Marja

Den långa resan.

Januari: Uppvaknande.

I år är ordningen återställd. Jag har en kalender med visdomsord av Paulo Coelho att leva efter. Hur kunde jag klara mig utan den i fjol?

Årets kalender heter ’Förvandling’ och det säger ju en hel del. Personligen tänker jag mera på ’utveckling’, vilket ju borde vara en ständig strävan i livet.

Januari månads tema är ’Uppvaknande. Catalina Estrada fortsätter att illustrera kalendern. Hennes illustrationer är lika detaljrika och exotiska som tidigare, men färgerna i årets kalender är lite mer dämpade.

Ett av månadens citat lyder:
”Det är nödvändigt att du utvecklar en strategi för att ta till vara det som finns omkring dig. Det bästa sättet att förbereda sig inför en utmaning är att ha obegränsade möjligheter att svara.”
(Ur Alef)

Jag fäste mig vid tanken att ”ha obegränsade möjligheter att svara”. Den kan man ju tolka på olika sätt. Dels tänker jag på hur viktigt det är att ha kunskapen och fakta kring det man pratar om. Att vara väl förberedd, vare sig man vill övertyga någon eller bara ha en givande diskussion. Det finns alltför många människor som bara äger en enda ’sanning’, som inte kan lyssna på andras argument, som inte är beredda att ända uppfattning och som oftast slutar sina anföranden med ”Så är det”.  Vad säger man då? Jag brukar köra med ’ähum’ och byta samtalsämne.

En annan tanke, som är min favorit, är denna med ”obegränsade möjligheter”. Att man inte ger upp, utan letar efter andra möjligheter, andra lösningar på eventuella problem. Att man ’ser möjligheterna i stället för hindren’. Jag är en obotlig optimist i det fallet och den inställningen har faktiskt gett mig många möjligheter jag inte trodde fanns från början. Verkar det som att det inte finns någon möjlighet, ska man titta bakom hörnet, brukar jag säga.

Avslutar med ännu ett citat för januari månad:
” Varje dag bär evigheten i sitt sköte.”
(Ur Alkemisten)

Ha en bra torsdagskväll <3

 

8 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Jajamensan… så är det, mm det har man både sagt och hört några gånger. Och ibland kan man nog göra det, beroende på vad man talar om, men visst är det betydligt mycket enklare om man försöker se saker ur olika synvinklar, jag är dessutom övertygad om att man inte heller behöver vara just positiv för att se lösningar, det kan även negativa människor vara duktiga på, då dom ser vad som kan bli, eventuella svårigheter och kan lösa saken innan det värsta har hänt. Och då blir det ju något positivt av det hela, i slutändan. //kram

  2. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2013-01-03 19:07)
    Ja visst, huvudsaken är att man inte ger upp och bara tror att allt är kört. Att man gör sig själv till offer.
    Kram

  3. Marja Granqvist

    Svar till Helena Nilsson Springare (2013-01-04 21:29)
    Coelho kommer med många fina tankar… men ibland blir han lite för ’religiös’ för mig. Han är ju katolik och det får man bortse från. Kalendrarna är så fint upplagda när man får ett ord varje månad man kan tänka på. Då kan man ju använda sina egna referensramar.:)
    Ha en fin helg! Kramar

  4. Ditte

    Kloka ord och tankar från dig.
    Jag tycker också om Coelho, men precis som du, så blir han i min smak ibland väl religiös.
    Skall nu när jag orkar hitta kalendern, tror absolut den är något för mig också.

    Just att positiva tankar är viktiga i alla sammanhang, det tror jag på och likaså att möjligheterna finns där, men som du säger, ”ibland får man titta runt hörnet”.
    (Det här pratar även Lars- Erik och Elene Uneståhl mycket om i sina mental träningskurser. Och jag tror verkligen på det.)

    Kramar och tankar till dig

  5. Marja Granqvist

    Svar till Ditte (2013-01-05 15:05)
    Jag köper mina böcker på bokus.com (billigare än i bokhandeln)och då får jag dem direkt hem i brevlådan. Om man dessutom kan vänta några dagar på dem, får man dem fraktfritt. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.