Marja

Den långa resan.

Surströmmingspremiär!

I kväll är jag bjuden på surströmmingsfest.
Synd bara att det regnar så att vi inte kan sitta ute i trädgården, men vad gör väl det när man får premiärkalasa på läckerheterna i goda vänners lag.
 

Surströmming är definitivt en rätt man måste lära sig att tycka om. Första gången jag kom i kontakt med surströmming var första hösten i Haparanda i slutet på 60-talet. Exet och jag tyckte att det luktade för illa i trappuppgången i huset där vi bodde och ringde till kommunens hälsovårdsinspektor, för vi trodde att lukten kom från sopnedkastet. Vi visste inte ens att det fanns en maträtt som hette surströmming.
Så småningom reddes missförståndet upp och vi blev introducerade till denna specialitet. Länge satt vi på surströmmingsfester och åt sill och försökte stå ut med lukten av det de andra åt med stort begär. Jag minns inte när och hur jag började tycka om surströmming, men nu måste jag få äta surströmming ett par gånger varje höst. Det hör som till. Exet har däremot aldrig lyckats få upp smaken för strömmingen.

Jag äter vanligtvis min surströmming med mandelpotatis, lök och gärna hackad tomat på ett tunnbröd. Det är lite pillrande innan man skalat potatisen och rensat fisken, men när allt är färdigt är njutningen så mycket större.

Mums!

Jag får inte glömma att ta med cykellysena, för nu är det mörkt om kvällarna.

Ha en trevlig torsdagskväll <3

8 kommentarer

  1. solvig lundström

    VAD ORÄTTVIST—jag är ej bjuden fast jag äääääälskar surisar,är en äkta jämtlänning uppfödd på en del strömming.När vi var barn å det blev strömming över lades den i en glasburk med tättslutande lock.dagen efter fick min äldre bror å jag äta ute njuta en gång till.Vilka underbara minnen.Min storebror är bortgången sedan länge men varje surispremiär längtar jag efter honom.smaklig måltid önskar jag dej.

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Inga sjösaker för vår del, jag kan sträcka mig till en bit inlagd sill…någon gång om året. Men jag har en burk surströmming härhemma, historien om den, kommer om någon dag 🙂 Ha så trevligt på festen//Kram

  3. Lina

    Åt faktiskt surströmming för första gången förra året. Det var varken hemskt eller fantastiskt. Ska nog försöka på nytt i år igen. 🙂 Hoppas att kvällen blev trevlig! 🙂

  4. Marja Granqvist

    Svar till Lina (2011-08-18 22:09)
    Som sagt så måste man vänja sig, men eftersom du inte tyckte att det var hemskt, tror jag att du snart tycker att det är gott.:)
    Kvällen blev trevlig. Kram

  5. Babs

    Blev bjuden på surströmmingsfest på 70-talet, jag tyckte att det var så där. sen fortsatte vi med det en gång varje år och jag tyckte att det blev godare och godare. Helt plötsligt upptäckte jag att jag längtade efter surströmming och idag tycker jag verkligen om det.
    Hoppas du hade trevligt!
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.