Petter Nilsson(SD)

Ågren(M fl) har möjlighet bekänna färg om språktest i KF.

I sin blogg lyfter Anders Ågren att moderaterna nu har för avsikt att införa språktest i äldreomsorgen, vilket är viktigt.

Sverigedemokraterna har länge vart tydliga med att detta är viktigt, och under Umeå kommunfullmäktige hanteras en SD-motion i ämnet där moderaterna m fl har möjlighet att rösta igenom precis detta.

M har en tendens att försöka formalistiskt ifrågasätta bra förslag, eller göra sken av att innehåll på något vis inte riktigt når upp till ’just’ den avsikt de själva avser införa/genomföra.

Motionen som behandlas i fullmäktige ställer språkkrav motsvarande c-nivå(Du förstår TV-program och filmer samt långa faktatexter utan alltför stor ansträngning. Muntligt uttrycker du dig flytande och spontant. Du kan uttrycka dig skriftligt i klar strukturerad text.).

Det är min förhoppning att man också anser det rimligt, istället för att debatt och beslut präglas av någon besynnerlig formaliadebatt kring huruvida man konkret behöver besluta om ett språktest, eller ifall ”egentligen” b-nivå(Du förstår radio- och TV-program om språket talas långsamt och tydligt. Du fungerar i de flesta situationer vid resor i länder där språket talas. Du kan skriva enkel, sammanhängande text.) är tillräcklig.

Oavsett är det viktigt att man tydliggör vilken nivå av svenska man kräver av de som arbetar inom äldreomsorg.

3 kommentarer

  1. Maria

    Det viktigaste i frågan är ju att personal inom de så viktiga områdena, som äldreomsorg och vård, klarar kommunikation på inhemskt språk. Hur detta säkerställs är underordnat! Utomordentligt väsentligt är att vårdarna klarar att kommunicera med vårdtagare, övrig personal samt anhöriga för att optimera livet för patienter och brukare!

  2. NN

    Enligt experter, bl a på FHM, mpste samhället värna om de ömtåligaste, dvs våra äldre och funktionshindrade. Samtidigt som lämplighetsprov tillämpas vid antagning till attraktiva utbildningar som läkare, betraktas de som tjänstgör på boenden så betydelselösa, att deras arbetsmiljö totalt nonchaleras då medarbetare knappast kan delge varandra information….Självklart måste språkkrav i svenska säkerställas inom vård och omsorg i Umeå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.