Patrik Nilsson kommunalråd ( S )

Lokalvården

Lokalvården kommer att utföras av kommunen från och med den 2 maj om vi socialdemokrater får som vi vill. Jag skrev i min förra blogg att jag skulle återkomma om vilken beslutsnivå detta beslut ska tas. På sittande kommunstyrelse i tisdags så rådde en osäkerhet kring om det kunde räcka med kommunstyrelsen eller om frågan skulle avgöras av kommunfullmäktige. Inte ens oppositionsrådet visste med säkerhet vilket som var rätt! Efter att ha granskat tidigare protokoll så tycker jag fortfarande att det inte är helt självklart men för att det ska gå så rät till som möjligt så har jag ansett att det är den högsta beslutade församlingen i kommunen (kommunfullmäktige) som får avgöra saken.

Varför anser jag att lokalvården ska tas över av kommunen? Underlaget visar tydligt att kommunen är billigast, vi kan nyttja resurser på ett bättre sätt, vi har egen kontroll och behöver inte lägga ner tid för att kontrollera någon annan. Tid som kostar pengar och inte är med i beräkningsunderlaget. Lars Bäckström har väldigt svårt att lita på dessa siffror och i sin blogg jämför han dessutom äpplen och bananer. Han hävdar att innan RIMAB tog över så kostade verksamheten 6,9 miljoner kronor. Detta är inte sant! Innan RIMAB tog över så minskade kommunen själv städfrekvensen och landade då på en budget på 5,1 miljoner kronor. Att vi sedan dess har lyckats hitta ytterligare effektiviseringar som innebär att kommunen själv kan utföra lokalvården för 4,5 miljoner kronor känns riktigt bra. För mig spelar det egentligen ingen roll om det är en privat eller kommunen själv som utför olika verksamheter. Vi ska hela tiden leverera verksamhet med så hög kvalitet som möjligt och samtidigt så kostnadseffektivt som möjligt. Privata alternativ löser inte alltid problemen vilket vissa hävdar. Jag är hög tilltro till kommunens verksamheter och är övertygad om att vi är minst lika bra om inte bättre på att leverera hög kvalitet till så låg kostnad som möjligt, vilket innebär att skattebetalarna får ut så mycket som möjligt.

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.