Marja

Den långa resan.

Särskrivningssvenskan.

Willy:s kikade jag ner i lådan för 10-kronorsvaror och såg en förpackning med ‘Dubbel häftande tejp’. Vitsen med tejp är väl att den är ‘häftande‘, tänkte jag, men tack i alla fall för den informationen. Hur ska jag då tolka att tejpen är ‘dubbel’? Det låg tre små rullar i förpackningen, så det kan inte betyda att det är dubbelt upp med rullar. Hmm, det måste helt enkelt betyda att själva tejpen är dubbel, alltså två remsor på varandra. Jaa, nu fattar jag… för att förtydliga att tejpen inte ligger dubbel med de häftande sidorna mot varandra, utan med en häftande sida på en icke häftande, kallar man den ‘dubbel häftande tejp’.

Jag gjorde ett fynd i lådan också. En ‘Shoe shine kit’.

Det var de små burkarna med skokräm jag ville åt. Bra att ha när färgen på skorna blir lite avskavd. På köpet fick jag en miniputsduk, en liten borste som man kan balansera mellan tummen och pekfingret och ett babyskohorn som försvann i min sko.

Shoe shine kit’ är engelska och då är det okej att orden skrivs för sig. Om man översätter det till särskrivningssvenska, blir det ‘sko putsar kit’ och det låter ju inte bra. Om man däremot ändrar på ordföljden och skriver ‘Kit putsar sko’ blir det mer begripligt. Eftersom det nu är mitt kit, skulle jag kunna säga ‘Marja putsar sko’, men då skulle det ju bli ’shoe shine berry’ på engelska och det skulle ingen förstå, så därför är det kanske bäst att låta Kit göra jobbet.

“Det goda språket är genomskinligt. Det ska bära innehållet utan att själv synas.”
(Agneta Weiland)

Dagens höstbild är tagen tidigt i morse utanför Mariehems hälsocentral. Grönt, rött och gult i ett och samma träd och strålande solsken.

Ha en mysig fredag <3

12 kommentarer

 1. Fru Karlsson

  Ibland blir jag nästan vansinnig på alla särskrivningar,de verkar bara att öka, snart så börjar man väl själv att göra det, för om man jämt läser sådant så luras ögat att tro att det är rätt,(kanske)?

 2. Marja Granqvist

  Svar till Fru Karlsson (2011-10-21 15:00)
  Jag tror att barnen tillåts alltför mycket att särskriva i skolan, för man ska ju inte rätta alltför mycket, och då försvinner känslan för den del av språket. Jag blir vansinnig av alla särskrivningar överallt. Kram

 3. Anne-Marie Mäkelä

  Det verkar bli vanligare och vanligare med särskrivningarna också. Jag antar att det är engelskan som slår igenom. Många ungdomar studerar och läser ju engelska. Men för mig så går det rysningar genom hela kroppen av alla dessa fåniga särskrivningar!

 4. miie

  Kära Marja, jag har haft det bökigt med dator och nätet.
  Men nu så har vi uppdaterat och haft oss, NU SKA DET GÅ!
  Du har fortfarande härliga funderingar,så kul och mycket bra!
  vi hörs
  Kram

 5. Marja Granqvist

  Svar till miie (2011-10-21 22:36)
  Hej miie! Tack för titten. Jag har varit inne och läst hos dig men inte kunnat kommentera. Jag hoppas Babs meddelade dig det. Ska göra ett nytt försök nu. Kram

 6. Babs

  Hahaha, så roligt du skriver, har du tänkt på att när man googlar på ett hopskrivet ord så får man frågan menade du – och så särskrivs ordet, hemskt irriterande.
  Kram

 7. Som du vet

  Det finns två saker jag hatar. Sigge (Ågren) som var min mentor lärde mig. Starta upp (kan man starta ner)? Och alla dessa särkrivningar. (Plus alla som av nån anledning inte förstått att Kommun inte är ett egennamn. Det heter Umeå kommun eller Umeå universitet).

  Saknar dig Marja ; )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.