Marja

Den långa resan.

Insnöad.

Det bara fortsatte att snöa hela kvällen i går, så jag kom mig inte ut. Sent på kvällen kom jag på att jag inte ens varit ut till brevlådan för att se om jag fått någon post, så jag tog på mig storstövlarna och pulsade ut de få stegen till lådan. Ingen post, varken till mig eller grannen. Jag undrar om inte brevbäraren tagit sig en ledig dag… Mycket snö var det efter ett helt dygns snöande och jag tänkte att snöplogen kommer att väcka mig tidigt på morgonen i dag.

Men det kom ingen snöplog på hela natten och när jag sent om sider vaknade och tittade ut var hela gården täckt av ett djupt snötäcke. Jaha, ingen tidning i dag, tänkte jag med en suck, men såg sedan ett spår där någon pulsat i snön. Stackars tidningsbud!
Sen tänkte jag på en av de närmsta grannarna, som dagligen får besök av både sina döttrar och hemtjänsten. De brukar köra in på gården och parkera utanför dörren. Hade ingen varit och sett till henne i dag? När jag pulsade ut efter tidningen såg jag att det lyste i hennes kök och hon satt vid bordet. Allt var tydligen väl och jag vet ju att hon ringer på om hon behöver hjälp… 
 
Efter frukosten for jag ut och pulsade i väg i tidningsbudets spår. Var var snöplogen? Från ett annat hus kom en ung mamma, som fick bära barnvagnen ut till den plogade vägen. Hon bar först ut vagnen och gick sedan in efter barnet. Längs cykelvägen kom en annan mamma med barnvagn och ett litet barn på kälke. De skulle till dagiset, men cykelvägen dit var inte plogad och dessutom hade plogen lämnat en hög plogkant just vid vägen, så de blev tvungna att vända om och den lilla killen på kälken blev jätteledsen.
Just då kom plogen och tog bort plogkanten och satte på snöslungan och plogade där de skulle gå. Den lilla killens tårar förbyttes till stor glädje när han fick se plogen slunga snö på så nära håll. Han hoppade av kälken och sprang exalterad fram och tillbaka.

Jag gick till brevlådan och kom att tänka på en bild jag tog ungefär vid samma tid för tre år sedan. Då hade vi mycket mera snö och jag hittade nästan inte brevlådan, som var inbakad i snöhögarna.
 
 
I dag låg snöhögarna lite längre bort på båda sidor. Ganska stora högar redan.
 

När jag sen kom hem efter ett par timmar hade plogen varit och röjt på gården. Jaha, då var det min tur att skotta bort vallarna den lämnat framför båda ingångarna och brevlådorna. Tung, blöt snö var det. 

Nu sitter jag här och tittar ut på det vackra snölandskapet, delvis upplyst av gatlyktorna. En mörk skepnad går långsamt längs cykelvägen och bussen ringlar sig som en lysmask uppför backen. Två upplysta skepp rör sig långsamt fram och tillbaka lite längre bort. Det är snöplogarna som arbetar oförtrutet mellan husen.

Ha en skön tisdagskväll <3