Demokratiarbete i dess grundform

Av , , Bli först att kommentera 0

Har varit i Umeå med dotra några dagar, men nu skildes vi åt och jag drog till Skellefteå för Socialdemokratisk distriktskongress på Medelfors folkhögskola.

Här ska vi i dagarna två slå våra kloka huvuden ihop och staka ut den närmsta framtidens Socialdemokratiska politik som vi från Västerbotten vill att den ska föras.

Tack vare att det är partikongress är det ett mindre antal motioner i år och med oss har vi två stycken från Vilhelmina arbetarekommun. Vi i Vilhelminadelegationen har läst på och delat upp motionerna och i tisdags hade vi en fjärrkonferens där vi gick igenom det hela och diskuterade för och nackdelar. I stort tycker vi nog att distriktsstyrelsen gjort ett gott arbete med motionerna, men lite ändringar och några bifall är vi nog ute efter om vi i Vilhelmina får bestämma. Hur det blir återstår att se och en del av det demokratiska spelet.

Det är ett glatt gäng från Vilhelmina som samlas och vi har väldigt roligt. Inte överens alla gånger, men med högt i tak och diskussioner så har vi nått konsensus. Imorgon utskottsarbete och det är där som det mesta jämkningsjobbet görs för att sedan hamna i plenisalen för omröstning.

Särskilt glad är jag över att ha fått DS bifsall i min egensnickrade motion som härrör från ett samtal med en av våra bönder i dalgången och ett bevis på hur jag tycker att det ska gå till inom politiken. Från gräsrot till sina lokala politiker som för frågan vidare upp genom det demokratiska systemet. På något annat vis kan vi inte göra så länge vi anser att vi ska hålla oss till det demokratiska systemet.

Sedan får vi se var den hamnar och vad det blir av den. Min tanke är att även om den inte finner vägen ända fram så kan den så ett frö och till slut bära frukt. Kanske naivt, men så ser jag det.

Ha en trevlig helg allihop!

Bli först att kommentera
Etiketter:

Snuspengar för en som lever på marginalen?

Av , , 1 kommentar 18

Mitt i all turbulens med terrordåd med bilar som plöjer in i folk och skadar och lemlästar släpper den rödgröna regeringen nyheten om att man kommer att driva frågan om en sänkt skatt för en stor del av våra pensionärer. De som omfattas ska främst vara de med låga pensioner upp till 14 000kr i månaden, och det är främst kvinnor.

Det talas om att det kan bli upp till 200 kr mer imånaden.

Alldeles för lite skriks det. Ett hån! Knappt en pizza! Röstfiske! Ute på nätet flödar de nedvärderande kommentarerna och jag förstår ärligt talat inte hur en del resonerar.

Det sk ”gapet” eller ”pensionärsskatten” som en del kallar det är en följd av den borgerliga Reinfeldtregeringens många jobbskatteavdrag.

Jobbar du och ”bidrar” till samhället så får du göra avdrag vilket minskar din skatt. Du som är sjuk, arbetslös eller pensionär får inte göra detta avdrag.

Att avskaffa detta gap var ett vallöfte från Socialdemokraterna till valet 2014. Men det var kopplat till arbetslösheten och den svenska ekonomin.

Sedan september 2014 har den svenska ekonomin stärkts, arbetslösheten har gått ned och sålunda har man sänkt denna skatt en gång och nu vill man gå vidare med detta steg.

Pension är inget bidrag, utan en uppskjuten lön och då ska den beskattas precis som vilken lön som helst.

Jag undrar om de pensionärer med låga inkomster ser på denna sänkning på samma hånfulla och nedvärderande sätt? För en del är 200 kr snuspengar, men lever du på marginalen kan de nog komma till pass och gör mer till än från.

Denna orättvisa som man nu försöker återställa ”kostar” vad jag förstår staten 2 miljarder och ska man täppa till detta gap för alla pensionärer så kommer det att behövas ytterligare 6-9 miljarder vad jag förstår. Kanske dessa hånfulla kan komma med förslag på var dessa pengar ska tas ifrån?

Ett av jobbskatteavdragen kanske? Ja om jag fick bestämma så.

Bra jobbat Löfven! Fortsätt jobba så.

 

1 kommentar
Etiketter:

Kultsjödalingen nr 1/17

Av , , Bli först att kommentera 3

Nu har vi börjat dela ut Kultsjödalingen nr 1 för detta året.

Ett litet informationsblad från Kultsjödalens S-förening som vi gett ut snart under tre års tid och som vänder sig till alla vi med intressen, stora som små i Kultsjödalen.

Men eftersom alla inte kan vara och vittja sina brevlådor så finner du en nätversion här!

Håll till godo!

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Vi bygger Sverige!

Av , , Bli först att kommentera 13

Sedan den rödgröna regeringen tillträdde hösten 2014 har man kraftigt jobbat för ett ökat byggande av bostäder och miljarder är satsade för detta ändamål där det förutom bostäder till folket är en del av jobbpolitiken.

Klassisk Socialdemokratisk politik och nu ser vi resultatet.

Det byggs som aldrig förr och arbetslösheten går ned.

 

Diagram(Källa: SCB)

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter:

Ljusare framtid för glesbygdsbutiken

Av , , Bli först att kommentera 12

Under många år har glesbygden i vårt stora land hotats av nedläggningar av olika serviceanläggningar där affär, med post , apotek, spel, bränsle, paket och bolagsutlämning ingått. Det är mycket på ett järnspett…

Den rödgröna regeringen införde ett årligt butiksstöd på 35 miljoner, där näringsidkarna kan söka maximalt 300 000 kr och nu verkar det som att det ger effekt.

Glädjande så läser jag om Axfoods VD (dit kedjan Handlarn, som är stora ute i glesbygden räknas) skriva att:

”Det är få ägarbyten i dag och antalet konkurser har helt upphört. Så det är ingen överdrift att säga att glesbygdsstödet stoppat den pågående butiksdöden, säger Niklas Nettrup, affärsområdeschef för Handla´n och Tempo på Axfood Närlivs”. Detta sagt efter en undersökning de gjort.

Ett litet men ack så viktigt bidrag för oss ute i glesbygden.

Närodlad politik på riktigt levererad av Socialdemokraterna.

 

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter:

Förtroendemannaberedning

Av , , Bli först att kommentera 10

Idag fredag var jag nere på Plass`n för det första mötet med förtroendemannaberedningen som tillsätts varje mandatperiod och som har till uppgift att titta på mycket av det rent praktiska inom Vilhelminapolitiken. Allt från nämnders storlek, ersättningar och annat som har med det politiska arbetet att göra och om du är nyfiken så finner du beredningens framtida agenda här.

Alla var rörande överens om att det är ett viktigt arbete i beredningen och kontentan ska bli en rapport som vi kommer att presentera så småningom.

Ordf. påminde även att mycket av beredningens arbete utgår från ett medborgarperspektiv och utifrån det så känns uppgiften extra förtroendefull.

Det var näst intill ett fulltaligt möte så när på ett par stycken och detta var det förberedande mötet där riktlinjer drogs och framtida mötestillfällen sattes. En inte helt enkelt uppgift då det är många det ska stämma överens med, men efter bläddrande i almanackor så fick vi till ett antal möten framöver.

Och även fast jag lämnade ett soligt fjäll för ett möte inomhus mitt under brinnande vårvinter så måste jag säga att det kändes bra då jag väl styrde kosan hemåt. Det blir nog bra det här.

Bli först att kommentera

Apoteksutredningen

Av , , Bli först att kommentera 15

Den sk. apoteksreformen avskaffade 2009 monopolet på apotek i Sverige och var en produkt av dåvarande socialminister Göran Hägglund (Kd). Intentionen var att öka valfriheten (förvånande?), få till en ökad servicegrad i form av ökad tillgänglighet samt att via konkurrensen hålla ned priserna på ett större utbud. Lovvärt kan tyckas.

Som vanligt då det gäller denna typ av affärer så reade den borgerliga regeringen ut det hela och idag visade det sig att det var en lysande affär för………………de privata aktörerna som bl.a är riskkapitalbolag med säte på Jersey. Köpa billigt av staten, göra vinster i Sverige och betala skatt utomlands verkar ha blivit ett borgerligt signum.

Men även om det kan sticka i ögonen så ska jag inte gå vidare i det, men hur gick det då med intentionerna?

Ökad valfrihet – Jo det har blivit fler apotek. Betydligt fler i städerna, och de ligger nära varandra. Så vill man inte gå på hjärtat så kan man gå på Kronan tex.

Tillgängligheten då? - Ja öppettiderna har blivit längre och med det har det blivit bättre.

Priserna och utbudet då? – Ja här har det ju blivit tvärtom. Det mesta har blivit dyrare, tom mycket dyrare och utbudet har blivit sämre på ”ovanligare” mediciner. Och då det gäller utbudet så har man höjt det med otaliga produkter, men fått kritik för att det många gånger är varor som kan ifrågasättas tillhöra ett apotekssortiment.

Dagens nyheter har gjort en hel reportageserie om detta och den som vill kan grotta ned sig i detta och föga förvånande så är man positiv till det hela då ”marknaden alltid sköter sådant här bättre än monopolet”.

Men nu idag lade regeringens utredare Åsa Kullgren (S) fram förslag med ”fokus på att höja kvaliteten, säkerheten och servicen på apotek” som bl.a skulle innebära en del kvalitetshöjningar. Den som känns mest angelägen för oss i glesbygden är att alla apoteksbolag ska få möjlighet att inrätta ombud i glesbygden. Som det är idag är det bara Apoteket AB som får göra det. Om sedan de privata aktörerna gör så vete fåglarna för det lär knappast vara en vinstmaskin så det blir antagligen i vanlig ordning farbror staten och skattebetalarna som får fortsätta stå för det.

I övrigt följer jag turerna kring Postnord och de affärer vår kära Maud Olofsson (C) gjorde under sin tid som näringsminister. Verkar också bli en borgerlig affär som ger en bitter eftersmak till oss skattebetalare….

Ha en bra dag.

Bli först att kommentera
Etiketter:

Alla kvinnors dag!

Av , , Bli först att kommentera 6

Jag är inte mycket för att fira olika ”dagar”, men idag firar jag alla härliga kvinnor på vårt jordklot på Internationella kvinnodagen.

Vi lever tillsammans och klarar oss inte utan dessa, men ojämlikheten är fortfarande stor ute i vårt samhälle. Det jobbas på för fullt för att komma tillrätta med dessa orättvisor. Då socialdemokraterna lanserade sin feministiska regering så ska jag nog erkänna att jag reagerade, men många skrattade och de på den yttersta högerkanten hånade. Och visst finns det mycket att fundera kring hur man från partiet har lyckats med detta. Det finns nog både det ena och andra som gått att göra annorlunda eller bättre, men min fundering är hur det skulle se ut med jämlikheten OM man inte suttit vid makten?

För mig är det viktigt att titta på historien och dra lärdom av denna. Även det något som många brukar fnysa åt och komma med någon syrlig kommentar. Men dessa fnysningar och kommentarer är ett sätt att förminska de landvinningar och demokratiska reformer som gjorts sedan 1900-talets början. Och de flesta av dessa reformer som vi i dag åtnjuter står de socialdemokratiska partiet bakom.

Men nu lämnar vi historien. Tittar framåt och jobbar för ett jämlikare samhälle. Det råder ingen brist på utmaningar.

Men framförallt hyllar vi ALLA kvinnor idag (fast det kan vi göra även på andra dagar).

 

Affisch för kvinnlig rösträtt 1914.

Bli först att kommentera
Etiketter:

DÅK 2017

Av , , Bli först att kommentera 7

Så var det dags för den årliga Socialdemokratiska distriktsårskongressen som i år går av stapeln i Skellefteå den 25-26/3 (ifjol var vi i Lycksele).

Jag har den stora äran att som delegationsledare ta med mig ett antal ledamöter från Vilhelmina och tillsammans ska vi föra Vilhelminasossarnas talan. Ett hedrande uppdrag och nu läser vi in oss för fullt och formulerar våra argument i de olika motionerna.

Vi som åker är förutom undertecknad:

Kicki Norman

Suzanne Sellin

Ewa Hed

Nimer Iglesias

Maria Bäckström

Viveka Abramsson

Ulrika Johansson

I år är det ett mindre antal motioner att ta ställning till, vilket kan bero på att det är partikongress senare i april. Men för den som är nyfiken så finner du dem här. Två motioner finns med från Vilhelmina arbetarkommun. En om småskalig mat/köttproduktion och en om ett  återinförandet av skrotbilspremie.

Bli först att kommentera