Tänk vad svårt …

Av , , 2 kommentarer 23

…det är ibland.

Den rödgröna regeringen arbetar nu för att utlokalisera statliga verk och myndigheter ut från Stockholm. Något vi i ”obygden” borde tycka vara tacknämligt då dessa flyttat härifrån under en rad många år.

Men man har stött på patrull då  facken ST och Jusek stämde staten och anser att det är orimligt att folk och fä i kungliga huvudstaden ska behöva slita upp sina bopålar och flytta ut på landsbygden…..

Det var INGA problem att göra tvärtom, dvs att flytta från land till stad och det gick bra. Inga högljudda protester då inte från dessa fack. Och det ser jag som konstigt.

Nu idag kom domen från AD och staten får rätt. Om myndigheterna flyttar ut i landet får de anställda snällt följa med eller söka nytt jobb.

Det är säkert inte kul för dem som drabbas, men för oss utanför storstäderna har detta varit vardag sedan länge och har det ”gått bra” åt ena hållet går det säkert bra åt det andra.

Tack för ikväll.

2 kommentarer
Etiketter:

Sverige vidare till fotbolls-VM i Ryssland!!!

Av , , Bli först att kommentera 11

Detta efter en hemmaseger med 1-0 i veckan och nu 0-0 borta mot Italien.

Trodde jag skulle få magsår men det gick vägen. Som Marcus Berg sa; Det var inte snyggt, men….

Tillsammans kan inget stoppa ett lag som gett sig f-n på att komma framåt och ännu ett bevis på kollektivets styrka och kraft och sist men inte minst; motivation slår klass!

DSC_0494

Bli först att kommentera

Det vita manliga hatet på nätet

Av , , Bli först att kommentera 9

Det skrivs en hel del om ”gammelmedia” och även Public service i dessa dagar.

Nära och fjärran tyckare spyr sin galla över SVT, SR och alla medier som inte sprider den bild som dessa tyckare anser ska råda.

Istället är det obskyra bloggar, ”nyhetssajter” och ”tyckare” som är det rätta och som säger ”sanningarna” om hur konspirationen inom det svenska samhället pågår och hur ”gammelmedia” lurar det svenska folket.

Men varför skulle det nu inte vara så?

Ja just för att de flesta av dessa åsikts/sanningssägare aldrig behöver stå till svars för vad de skriver. De behöver inte/vill inte följa de pressetiska regler som ”gammelmedia” gör. De blandar och ger och för att det ska passa deras agenda och möts de av motstånd är det ”fake news” eller tårdrypande historia till försvar. Gärna insvept i en konspiratorisk blöt filt med sionister eller socialister inblandade. En del sanning blandas med två delar fantasier/lögner. Bilder kopieras och återanvänds, men med nya budskap. Och då namnet på sajten blir för belastat byter man namn. Avpixlat blir Samhällsnytt…. Vad nytt med den dynga man sprider? Nåväl. Det är bara att välja i denna bruna sörja.

Något dessa personer i mångt och mycket delar är hat eller förakt och framförallt: De är män. En undersökning från FOI, Det vita hatet – radikala nationalistiska miljöer på nätet, visar på att nästintill 100 % av dessa hatsajter drivs/skrivs av män och kommentarerna därefter är även de inte långt ifrån. Se där. Det är inte bara inom sexuella trakasserier, våldtäkter och sexism som vi män är bäst.

Kvinnornas roll i denna värld är:

* Brottsoffret – Kvinnan som utsätts för brott (oftast av en icke nordisk man)

* Idealet – Kvinnan som värnar familjen, föder vita barn och gör som hon blir tillsagd.

* Förrädaren – Kvinnan som säger ifrån och som inte vill inrätta sig i ledet. Kallas oftast för Batikhäxa, PKfitta, feministluder. Trevliga killar eller hur?

Det är sorgligt att se detta, men än sorgligare att se vuxet folk svälja dessa historier med hull och hår och tom använder dessa epitet.. Den ena mer påläst än den andre. Men sunt folkvett verkar inte vara något som följer med dessa herrar.

Om vi INTE hade våra ”gammelmedier” (som tex skulle stängas ned eller censureras om extremhögern kom till makten), hur skulle vår nyheter förmedlas då?

Inget VK eller VF, SR eller SVT?

Tror du käre läsare att sanningen och fakta skulle komma fram om det var högerextrema Samhällsnytt, Fria tider eller Katerina Janousch som höll i trådarna?

Nä. Jag tror inte det, och till sist.

Även gammelmedia har fel ibland, men om de har det så kan DU anmäla dem till PO. Det går inte med ”sanningssägarna” på extremhögerfronten.

Bli först att kommentera
Etiketter:

November

Av , , 2 kommentarer 13

Jag är ingen större fan av månaden November, men igår var jag ute en sväng här i Saxnäs och vem kan egentligen klaga….

IMG_20171111_132816_889

 

IMG_20171111_132816_891

 

DSC_0485

 

2 kommentarer
Etiketter: ,

Hur många ord…

Av , , Bli först att kommentera 18

….har du i ditt ordförråd?

Läste en debattartikel om tre toppmoderater som föreslår att modersmålsundervisningen i skolan ska slopas. Hur korkat är inte det och ett bevis på att man är stockkonservativ och inte hänger med vare sig sin tid eller i den aktuella forskning som finns inom området.

Under hösten har vi, ett gäng lärare (Saxnäs/Dikanäs) fortbildat oss inom språket betydelse för goda kunskapsresultat inom skolan. Vi läser och har träffar varje torsdag och det är via Skolverkets Läslyftet. En satsning från regeringen för att höja kompetensen inom läsområdet för lärare och i slutändan våra elever. Kursen ”Från vardagsspråk till ämnesspråk” är den kurs vi valt att utgå från och idag avhandlades ett kapitel, ”Ordförrådet – en framgångsfaktor.

Jag har inte tänkt redogöra för det hela i detalj, men för den som är intresserad kan det vara intressant att följa länkarna och se hur det ser ut i modern skolforskning. Något jag uppmanar även dessa moderater att göra.

Ord är makt och ska vi komma framåt gäller det att modersmålsundervisning och svenskaundervisning går hand i hand. Men dessa moderater kanske inte vill att det ska gå framåt?

Jag kan förstå gemene man som kan tycka att det låter konstigt, men att behärska sitt modersmål bra gynnar inlärningen av svenska och därmed snabbar på integrationen in i det svenska samhället. I skolan, på jobben, med kompisar etc, etc.

Och detta gäller inte bara för nyanlända utan likväl även för våra ”svenska” barn, men som har ett fattigt språk av olika anledningar.Forskningen visar att socioekonomisk bakgrund spelar roll där bl.a uppväxt i mindre bemedlade hem med låg utbildning kan påverka språket och därmed framtida möjligheter i skolan.

Här har politiken en uppgift att fylla och utjämna de skillnader och ojämlikheter som förekommer och de som följt mig har nog märkt att jag inte är förtjust i det liberala och ”fria” skolsystem vi nu har. Ett system ensamt i välden och som enligt mig cementerar precis det jag skriver om, men som märkligt nog även missgynnar de som tror att de gynnas av detta skolsystem. Men den debatten tar vi en annan gång.

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Gemensamma krafter ger positiva resultat

Av , , Bli först att kommentera 24

För några år sedan var Vilhelmina kommun och dess skolor i fokus på ett mindre smickrande sätt. Lägst i olika rankingar och med idel anonyma inlägg i olika medier, anmälningar från föräldrar och hot om viten från skolinspektion. Det var inte roligt att läsa om och bitvis jobbigt då bl.a jag själv jobbar inom skolan.

Men för några år sedan började ett systematiskt arbete med att vända denna trend. Politik, tjänstemän och skolpersonal tog med gemensamma krafter tag i situationen och påbörjade en vandring för att vända detta negativa till något positivt, ”Lapplands bästa utbildningskommun”.

Gymnasiet, Malgomajskolan har gått i bräschen, men grundskolan har följt efter.

Skolan är i kommunala sammanhang en koloss och det är inget man  styr om på en femöring, men successivt har det jobb som lagts ned  börjat ge resultat och nu klättrar Vilhelmina kommuns skolor i olika rankingar vilket nu uppmärksammas av Svenskt Näringsliv där förvaltningschef Christer Staaf och utbildningsnämndens ordf. Viveka Abramson (S) nu har besökt Stockholm och hållit i ett föredrag om den resa kommunen påbörjat.

Läser även på VK om hur entreprenörer i Kittelfjällsområdet nu går samman för att få till området även som en sommardestination. Företagen ser samarbete som ett måste om man ska kunna komma någon vart i sin framtida stävan mot målet.

De senaste åren har även Kultsjödalen ökat på sin turistiska omsättning och det jag ser som en del i denna framgång är just samarbete mellan entreprenörer, men även med folket i bygden via de olika föreningar som finns, men även de enskilda byborna.

Kontentan av detta är att om alla börjar se sig själva som en del i en helhet. Samarbeta. Att se sina ”konkurrenter” som ”komplement” till sin verksamhet. Då kan man vända negativa trender, skapa omsättning och sysselsättning.

Däri tror jag stora delar ligger i framgångarna.

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Offside i Portugal

Av , , Bli först att kommentera 16

Så har jag då kommit hem efter en veckas semester nere i Portugal där jag och äldsta dottern drog runt de södra delarna med bil. Ett fascinerade land som efter en vecka kan sammanfattas med: God mat, bra boende och mycket trevligt folk. Och allt detta till ett mycket bra pris. Helt klart något jag rekommenderar den ressugne. Nu i slutet på den värsta säsongen var det inte så mycket folk ute och vädret var behagliga 24-26 grader i luften och vattentempen på 21-22 grader är för en fjällbo van vid Kultsjön ett rent nöje att bada i.

På väg hem passade jag på att läsa en engelsk Portugisisk dagstidning ” The Portugal News” och hittade både det ena och andra intressanta.

* Detta året går till historien som det torraste genom tiderna för Portugal och då jag körde runt så förstår man att de står inför en jätteutmaning. Tidvis är det nästintill ökenlandskap, stäpp som är mycket torrlagt och här och var kör man över broar där man förstår har runnit bäckar/floder en gång i tiden (och som inte verkar ha varit allt för avlägsen).

* Mellan Juli -September omsatte turismen 1,6 miljarder Euro (9,79 för att vara exakt, men räkna x 10 i kronor = Ca 16 miljarder kr) i Portugal. Turismen står för en betydande del av den Portugisiska ekonomin. Men även i Sverige står turismen för en stor del av ekonomin. Den omsatte 296 miljarder ifjol och det är inte för inte den turismen kallas vår nya basnäring. Vi Socialdemokrater i Västerbotten kämpade hårt för att få in skrivningar i vårt styrdokument som betonar denna näring och dess vikt för vårt område. Det innebär bl.a att vi måste ha infrastruktur som kan ta emot denna växande industri. Kollektivtrafik, vägar, järnvägar, flyg tex.

* Det snackas en del om skatters vara eller vara och dess effekter.

I Portugal införde man i februari en sockerskatt för att komma tillrätta med de hälsoproblem konsumtionen av socker får vilket nu fått till följd att Coca Cola nu kommer att reducera sockerhalten i sina produkter med 12 % under en treårsperiod. Måste väl ändå betecknas som positivt och något jag tycker att vi i Sverige ska börja diskutera. (De har även slutat sälja en engångsplastpåsar i mataffärerna så där har alla (iaf de jag såg) egna kassar med sig.

DSC_0473

* Sist men inte minst. Det har varit en del skriverier om de svenska pensionärer som flyttar till Portugal av skattetekniska skäl:

”Allt fler pensionärer flyttar till Portugal och slipper skatt på sin tjänstepension. Den som vill kan plocka ut hela sin tjänstepension på fem år om man är skriven i Portugal under tiden. För att sedan flytta tillbaka till Sverige igen och fortsätta ta del av svensk välfärd.”

Detta är fullt lagligt, men något man från svensk sida och finansminister Magdalena Andersson (S) försökt stoppa, då det är FEL!!! Men det går tydligen inget bra och Portugiserna stretar emot. Men säg den glädje som varar. I samma tidning läser jag om att det under 2016 försvann  8,6 miljarder Euro ur den Portugisiska skattkistan (och med samma kronkurs på ca 10 kr hamnar vi då på svindlande ca 860 miljarder kr) till utländska skatteparadis. Det är inte bara svenskar som vill smita undan sina åtaganden. Dom finns lite varstans.

Nu ska jag läsa ikapp mig så vi hörs längre fram.

Ha det gott!

Bli först att kommentera

Läsvecka & läslov

Av , , Bli först att kommentera 15

Under veckan som gått  har vi på Saxnäs skola haft läsvecka.

Att läsa är A och O för varje enskild individ och en av våra främsta rättigheter. Utan att kunna läsa har man betydligt sämre förutsättningar att lyckas i livet och därför satsas det så mycket på just läsning. och det är inget undantag hos oss, men varje termin avsätter vi en speciellt en vecka som uteslutande ägnas till att främja läsning.

Årets vecka lade vi nu till veckan och då har vi på skolan slagit ihop klasserna 1-4 och 6-9.

Några veckor innan läsveckan beställde jag upp ett boklass från vårt fina bibliotek och med hjälp av deras personal fick vi upp en hel hög böcker som våra små kan gå och dregla över och läsa av hjärtans lust. Allt från nybörjarenläsarens Rolfböcker till Magister Tutnäsa….

Måndagen bjöd på en konsert och bowling nere på Folkan och det var idel glada och nöjda elever. Konserten var med ett band som tolkade texter efter barnboksförfattaren Barbro Lindgren, men sedan under resten av veckan höll vi oss på hemmaplan och vi:

Läser tyst, högläser för barnen, men barnen läser även för varandra. Skriver utifrån det vi har läst. På papper, men även via våra nya fina Cromebooks som eleverna fått låna (inte alla, utan än så länge eleverna i klass 3-4).

Olika lässtrategier har vi jobbat med. Läser man en skönlitterär text på samma vis som en instruktion tex?

För att vi inte totalt ska snöa in har varje dag ett utepass direkt efter lunch med gemensamma spel och lekar.

Att arbeta praktiskt med instruktioner gjorde vi idag där 16 barn uppdelade i fyra grupper bakade utifrån olika recept och dagen avslutades naturligtvis med att fika upp det som bakats. Vi jobbar i tvärgrupper där elever från varje klass hamnar i en grupp, dvs från klass 1-4. De äldre får hjälpa till att ta ansvar för de yngre. De yngre får öva i att lyssna till de äldre. Ett samspel med andra ord.

Nu imorgon blir sista dagen innan höstlovet och som det nu verkar kan sista lektionen bli att få ta del av de äldres (klass 6-9) rysliga berättelser som de egenhändigt spelat in utifrån sitt tema om skräck och thrillers. I eftermiddag fick vi ett smakprov och det är imponerande hur de läser upp sina berättelser, spelar in med ljudeffekter och vi får se om de små törs lyssna på dessa rysligheter. :-)

Sedan blir det ett höst lov och då vill vi slå ett slag för Läslov där våra elever bl.a. är med på ett lotteri utifrån hur mycket böcker man läser.

Och kom ihåg. Det finns inga genvägar till att bli en god läsare. Läs ofta, läs mycket, men framförallt: Ha kul!

Själv kommer jag att försvinna ett tag under lovet.

Ha det gott!

Bildresultat för Rolf bok

 

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Revisionen och 13-13

Av , , 11 kommentarer 18

Då jag inte var med på gårdagens Kommunfullmäktige så ska jag inte bli långrandig i denna fråga, men skulle på förekommen anledning vilja kommentera en del från gårdagen då jag tycker det finns en del att önska från blogginlägg av både Maria Kristoffersson och Åsa Össbo.

Ifjol 2016 gick Vilhelmina kommun med ca 42 miljoner i överskott. Detta överskott har genererats tack vare goda politiska beslut i att arbetet med flyktingverksamheten skedde i kommunal regi ist. för att kommunen skulle lägga ut detta på privata aktörer. Sedan är det ett gott betyg på de anställda från verksamhetschef och neråt som lyckats förvalta detta på ett bra sätt.

Men samtidigt visste vi att denna verksamhet skulle generera kostnader under 2017 och därför lade S + V ett förslag om att pengar skulle flyttas över från verksamhetsåret 2016 till 2017. Om vi inte hade gjort detta hade det inneburit att vi per automatik fått ett underskott 2017 och även 2018 vilket inneburit nedskärningar i kommunens verksamheter.

Hur skulle vi förklara för gemene man på gatan i Vilhelmina att vi ena året går med 42 miljoner i överskott, men skulle köra på som att dessa pengar inte fanns och dra ned på verksamheterna?

De borgerliga partierna motsatte sig detta förfarande och ville inte föra över pengarna, men presenterade inte heller vilka neddragningar i kommunens verksamheter man var beredda att göra.

Revisionen ställde sig undrande till detta förfarande då det enligt dessa inte klart framgick pengarnas väg inom det kommunala systemet.

Samma firma, PwC hade hand om den jävshistoria som snurrat runt och i samband med att de avrapporterade den tog de även upp sina frågor ang. kommunens delårsrapport. Detta först på ett kommunfullmäktigegruppmöte, sedan för oss på KS med även kommunekonomen närvarande.

Efter en del ajourneringar på fullmäktige så godkändes de skrivningar som lades fram och ett enhälligt beslut togs.

Då det gäller vindkraftsbeslutet har även det diskuterats i KS och vi från S och V anser att vi inte ser något skäl att i dagsläget säga nej till vindkraftsetableringen, Gråtanliden.

GHG Wind AB har ansökt om miljöprövningstillstånd för en vindkraftspark (155 verk) hos Länsstyrelsen och då går Länsstyrelsen ut i en första remissrunda ut och frågar berörda kommuner, Storuman och Vilhelmina vad vi tycker.

Detta är en fråga som engagerar och bara inom vår egna partigrupp har det varit stora diskussioner.

Att vindkraftverk påverkar vår natur är vi nog alla överens om, men ingen av oss i S + V anser oss ha kompetens att avgöra hur och i vilken grad, detta kopplat till den nytta dessa verk anses ska ha för vår elförsörjning. Länsstyrelsen har dock denna kompetens och det är just detta frågan gäller. Att få till stånd en miljöprövning.

Till vår hjälp har vi även använt kommunens egna vindkraftsplan som förordar detta område för vindkraft (dock är antalet verk betydligt större i ansökan), och där kan iaf jag undra över varför vi först antar en vindkraftsplan som pekar ut ett antal områden lämpliga för vindkraft, men då ett företag som vill exploatera/investera i dessa får ett direkt nej från kommunen?

Med andra ord och signalen vi skulle sända vid ett nej var: Dessa områden lämpas sig för vindkraft, men det är ingen ide ni ansöker för vi säger nej ändå.

Här trodde vi oss veta att vi innan fullmäktige hade en majoritet emot oss. Åsa Össbo gör en stor och viktig sak (och det är det) av denna fråga, men berättar inte VARFÖR man förlorade omröstningen….

Skälet är tämligen enkelt och det är att en av deras egna ledamöter avvek från fullmäktigemötet, majoriteten för att  avvisa förslaget  fögick därmed förlorad. Resultat blev sålunda 13 – 13 och där fullmäktiges ordförande, K-G Abramsson (S) i sådana fall har utslagsröst.

Konstigare än så var det inte.

Men långrandig blev det ändå….

Ha det gott!

11 kommentarer

MeToo-kampanjen flyttar ut…

Av , , Bli först att kommentera 17

… från nätet och idag lördag hör jag på TV att det blir manifestationer ute i vårt avlånga land.

Under den senaste veckan har vittnesmålen från främst kvinnor vittnat om att det är något som inte fungerar som det ska i vårt samhälle och det är vi män och vårt förhållningssätt gentemot kvinnor som är åt h-vete.

Ett samhällsproblem kommer upp till ytan genom en snuskgubbe till Hollywoodregissör och en viral kampanj ”#MeToo” som spridits från landet i väster över hela världen och nu lär debatter och samtal ta fart i denna fråga och det är nu upp till oss att ta tag i denna viktiga fråga.

Som man, pappa till två tjejer, lärare och politiker ser jag att min givna roll i att jobba för lösa detta problem.

Bli först att kommentera