Marja

Den långa resan.

Korsord är kul.

Så förvånad jag blev i morse när jag tittade ut och såg att det snöade. Inte. Jag skulle nog bli tusen gånger mer förvånad om jag såg att det INTE snöade. Nu får det räcka, tycker jag.

I går blev jag färdig med Vk:s jättejulkryss och kastade det på brevlådan i sista minuten.
Det var fyra gånger tidningens storlek. (Jag tog en bild på det när det låg på golvet, men det verkar som jag raderat den).Lite otympligt att hantera, men kul att lösa. Jag hade bestämt att jag skulle lösa det helt och hållet, så jag fick lov att googla på några ord. Egentligen tycker jag det är ’fusk’ att slå upp ord, då lämnar jag dem hellre, men ibland blir man ju nyfiken och då tillåter jag mig att googla. Jag tillhör inte dem som sitter med de svåraste korsorden med både Korsordsboken och Synonymordboken bredvid. Nej, det ska vara kul och lagom stor utmaning.

Jag har upptäckt att det finns många sidor på nätet där man helt enkelt kan fråga på ord man inte kan och sedan få svar från någon annan. I princip kan många sitta och lösa samma korsord och hjälpa varandra. En slags korsordschatt.
När jag jobbade löste en arbetskompis och jag korsord tillsammans på lunchrasten. Det var kul att sitta och klura tillsammans och sedan googlade vi på de ord vi inte kunde. Vi gav oss inte förrän hela korsordet var löst.

Jag har alltid ett par korsord på gång. Jag har ett på toaletten, ett för reklampauserna på TV och för sena nätter när jag inte vill gå och lägga mig. Varje morgon löser jag “Dagens anagram” i Vk. Det är lagom svårt att börja dagens tankeverksamhet med.
En tid prenumererade jag på en korsordstidning och det var alltid lika spännande när den damp ner i brevlådan i början på varje månad. Då löste jag ett visst korsord först och sedan de andra i tur och ordning.

Man lär sig en hel del när man löser korsord. Man lär sig nya ord och nya fakta, men det viktigaste tycker jag är att man gymnastiserar hjärnan. Olika konstruktörer har olika ‘tänk’ och olika humor. Ibland är man inte överens och då måste man ‘knäcka koden’ för att komma någon vart. Lite utmaning är alltid stimulerande.

Dagens korsordsord: “Blir kvast med buk?” Tre bokstäver.

Ha en skön Trettondag <3

12 kommentarer

  1. Babs

    Min syrra löser korsord på nätet ihop med en annan tjej, dom kopplar ihop sig på något sätt.
    Jag har aldrig gjort det, jag tycker att det räcker med tidningarna.
    Idag klarar jag inte ditt korsordsord.
    Här får du ett korsordsord av mig
    ”Står som spön i backen” 5 bokstäver.
    Kram

  2. Marja Granqvist

    Svar till Anne-Marie Mäkelä (2011-01-06 18:02)
    Jag har inget sinne för siffror, fattar knappt hur man ska göra i Sudoku. Men jag vet att de som börjar blir bitna.
    Kram

  3. Marja Granqvist

    Svar till Babs (2011-01-06 18:15)
    På den sidan därjag var inne satt folk med papperskorsord och använde varandra som ’uppslagsböcker’, eller så skrev de Vk:s julkryss och frågade ordet.
    ”Blir kvast med buk?” blev ’ett’, alltså bukett. Jag kunde det inte heller förrän jag fått -tt för jag tänkte på den vanliga kvasten.:)
    Måste få tänka på ditt korsordsord…
    Kram

  4. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-01-06 18:50)
    Ja, den var svår. Jag klarade den när jag fått två bokstäver. Det blir ’ett’, alltså bukett. Man tänker gärna på fel kvast.
    Kram

  5. Babs

    Haha, ja man tänker så fel och har så svårt att bryta tankegångarna ibland.
    Jag har aldrig löst sudoku, jag gillar inte siffror.
    Kram

  6. Marja Granqvist

    Svar till Fru Karlsson (2011-01-06 19:19)
    Det var ett roligt korsord…lätta partier och kluriga partier och sen var det ett par svåra saker som jag inte kunde…
    Ni får fortsätta tills ni blir färdiga.

  7. Marja Granqvist

    Svar till Babs (2011-01-06 20:23)
    Det är ju lättare när man sitter och löser korsordet, för då får man ju hjälp av bokstäver som kanske leder en på rätt tanke.
    Har inte kommit på ditt ord än… hmm…kan man få en liten ledtråd… en bokstav eller två?
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.