Petter Nilsson(SD)

Klart att svenska ska gälla i äldreomsorgen!

Även om jag själv inte var ledamot i Umeå kommun under tiden motionen Sverigedemokraterna föreslog att kräva större språkförståelse hos personal i äldreomsorg så måste jag säga att det är väldigt viktigt. Motionen är viktig.

 

Man måste man ha tillräckligt god svenska för att förstå och göra sig förstådd av medarbetare och vårdtagare. Läste en insändare i ordet fritt, där även en undersköterska som gått i pension också ifrågasätter Socialdemokraternas motivering, att kravet är för högt ställt.

 

Det handlar om trygghet för anhöriga och brukare. Trygghet för de äldre som byggt vårt samhälle och bidragit med skatt under lång tid ska inte sopas under mattan till följd av övriga partiers bekymmersamma problembeskrivningar och lösningar såsom ”demografiska utmaningar”.

 

”Demografiska utmaningar”, är något man klamrar sig fast vid. Övriga partier menar att en åldrande befolkning i sig är det enda problemet. Ett problem man löser enbart genom ökad invandring. Vad som sen händer när de som anländer blir äldre blir väl ett problem för kommande generationer att hantera. Nåväl. Självklart måste vi kräva bättre språkförståelse hos personal i äldreomsorgen!

4 kommentarer

  1. Maria

    För att säkra god omsorg och vård för alla gamla är det självklart att kommunikationen fungerar! Därför är det rimligt att vårdarna kan tala med och förstå brukarna (och deras barn eller makar). Kanske kom förslaget från fel håll och återkommer från andra?

  2. Undersköterska i verkligheten.

    Man blir ganska trött på alla ”Naturligtvis” och ”Självklart” när man vet hur det ser ut i verkligheten, angående personal i äldreomsorgen.
    De gamla blir inte förstådda, saker missuppfattas, registreras inte.Avvikelser skrivs aldrig ner, man kan inte. Själv blir man en tjatig, jobbig människa. I minoritet trots utbildning, lång erfarenhet och kunskap.
    Gå ut o se hur det är på våra äldreboenden. Konstigt att inte fler anhöriga reagera…

  3. Maria

    Undersköterska i verkligheten: Problematiskt att äldreomsorgen fått roll som integrationsprojekt, både för brukare och övrig personal. Nyanlända eller övriga språksvaga skulle kanske fungera bättre inom andra verksamheter, kanske enklare industri?

  4. Basic Rules

    Självklart, hur kan annars vården/ omsorgen bedrivas på ett säkert sätt för ’patienter’.
    Den samlade vänsterkanten behandlar emigrerade som insatsvaror i industrin, värre faktiskt…
    Alla passar inte in helt enkelt i detta yrke.
    Höj lön, status och krav- gör det lockande att jobba inom yrket!
    Pengarna finns det handlar om vem som ska prioriteras, våra äldre eller dom som inte är vårt ansvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.