Virtuellt vårdrum I Kultsjödalen

Av , , Bli först att kommentera 7

Sedan dryga året har jag engagerat mig i frågan om att upprätta ett virtuellt vårdrum i Kultsjödalen likt en modell som finns I Slussfors, Storumans kommun.

Kort beskrivit är tanken med detta vårdrum att det ska vara en KOMPLEMENT till den distriktssköterskemottagning som finns med allehanda teknisk utrustning för att själv ta olika prover som man som människa i glesbygden behöver göra. Blodtryck/prover etc.

Det finns idag teknik som gör att man kan göra mycket av detta själv och på så sätt avlasta den ordinarie distriktssköterskan som då kan prioritera annorlunda. Så fick iaf jag och några med mig det förklarat då vi var på ett möte om detta vårdrum här i Saxnäs i maj 2015.

Men ett ”krav” från landstinget var att det finns ett intresse från den egna befolkningen om detta och det kan ju vara förståeligt. Varför satsa resurser på något som ingen använder?

Ett nytt möte skulle till efter detta, men det drog ut på tiden och jag har hållit utkik efter detta möte, Ringt och mailat i med frågan vad som händer i frågan, men det har varit dött. Jag tog upp frågan med landstingsrådet Peter Olofsson (S) nu sist han var uppe till Vilhelmina.

SÅ. Äntligen ett möte blev utannonserat uppe i Klimpfjäll onsdag den 20:e februari. Jepp! På onsdag blir det upp till Klimpfjäll……….

Den som nu är lite uppmärksam märker att det är något som inte stämmer och det fick jag veta igår…….Mötet var i måndags…. Jag kanske skulle ha läst det lite bättre…

Snopet, men jag hoppas det var givande och jag följer ändå frågan med stort intresse.

 

Bli först att kommentera
Etiketter:

Trollfabriken

Av , , 3 kommentarer 5

Det är så här det går till på den högerextrema kanten att skapa propaganda och det med stöd av folk inom Sverigedemokraterna.

Bedra, ljug, klipp ihop. Simsalabim så har man skapat sin egna ”nyhet”.

Så styrs den svenska trollfabriken som sprider hat på nätet mot betalning

SD-politikern Nina Drakfors var trollfabrikens ansikte utåt: ”Jag har lämnat GS”

SD tar inte avstånd från trollfabriken Granskning Sverige

 

3 kommentarer

Dagens Robert Nyberg

Av , , Bli först att kommentera 2

…apropå att sko sig på skattebetalarnas bekostnad.

Robert Nybergs foto.

Bli först att kommentera

Jobbar VilhelminaCentern för en parlamentsbyggnad i Vilhelmina?

Av , , 8 kommentarer 28

Jag har följt en del diskussioner om Vilhelminas intresse att få den nya framtida samiska parlamentsbyggnaden förlagd till Vilhelmina. För den som vill kan gå in här och höra några röster om varför Vilhelmina bör ligga bra till. Och här en liten film om den tänkta platsen för byggnaden uppe på kyrkberget i centrala Vilhelmina.

Detta upplägg trodde iaf jag att alla partier i Vilhelmina var eniga om och jobbade för, men jag kanske har missförstått det hela?

Det har uppstått en märklig debatt där huvudpersonen är Centerns Marita Stinnerbom som sitter i Vilhelminas kommunstyrelse och fullmäktige på Centermandat, men hon är även aktiv och partiledare i det samiska partiet Guovssonásti och sitter på deras mandat som ledamot i sametinget. Hon jobbar även inom Lycksele kommun som liksom Vilhelmina kommun är en samisk förvaltningskommun. Riktigt som vad vet jag inte, men det har med det samiska förvaltningsområdet att göra vad jag förstår.

Stinnerbom och hennes parti  Guovssonasti har förordat Lycksele för den nya samiska parlamentsbyggnaden.

Det har väckts en del frågor kring detta och ju mer jag fundera på detta desto märkligare tycker jag det blir och den förklaring som Maria Kristoffersson (C) ger på sin blogg (i en kommentar) gör inte saken bättre.

Som jag ser det har Centern i Vilhelmina en ledamot i både Vilhelminas KS och fullmäktige som förordar Vilhelmina som placeringsort, men som utifrån sin roll som partiledare i Guovssonasti och ledamot i sametinget förordat Lycksele för byggnaden. Ursäkta, men är det inte detta som kallas för en intressekonflikt och att sitta på dubbla stolar?

Vad jag skulle vilja veta är vad Centern i Vilhelmina anser i frågan och sprida lite ljus över denna fråga.

Jobbar VilhelminaCentern för en parlamentsbyggnad i Vilhelmina?

8 kommentarer

Is, is och åter is………..

Av , , Bli först att kommentera 1

….och just ingen snö. Vad ska man tro om denna vinter ?

I skrivandets stund har jag inte en snöflinga på mitt tak, men för fem år sedan såg mitt tak ut på detta vis.

Magnus Johanssons foto.

Bli först att kommentera

SO i verkliga livet

Av , , Bli först att kommentera 16

Idag skulle jag ha ett SO-pass med vår klass F-1 direkt efter lunch. Lektionen förberedd och några minuter innan gick jag för att ringa in dem.

Då jag kommer i ljushallen så ser jag två av ”mina” pojkar kämpa frenetiskt med nypåsnörda skridskor. På väg ut! Jag frågar naturligtvis vad som var på G.

- Vi vill åka skridskor!!

- Jamen vi ska ju till att börja nu?

- Men snälla vi vill åka skridskor……

Snabb titt ut. Solen skiner. Gnistrande sol…………………

Självklart. Klädde på mig, Följde med dem ut. Skottade den nylagda isbanan. Hela klassen (sex st) ute. Lekte ”Alla under hökens vingar”. Barnen glada och nöjda ända tills det blev uttöjda regler och helt plötsligt var inte alla nöjda. Stod och tittade på. De fick lösa det själva och det gjorde de till slut.

Vi gick in till slut och avslutade de sista 10 minuterna med att prata om vad som hände. Vikten av regler och att prata med varandra.

Ungarna nöjda med idel lovord till läraren :-)

En planerad SO-lektion om regler och att ta hänsyn till varandra blev 45 minuter lek och stoj ute med ett resultat som vida överträffade vad jag hade tänkt mig från början. Verkligheten överträffade dikten???

Man lär så länge man har elever och återigen inser jag att jag har världens viktigaste jobb.

Och det är barnen som gör det värt det!

Ha det gott!

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Senaste KS 170131

Av , , Bli först att kommentera 17

För den politiskt intresserade så kommer här en kort redogörelse från senaste KS och de beslut som togs.

* I den senaste enkäten från Svenskt näringsliv där man rankar företagsklimatet i Sverige har man lagt till en fråga inför 2016 års undersökning där man frågade företagen om de dragit sig/ tvekat att lämna klagomål till kommunen med risken för att det skulle påverka deras företag negativ?

Vilhelmina kommun utmärkte sig negativt där 58 % av de 98 företag som medverkat svarat ja på denna fråga.

Med tanke på att Vilhelmina legat i bottenträsket i denna undersökning iaf sedan 2009 och med tanke på denna senaste tillagda fråga så måste saken undersökas, analyseras och åtgärdas. Det blev en del diskussioner och saken drogs ut på tiden, men till slut kunde en enig Kommunstyrelse anta ett förslag att lägga fram till fullmäktige.

* Kultsjödalsberedningen klubbades igenom, liksom en förtroendemannaberedning. Allt enigt.

* I en ökande konkurrens från bl.a våra grannkommuner om arbetskraft till de olika kommunala förvaltningarna så måste vi se till att kommunen är en attraktiv arbetsgivare. Här kommer ett antal åtgärder att läggas till fullmäktige. Förslagen inbegriper friskvårdstimme, friskvårdsbidrag, fritt kaffe, sjukvårdsförsäkring och kanske det mest kontroversiella förslaget om att på ett ettårigt försök (med möjlighet till förlängning) införa 32-timmars arbetsvecka för våra socionomer som har en ansträngd arbetssituation. De är i dagsläget underbemannade och ska vi behålla de som är kvar måste något göras.

Och om jag inte minns fel var det även i denna fråga här ett enigt KS.

Och apropå företagsklimat så gjorde vi som vanligt företagsbesök och det var tre olika företag som fick påhälsning av oss politiker. Detta har gjorts under ett antal år och är ett sätt för politiken att möta företagen och få del av hur de ser på framtiden, möjligheter/hot . Ja vad de vill….

Jag hade förmånen att få träffa en ung kvinnlig företagare, Hannele bång och hennes företag Fjällfoto. En framåt och driftig tjej som vi skolan och UF (Ung Företagsamhet) nu driver sitt egna företag där hon mestadels håller på med studiofotografering i sin nya lokal uppe i Kyrkstan.

Jättekul och givande och under samtalet med henne så fick jag flashbacks från min egna tid som ung företagare i början på 90-talet. Det var inte så lätt alla gånger.

Det blev ett långt möte och efter detta for vi ett gäng Sossar från Vilhelmina på en studiecirkel till Åsele och kvällen blev sålunda sen innan sängen kom som en räddare.

Det har varit mycket politik och ikväll hade vi Kultsjödalssossar styrelsemöte och det är lika roligt varje gång och vi är på G ska ni veta. Men mer om det längre fram.

Ha det gott allihop.

Bli först att kommentera
Etiketter: