Mats Nilsson, L

Politiska dypölar

Av , , Bli först att kommentera 1

Lyssnade på ett reportage om hur de fascistiska pilkorsarna i den ungerska regeringen ägnar sig åt att svartmåla Sverige. Ungern är på väg rakt ner i en brunsvartröd sörja som påminner en hel del om det som Chavez åstadkom i Venezuela.

Det är alltså dessa typer som landsförrädaren Åkesson framhåller som politiska föredömen. Och det sker samtidigt som Kristersson och EBT försöker sig på att mot sedvanlig praxis få igenom ett hafsverk till budgetförslag med – just det – stöd av Åkessons gäng.

Inser man alls vad man håller på med? Kristersson agerar förskräckande likt den tyske högerpolitikern Franz von Papen som släppte fram Hitler till makten.

Om det tidigare funnits någon tvekan om att alliansens frånfälle på riksplanet är det borta nu. Hoppa du i dypölen, Kristersson. Men vänta dig inte att någon liberal kommer att dra upp dig!

Bli först att kommentera

Otacksamt

Av , , Bli först att kommentera 0

Mörkret sänker sig så här på eftermiddagen. Snön ligger dock kvar än så länge, så det lyser faktiskt upp tillvaron. Snart dags att förbereda litet middagsmat. Tar också del av nyheterna som visar att ekonomin är på väg att vända neråt. Det är nog så sant som jag läste i en kommentar i dag, att regeringen, vilken det nu blir, kommer att få en allt annat än tacksam uppgift.

Otacksamt blev det också i längden för Finland, Ungern och Rumänien som denna dag, 5 december 1941, fick sig i krigsförklaring från britterna. Det straffade sig att alliera sig med Hitlertyskland.

Bli först att kommentera

Blytungt

Av , , Bli först att kommentera 0

Ett antal hektiska dagar med jämna födelsedagar i familjen har nu kommit och gått. Snön har också kommit, men den är fortfarande kvar i blytung skepnad. Tog ett tag att få gången renskottad.

Blytungt, i dubbel mening, var det också den 4 december 1676 när svenskarna besegrade danskarna i slaget vid Lund. Det blodigaste slag som utkämpats i Norden. Hade det gått annorlunda, hade kanske det gamla Östdanmark återgått till Danmark, men nu kom landskapen att förbli svenska. Gott så, men om så inte hade varit, hade vi i varje fall sluppit Åkesson och hans gäng.

Bli först att kommentera

Minnesdag

Av , , Bli först att kommentera 0

Dags att göra helg. Firande av födelsedagar stundar. Svårt att i dessa tider gå förbi att det har gått precis 300 år sedan Kalle dussin fick hjärnan utblåst utanför Fredrikshald. Stormaktstiden var slut, och det visade sig i förlängningen vara en god sak. Åtminstone för befolkningen. Att det sedan finns typer som tycks lika litet av hjärna som kungen ifråga hade efter skottet, som ”firar” denna dag med nostalgiska drömmar om ett Sverige som aldrig funnit, ter sig gåtfullt.

Bli först att kommentera

Omslag

Av , , Bli först att kommentera 0

Så slog vädret om. Regn och blåst. Som gjort för att storstäda huset, som det ändå var planlagt i dag. Mellan varven tar man del av de senaste turerna om regeringsbildningen. När både Björklund och Lööf nu har sagt sig vilja förhandla med Löfven, kan det kanske äntligen bli någon fart i processen.

Den, som det verkar, nybildade föreningen ”Kristerssontrogna vänner”, är, som väntat, missnöjda. Epitet som ”liberalsocialist” är ett exempel på det. I det lägret tycks man ju alltså tycka att krav på avskaffande av värnskatten och avreglering av bostadsmarknaden är suspekta socialistiska påfund. Märkligt nog är det bara Jan B som kallas det. Ingen har, vad jag har hört, försökt kleta ner Lööf med det öknamnet.

Hur det nu än slutar sker regeringsbildningen i alla fall på ett fredligt sätt. Annat var det förr. Den 29 november 1229 besegrade Knut Långe Erik den läspe och halte i slaget vid Olustra. Kampen om kungamakten var intensiv under hela medeltiden, trots att ämbetet ifråga var synnerligen otacksamt. Mycket få av kungarna dog en naturlig död.

Det var inte bättre förr.

Bli först att kommentera

Återvinning

Av , , Bli först att kommentera 0

Storhandling i dag. Det tog sin tid, men nu är det klart. Samtidigt skulle skräp dumpas i återvinningen som, fördelaktigt nog, finns vid affären. Det blir rätt mycket på en vecka.

Återvinning, ja. När man läser Löööfs ”kravlista” för att släppa fram Löfven, slår det en att här har vi återvunna liberala krav. Och de duger nog länge än, för de har ju inte kommit till praktisk användning.

Det här är ju saker som borde ha drivits fram under de åtta år chansen fanns. Men se, det blev inte mycket av med den saken. Energin tog helt slut under andra mandatperioden. Och det var ju verkligen trist, då det ju faktiskt var första gången under hela efterkrigstiden som en borgerlig regering blivit omvald.

I den, smått hysteriska, debatt som en del ägnar sig åt i sin iver att genom något slags besvärjelseliknande mantra förespråka en alliansregering som inte går att förverkliga, hörs brösttoner om den fantastiska politik som alliansen förde. Trots att det ju inte var så värst mycket som hände under de sista fyra åren.

Hur det här kommer att sluta, är fortfarande skrivet i stjärnorna, men en sak är säker: När demokratin som sådan faktiskt är underattack är det inte läge att gråta över varken spilld mjölk eller alliansregering. Mjölkförpackningen och regeringskonceptet kan lämpligen stoppas i återvinningen så att de kan användas längre fram.

Bli först att kommentera

Vänsterns illvilja

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag tar cykeln och åker till affären. Väl där får jag veta att det jag skulle köpa tagit slut. Och nuförtiden får man ju bara handla i den butik som anvisats till oss här på området. Om man inte har tillgång till ett licenskort för andra butiker. Och det är en MYCKET omständlig procedur för att få.

Det här beror på att kommunen numera styrs av revolutionspartiet som vann valet genom att lova alla kommunanställda lönehöjningar på 25 procent samtidigt som arbetstiden skulle minska. De kommunanställda har dock börjat ångra sig eftersom folk är ursinniga på dem och att hela löneökningen ändå försvann i höjda skatter.

Skräckscenario modell 1984? Ja, men precis så ser det ut här i Umeå för de som har hemtjänst. Istället för att välja den utövare man själv vill, ska kommunen via upphandling anvisa en sådan för olika områden. I varje fall om kommunisterna här får som de vill. Än så länge vet vi inte om det blir så, då S och V inte har majoriteten, men illviljan mot de privata hemtjänstföretagen är inte att ta miste på. Det framgår om inte annat av alla lögner man hävt ur sig från V. Trump är inte ensam om fake news om någon nu trodde det.

Bli först att kommentera

Blockblockering

Av , , Bli först att kommentera 0

 

Den 22 november 1357 slöts en uppgörelse mellan kungen Magnus Eriksson och hans son och medregent (eller kanske motregent) Erik. Denne skulle få mer territorium att basa över.

Makten skulle alltså delas. De båda drog slutsatsen att ingen av dem var stark nog att övervinna den andre och att fortsatt inbördeskrig inte skulle ha någon vinnare utom deras gemensamma fiender.

På något sätt påminner det om dagens sits efter valet. Ingen av de traditionella blocken kan övertrumfa varandra. Men tyvärr har de inte nått insikten om att det kanske ändå är bäst att göra upp. Annars kan det sluta med katastrof för båda.

För att nu gå in mer i detalj, vill varken Kristersson eller Löfven släppa drömmen om att få vara statsminister under den kommande perioden utan att behöva ta hänsyn till någon. Varken till höger eller vänster.

Det kommer givetvis inte att ske. Så nu är det dags för de så kallade ”statsbärande” partierna, S och M att presentera något som åtminstone liknar ett regeringsprogram. Att enbart kräva att man borde rösta ja till den ene eller den andre utan att de klämt ur sig vad de tänkt sig föra för politik, är sannerligen respektlöst.

Hur gick det då med kung Magnus Eriksson? Han hade ärvt herradömet över alla tre riken i Norden, men förlorade till sist allt och skulle omkomma vid ett skeppsbrott i Norge. Så kan det gå om man inte agerar efter de förutsättningar som faktiskt är vid handen.

Bli först att kommentera

Dyster minnesdag

Av , , Bli först att kommentera 0

En kall, men fin och solig dag. Arbetet på vår samfällighets garagevägg har avslutats. En lättnad att det hanns med innan snön kom. Det ska visst komma ett snöfall om några dagar.

Lättade var det nog också en och annan som var när Daytonavtalet undertecknades den 21 november 1995 och avslutade kriget i Bosnien.

Balkan har varit skådeplatsen för (alltför) många krig och slitningar. Osund nationalism och (van)föreställningar om den egna folkgruppens rätt att dominera andra har medfört mycket elände och det fortsätter än i dag, även om det inte är något öppet krig.

Konstigt, men jag kan inte låta bli att tänka på Åkessons gäng när jag tar del av detta.

Bli först att kommentera

Patriotism och nationalism

Av , , Bli först att kommentera 0

Läser att det i dag är är precis 318 år sedan Karl XII slog ryssarna i slaget vid Narva. Det var alltså 20 november 1700.

Kungen, Kalle dussin, vanvördigt kallad, förgudades i många år av svenska nationalister. Något som kan tyckas underligt med tanke på att han ärvde en stormakt, och lyckades förlora i stort sett allt och sedan till råga på allt bli skjuten i Norge av alla ställen.

Det svenska väldet var ju inte heller särskilt svenskt. De flesta soldater i armén kom från annat håll, inte minst från Finland. Så den sortens punschdoftande nationalism som hans namn kom att förknippas med, hade med all säkerhet var honom helt främmande.

Frankrikes president Macron sa i ett tal nyligen att man måste skilja på patriotism, alltså att känna stolthet över sitt land och kanske kritisk till de brister som finns, och en nationalism som hävdar den egna nationens överlägsenhet över alla andra och som helst vill hålla allt och alla i omvärlden på avstånd.

Macron har rätt. Och det borde vara något för alla konstruktiva krafter att ta upp.

Bli först att kommentera