla stora kvinnor och män i världen har varit personer som mer än att säga ja, framför allt har sagt ett bestämt “Nej” till allt det som inte har gått att förena med ett ideal om godhet och växande.”
(Ur krönikan: Vikten att säga nej.)

Så sant! Vi behöver mera civilkurage och ibland även lite civil olydnad här i världen.

Ha en mysig fredagskväll <3

 

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.