Petter Nilsson(SD)

Varför skriva om ”Vi på saltkråkan”?

Nu är jag själv skallig och politiker, och rent åldersmässigt så passar jag alltför väl in på farbror Melker. Kanske inte det mest smickrande faktumet.

Nej. Jag är inte ens tillräckligt kränkt för att vilja skriva om serien.
Jag ser det som en skildring av skärgårdslivet som Astrid Lindgren författat efter en gedigen erfarenhet av skärgårdslivet.

Inte därmed sagt att skärgårdslivet är så klart för en norrlänning heller, men fortfarande är det en del av det kollektiva medvetandet. Vem har inte sett serien?

Man måste då fråga sig varför man avser göra om det hela. Det enda jag kan tänka mig är att man avser att ta omtag för att inkludera fler olika grupper av människor. Ni vet sådana där grupper som övriga partier och märkliga totalitära ideologier gärna delar in människor i. Hudfärg, sexuell läggning, etc.

Man aviserar också att fler alster av Astrid Lindgren ska petas i.

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

 1. Viktor

  Här är en annan tanke på varför man avser göra om det hela, och häng med nu för det kan bli komplicerat:

  * Man vill tjäna mer pengar på ett av sveriges kändaste författarnamn
  * Moderna svenska serier där alla karaktärer är 100% Vita och godkända av samtliga kränkta kommunala SD-politiker skulle vara alldeles för mycket Sci-Fi då landet Sverige som bekant inte ser ut på det sättet idag

  Tror pengar fortfarande är en mycket starkare drivkraft för TV-serieproducenter än diffusa planer på att genom barnunderhållning islamisera Sverige.

  • Lars

   Jag är inte övertygad om pengarnar stora betydelse för SVT, SVT:s kända vänsterkantring och de serier som nu produceras säger nåt annat. det provas helt enkelt inte att göra serier som saknar politisk agenda och visar det multikulturella projektets fördelar på nåt sätt, såna serier skulle inte få sändas i de dominerande vänsterinriktade kanalerna (dvs alla). Då får man inte heller nåt facit. Det närmaste exemplet på ett inte så multikulturellt program som får göras är väl humorprogram som Solsidan, som går ut på att svenska män gör bort sig totalt, men på ett säljande humoristiskt sätt!

 2. Maria

  Det är nästan omöjligt att förändra svenskar kollektiva minne av Saltkråkan, även om Svt gör ett försök. Det är bättre att kreativt nyskapa annan serie.

 3. Lars

  Det som jag upplever som den stora risken, är att SVT helt förstör det bästa och finaste med Astrid Lindgrens verk, nämligen att ge barnen en stunds befrielse från allt det onda i värden och för nån timme få uppleva en värld där det mesta fungerar och känns bra. Idyllen är skapad med en avsikt, att barrnen för en stund ska slippa vuxenvärldens otrygghet och skapa en idealbild för vad de senare behöver göra för att deras framtida barn ska få en chans att uppleva lycka. Att då t.ex. försöka tvinga barnen att förstå och lösa problemen som de vuxna har skapat i förorterna ger inte barn ett hopp om en bättre framtid, och inte heller en avlastning från dagens elände. I skolorna tvingas barn i dag ofta hjälpa till med integrationen och offra delar av sitt eget lärande för sin egen framtid, och ska man utnyttja Astrid Lindgrens verk för att ytterligare påminna barnen om dessa nya plikter som inte fanns förr, i stället för att låta barnen för en liten stund glömma oförrätter och uppleva en trevlig avkoppling framför TV:n så finns risken att barnen återigen ska påminnas om sina plikter för att lösa de nya problem som vuxenvärlden skapat och inte klarat att lösa – är det verkligen barnens plikt redan från förskoleålderna???? Barnen i dag har nog med att oroa sig för förnedringsrån och mobbning i sin relativa närhet, som vuxna har skapat förutsättningarna för, och uppenbarligen helst inte vill se och än mindre göra når åt!

 4. Kenth

  The bottom is nådd!…Programutbudet på svt-kanaler är redan så uruselt så varför då t död
  på en gammal klassiker som ”Saltkråkan” Nä nu när avgiften dras på skattsedeln istället för en licens
  tycker man att det kunde satsas på bättre utbud o kvalitet. Djupsinniga programinköpare har etablerat sig på SVT. Vem tycker det är roligt se program som kontrapunkt strömsö bäst i test hjälp vi köpte en bondgård…osv…som sen repriseras hela veckan så det blir tjatigt. jag är 60+ och kräver mer kvalitet för mina skattepengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.