Marja

Den långa resan.

Mera svamp och agavesirap.

I söndags kom exet till Umeå och ska bo hos mig en vecka. Han ska bl.a. hjälpa sin andra dotter flytta.
I natt hände det som vanligtvis händer när han är här, jag satte mig på det kalla toalettlocket när jag gick på toa. Han är ordentlig där… fäller ner både ring och lock efter sig. 

I dag har jag fått en massa uppmärksamhet. Alla tittar ju förvånat efter en tant som plötsligt cyklar ut på den nyklippta ängen och sedan drar sin cykel av och an mellan träden.
Jag hade ’svampsynen’ påkopplad och såg en Karljohan och finns det en så finns det ju fler på samma ställe. Nu har jag flera nya ställen alldeles bakom knuten. Fortfarande är svamparna små, så hösten kommer nog att bjuda på fler.
Jag hittade några vildhallon också och dem åt jag upp, eftersom jag inte hade någonting att plocka dem i. Jag kunde inte göra som jag gjorde den gången jag sprang på en massa åkerbär i skogen i Finland. Då tog jag av mig BH:n och plockade åkerbären i kuporna.

Det blev inte så många Karljohan,

men eftersom det inte går bort så mycket när man rensar dem, så 
blev det så här mycket.
 

Det blev inga köttfärsbiffar, utan köttfärssås med gårdagens riskor och dagens Karljohan. Till den blev det zucchinitagliatelli (zucchiniremsor gjorda med osthyveln och kokta 2 minuter i lättsaltat vatten), broccoli och tomater.

Såsen på köttfärsen är crème fraiche med lite osötad senap och en droppe agavesirap. Receptet säger flytande honung, men jag vill tipsa om agavesirap, som inte höjer blodsockret lika mycket som honung eller vanligt socker. Bra att använda nån gång , om man som jag har slutat äta socker. Sirapen triggar inte igång sockersuget igen.

Ha en trevlig tisdagskväll <3

 

 

10 kommentarer

  1. Birgitta J:n

    Härligt målande och spännande inlägg! Jag ser allt framför mig. Trött Marja i mörkret på toaletten, Marja på ”svampängen” med den publik (som följer hennes blogg…?) och spänt undrar vad som blir nästa drag vid vildhallonen..?
    God mat lagar du också…Köttfärssås med creme fraiche, senap och…agavesirap – det blir spännande att testa!
    Risken finns att exet blir kvar (du vet svamp…).
    Ha en fin fortsatt kväll…tror mig ha förstått att du är en nattuggla som jag!

  2. Marja Granqvist

    Svar till Birgitta J:n (2011-08-30 22:32)
    Ja Birgitta, jag är en riktig nattuggla och jag njuter av att kunna vara det nu när jag är pensionär. Nackdelen är förstås att halva dagen har gått innan jag har hunnit göra mig i ordning.:) Kram

  3. Babs

    Haha, det där med toalettlocket har jag också gjort – känns så snopet.
    Det blev ju mycket att äta av de få svamparna – Karl Johan kanske inte vätskar och krymper så mycket.
    Gott ser det ut!
    Kram

  4. Maria Lundmark Hällsten

    Hej Marja! Jag har en fråga till dig, du med ditt finska påbrå. Mamma snackade om en granne vi hade på 70-talet, som var från Finland och som bjöd på något som hette läfsa, stavningen är ju förmodligen inte den rätta. Och detta innehöll kanel och skulle rullas in i en duk av något slag, vet du vad detta är fär något?

  5. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-08-31 18:19)
    Har ingen aning vad det kan vara… låter som något slags bröd. Frågade exet och han hade heller inte hört det någonsin. Jag har en kokbok från Österbotten, men där fanns inget liknande heller…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.