Mats Nilsson, L

Diktaturens logik

Av , , Bli först att kommentera 0

En vacker höstdag. Kändes nog aningen bistrare i Saud – Arabien när de hörde Erdogan lägga ut texten om mordet inne på konsulatet i Istanbul. Vi får väl se vad allt det här leder till.

Saud – Arabien är en av världens grymmaste och samtidigt mest bisarra diktaturer. Om det inte var för oljan, hade det nog sett helt annorlunda ut. Och det kan ju förefalla som om den samtidigt är stabil. Några direkta tecken på uppror kan inte skönjas.

Ändå vet vi av erfarenhet att sådant kan gå snabbare än vad någon anade. Den 23 oktober 1956 inleddes en resning mot den kommunistiska diktaturen i Ungern. Det slogs ner med all tänkbar brutalitet. Samma sak hände i Prag 13 år senare. Sovjetimperiet tycktes orubbligt.

Nu vet vi att så inte var fallet. Det tog sin tid, men till sist förintar diktaturer alltid den grund de står på.

Bli först att kommentera

Eftertankar efterlyses

Av , , Bli först att kommentera 0

Mycket intressanta iakttagelser. Inte minst att det är partier (gissa vilka) som talar mest om lag och ordning, samtidigt som deras agitation medför att brotten ökar i omfattning. Ett tiggeriförbud, som inte minst moderaterna här i Umeå inte försummar något tillfälle att propagera för, har det har införts medfört ökad kriminalitet, både i form av hatbrott och snatteri och stölder när de som tidigare tiggde inte har möjlighet att försörja sig den vägen.

Den i grunden enfaldiga agitationen mot böneutrop, som i själva verket måste ses som ett icke – problem då mycket få församlingar har uttryckt önskemål om något sådant, har också det inneburit ökade motsättningar. Något som måste anses vara stick i stäv med det som alla säger sig vilja uppnå, en förbättrad integration.

Det är inte så dumt om man tänker över vilka konsekvenser som ett handlande kan få. En som inte gjorde det var den engelske kungen George III, som införde höga skatter i de amerikanska kolonierna i slutet av 1700 – talet. Statskassan var tom efter ett mångårigt krig med Frankrike där engelsmännen erövrade Canada.

Den segern blev i förlängningen dyrköpt. Amerikanerna gjorde uppror och på denna dag, den 19 oktober 1781, tvingades britterna kapitulera vid Yorktown.

George III kunde ha tänkt efter innan skatterna infördes, men så skedde tydligen inte. Kanske inte så konstigt att han blev sinnessjuk och i praktiken avsattes 1811.

Bli först att kommentera

Kriget är här

Av , , Bli först att kommentera 1

Så körde Kristersson in i kaklet. Tänkte på det i dag när jag själv tog ett pass i badet. Att han kanske dessutom körde skallen rakt in i kortsidan och kanske spräckte både kakel och skalle, får väl betraktas som olycksfall i arbetet.

Han sa dock något som är värt att ta fasta på. Han avfärdade i söndagens Agenda tanken på en samlingsregering där både s och m skulle ingå. Det var bara aktuellt i ett krigsläge, enligt moderatledaren.

I så fall är det villkoret uppfyllt. Kriget är nämligen redan här. Det fick vi också veta under Agenda. Ryssland ligger, som man själv tydligen ser det, i krig med västvärlden. Och i det läget spelar det inte så stor roll vad vi själva nu skulle anse om saken. Det är bara att ta upp den kastade handsken, vare sig vi vill eller inte.

Man kan redan här höra de givna invändningarna, att så illa är det väl ändå inte, några trupper på Gotland har inte synts till och vi är ju hursomhelst neutrala, etc, etc.

Svaret på det är att det här inte är som tidigare krig, men ett krig likafullt. Det tar sig andra uttryck, men trupper har faktiskt använts. Det vet folken i såväl Ukraina som i Georgien. Och på Krim. Vad det handlar om är dels cyberkrigföring och attacker av det slag som GRU utför mot avhoppare och dubbelagenter.

Slutsatsen blir därmed att det är dags för en verkligt bred samling av demokratiska partier i regeringsställning. Då är såväl v som sd givetvis uteslutna. Det betyder dock inte att alla de övriga måste ingå, men att det måste vara en regering över blockgränsen.

Tidigare har det talats om en mindre m – ledd regering, med SD: s passiva stöd. Då fick Åkesson bekänna färg. Och det har han och hans bruna legion gjort. De släpper inte fram en sådan regering. Och då är slutsatsen given. Inte minst mot bakgrund av att Åkessons gäng också är en del av den ryska strategin för att destabilisera västvärlden, och då inte minst EU: Det som händer i Ungern och Polen, bär syn för sägen.

Bli först att kommentera

Mulna tankar

Av , , Bli först att kommentera 0

En litet mulen lördag. Det tycks också vara aningen mulet i maktens korridorer. Någon ”delalliansregering” med stöd av SD vill inte L och C släppa fram. Kanske inte skulle vara så dumt att pröva ändå. Om inte annat fick Åkesson bekänna (brun)färg. Tror inte att L och C förlorar på den manövern.

Bli först att kommentera

Fiendens fiende

Av , , Bli först att kommentera 0

Diskussionen om regeringsbildningen har fastnat i när och hur partiet x kan släppa fram partierna y och z om de tar eller inte tar stöd från partierna n och k (nazister och kommunister). Av allt att döma är liberalernas och centerns väljare mer tveksamma till Åkessons gäng än till sossarna.

Det är inte svårt att förstå varför. I dagsläget finns ingen reellt kommunistiskt hot mot frihet och demokrati. Det finns det däremot i form av den nationalism som just nu gör sig bred i alltför många länder och där SD är en del.

Det finns skäl att påminna om vad Churchill sa när han fick frågan hur det kändes för en gammal antikommunist som han att liera sig med Stalin när tyskarna anföll Sovjet 1941. Hans svar blev att om Hitler invaderade helvetet, skulle han nog säga några vänliga ord om djävulen i underhuset.

Den 11 oktober 1943 inledde ryssarna en belägring av Gomel, som då hölls av tyskarna. Inte fullt två år senare var de allierade framme vid Berlin. Alliansen höll därför att man var klar över vilka som var de värsta fienderna.

Bli först att kommentera

Förbisett val

Av , , Bli först att kommentera 0

Landstingsvalen brukar, tros det stora intresse som finns för vårdfrågorna, tillhöra de mer förbisedda. Till en del beror det naturligtvis på att alla val i Sverige, utom till EU – parlamentet, sker samtidigt, men oavsett varför är det givetvis tråkigt.

I årets val tappar dock såväl S som MP stort på många håll. Enligt mitt synsätt är det välförtjänt. Trots sin – av dem själva – omskrutna förmåga att ”styra” i största allmänhet är det klart att S inte har klarat av den saken särskilt väl i landets regioner.

Här i Västerbotten sitter de, sorgligt nog, dock kvar vid makten tillsammans med en rödgrön stödröra (MP och V). Och detta trots ett antal katastrofer under mandatperioden. Något som manifesteras av att man har rivit Rotundan, en fullt fungerande och anrik byggnad, vid NUS och tänker sig bygga ett helt nytt byråkrathus för administrationen som de har låtit svälla över alla bräddar.

Oppositionen lyckades inte få stopp på dem den här gången, men det kommer ett nytt tillfälle om fyra år. Bara att förbereda sig redan nu.

Förberedda var i varje fall den frankiska styrka som 10 oktober 732 besegrade muslimerna i slaget vid Poitiers. Efter att ha invaderat den Iberiska halvön från Nordafrika, hade araberna avancerat så långt som till Pyrenéerna innan man lyckades stoppa dem.

Bli först att kommentera

Väntans tider

Av , , Bli först att kommentera 0

Känns som väntans tider så här i skarven mellan en gammal och en ny regering. Samma sak gäller litet varstans där politiken tagit en paus i väntan på tillträde av en ny eller nygammal majoritet.

Samtidigt vet vi hur det går när man tvekar för länge. Det finns det åtskilliga belägg för. Man påminns om detta i dag, den 9 oktober, då det var just den dagen 1937 som japanerna intog Shanghai, en av Kinas viktigaste och största städer. Det skulle ta åtta år och miljoner döda innan japanerna till sist gav upp.

Bli först att kommentera

Ruskigt för 210 år sedan

Av , , Bli först att kommentera 0

Till badet i dag för att avverka de 2000 metrarna som passet brukar omfatta. Kändes litet ovant efter en tids uppehåll med resor och förkylning. Kändes ändå bra en sådan här dag med regn och rusk.

Ruskigt kändes de nog också för 210 år sedan, den 8 oktober 1808, då general von Döbeln avtackade de finska soldaterna efter att Finland gått förlorat för Sverige. Det hände faktiskt just här i Umeå. Det måste ha känts som om en avgrund öppnade sig efter att de två rikshalvorna hängt samman i 600 år.

Bli först att kommentera

Fredagstankar

Av , , Bli först att kommentera 0

Snart dags att göra helg. Huset städat (nåja) också med Roalds hjälp. En robotdammsugares utblick är kanske inte så stor, men han är en fena på att hitta dammkorn på mattan och under sängen.

Läste en intressant betraktelse om Åkessons väljare som till stor del utgörs av män som känner otrygghet. Detta till följd inte av några egentliga orsaker, utan på grund av deras konservativa värderingar.

Det skulle nog förklara en del av partiets framgångar, som dock säkert har en rad olika orsaker. Inte minst att många i dag tror att utvecklingen är mycket värre än vad som egentligen är fallet på en hel rad områden. Olyckan ville dock att föreställningen om olyckor skulle gynna Åkesson och de brunblåa dårarna i årets val.

En olycka drabbade också Kalle dussin, alltså Karl XII, den 5 oktober 1703, då hans älsklingshund Pompe dog. Något som givetvis var ett intet jämfört med de olyckor som komma skulle. 1718 följde kungen själv Pompe in i evigheten och därmed var stormaktstiden förbi.

Bli först att kommentera

En minnesdag

Av , , Bli först att kommentera 0

Ännu en fin höstdag. Läser i dag om två utvisningsfall som borde få skammens rodnad att blossa på somligas kinder. En gravt senil 85 – årig kvinna och en 38 – årig man med både jobb och liv i Sverige. Båda fallen resultatet av en totalt okänslig politik vars gemensamma drag är att om man kan hitta något skäl för att utvisa någon, ska det också ske.

Skammens rodnad borde också sprida sig över en del socialdemokratiska företrädares kinder när de tar del av det som hände just denna dag, den 4 oktober 1984. Det var då den stora demonstrationen mot löntagarfonderna ägde rum. I dag vill väl socialdemokraterna helst glömma den tiden. Men det ska de inte få göra så länge som det finns någon som finns där för att påminna dem (och andra) om hur deras politik i grunden ser ut.

Bli först att kommentera