Petter Nilsson(SD)

Umeås Taxilegshärva

Läste nyheten kring taxikorts-härvan i Umeå.

Avslöjandet handlar om att en somalisk man lyckats lura migrationsverket, skatteverket och transportstyrelsen att ge honom ID-kort i olika identiteter. Identiteter som han använt för bedrägerier, bidragsbrott och anhöriginvandring.

Artikelförfattaren tycks mena att problemet är att berörda myndigheter (skatteverket, migrationsverket samt transportstyrelsen) inte kontrollerar sina egna databaser. Samtidigt tror jag nog att det saknas ordentliga rutiner över huvud för att hantera de som har mindre än ädla avsikter.

I ett förhör i Gävle i oktober 2021 ställer förhörsledaren frågan:
– Förstår du att det blir rörigt för myndigheterna i Sverige om man använder olika identiteter på det här sättet?
Abdullah svarar:
– Vi har hämtat varandra till Sverige så. Alla gör så.
Strax efter lägger han till:
– Jag vet inte reglerna i Sverige. Jag har inte dödat någon, inte gjort något brott. Vi hjälper bara varandra.

VK rapporterade om vad man kan misstänka vara samma fall under fredagen, med ingressen: ”En taxiföretagare i Umeå har dömts till fängelse efter att en stor bluff uppdagats. När polisen genomförde en husrannsakan i mannens bostad påträffats sju körkort med sju olika identiteter – men med taxiföretagarens bild på samtliga.”.

Etiketter: , , , ,

15 kommentarer

  1. Ulla

    Anmärkningsvärt att detta kan inträffa i Sverige, som är så reglerat…Och vilken rättssäkerhet finns för resenärer med dessa taxi-chaufförer?

  2. Bättre förr

    Jag tror att en del kan förklaras av hur Sverige har utvecklats. I Sverige har det funnits klanstrukturer. Men sen har man, delvis medvetet, motarbetat dessa. Och fått viss hjälp av krigen, som ökat sammanhållningen i landet. Man har även på andra sätt ökat tilliten mellan folket och politiker och myndigheter. Men när Sverige öppnade gränserna för en stor invandring från alla världens hörn var vi helt plötsligt dåligt rustade. Då vi som redan bodde i landet inte såg nåt behov att samarbeta inom släkter och vänner för att hitta vägar att kringgå och utnyttja regler och myndigheternas system fördes inte information om svagheter som hittats i systemen vidare till andra i nån större omfattning, snarare behöll man kunskaper om systemsvagheter inom sig själv och de allra närmaste. Men för folk som redan var organiserade i klaner där det fanns folk som såg till att hela klanen blev informerade om de fördelar man kunde nå med att utnyttja systemen, och där det var klanens interna ”lagar” och maktpersoner som var rättesnöret och styrde samvetet snarare än svenska lagar. Och helt plötsligt erbjöd systemen och myndigheternas naivitet och luckor stora möjligheter att skaffa pengar och saker på ett i svensk mening olagligt sätt, och dessa möjligheter spreds snabbt inom klanen. Grundproblemet är således orsakat av svenska politikers och myndighets naivitet om de problem som en stor invandring, dvs så stor att man inte hinner anpassa arbetssätt och lagar INNAN de nya invånarna kommer, lätt kan föra med sig.

  3. Maria

    Med folkräkning, både i Umeå, men också i Sverige, kan myndigheter komma till rätta med detta ofog! Starkt av sd att driva den frågan, trots motstånd främst från s…

      • brorson

        Jag tror att du finner svaret här: moderaternaa.se/ genomför en nationell folkräkning

        Det är ju ett utskottsinitiativ av moderaterna i riksdagen. M skriver i nämnda meddelande i korthet
        .1. Skatteverket ska ha huvudansvaret och samarbeta med kommuner samt andra berörda myndigheter.
        2. Tillvägagångssättet ska vara som vid tidigare nationella folkräkningar, bl.a. den som genomfördes 1990.
        3. Alla, som är folkbokförda i Sverige ska digitalt eller per brev bekräfta att uppgifterna i folkbokföringen stämmer.
        4. Någon myndighet ska göra fysiska besök på särskilt känsliga adresser, där man kan misstänka att falsk folkbokföring förekommer.

        Min kommentar: Detta är långtifrån tillräckligt för att komma tillrätta med de problem, som vi har idag, eftersom de är mycket värre än 1990. Kanske en bra början?

      • brorson

        Såvitt jag vet behöver hyresvärdar och andra fastighetsägare inte längre verifiera flyttanmälningar, d.v.s. att någon har flyttat in i deras fastighet. Det är därför hur lätt som helst att folkbokföra sig i någon annans lägenhet, utan att vare sig den rätta hyresgästen eller hyresvärden har en aning. Genom systemet med särskild postadress, vilket är en möjlighet för våra många hemlösa att få sin post, kan den som har folkbokfört sig på en falsk adress, undvika att få sin post till den falska adressen. Vissa banditer missar detta, och avslöjas därför när den rätta hyresgästen får banditens post. Du kan alltså ha haft en falsk sambo under flera år, utan att veta om det.

  4. Jonsson

    Sedan 2009 ska svenska pass ha fingeravtryck.
    Det borde Migrationsverket och Transportstyrelsen införa, för att kunna utfärda körkort, id och samordningsnummer. Helst imorgon.
    Blev förvånad ifjol när kassörskan på Swedbank, utan att förklara sig, gick iväg för att undersöka mitt körkort.
    Som svensk gamling blir jag tydligen misstänkt vid bankärenden.
    Transportstyrelsen torde dessutom ha ett system för ansiktsigenkänning? Vad är det annars för vits med fotot…

  5. Marko

    Uppenbarligen extremt låg prio på bidragsbrott då det pågått i decennier.
    Lättare höja skatten och skrika rasist.

  6. brorson

    Ni diskuterar svåra avvägningsfrågor. Ska myndigheterna få veta allt om oss? När det kommer till pass och andra ID-handlingar, finns risk att andra, inte så trevliga länders myndigheter kan läsa informationen. Dessutom finns risken för obehörig åtkomst till myndigheternas uppgifter. Å andra sidan har den tekniska utvecklingen kommit så långt, så att vi – varken som individer eller nation – kan styra vad som finns i dataregister runtom i världen. Vi har därför en helt uppenbar risk att brottslingar dras till Sverige p.g.a. av den dåliga kontrollen vilka som vistas i landet.

    Utländska brottslingar kan operera i skydd av total anonymitet för egen del, samtidigt som de kan planer brott mot enskilda svenskar och invandrare som vistas legalt i landet, med hjälp av offentliga uppgifter om privatpersoner. Svenska myndigheter är enligt lag skyldiga att hjälpa ligaledare i andra länder att planera brott mot svenskar. En myndighet – kronofogden – är enligt lag skyldig att genomföra brotten på beställning av kriminella. har du fått ett brev från kronofogden? Det kan vara ett bedrägeri – ett beställningsjobb som fogden utför åt någon kriminell.

    Jag skrev att det är svåra avvägningsfrågor. Det är intressekonflikter – ett ord som många inte har sett tidigare och inte vet vad det betyder. Som privatperson bör du ha rätt till personlig integritet. Detta är ett ”intresse”. Som privatperson har du också rätt att skyddas mot brott. Det är också ett ”intresse”. Mellan dessa två intressen kan det uppstå en intressekonflikt rörande samma person olika ”intressen”.Annu vanligare är intressekonflikter mellan olika personer.

    Du kan ha ett ”intresse” att veta vilken typ en myndighetsperson år, som har tagit ett för dig negativt beslut. Samma myndighetsperson har ett berättigat ”intresse” att eventuella hämnare inte vet var /hon bor, i vilken skola hans / hennes barn går .Hela samhället har ett ”intresse” att myndighetspersoner inte kan hotas att ta felaktiga beslut, exempelvis att betala ut bidrag till kriminella.

    De diskussioner, som ni andra för här, är mycket viktiga. Därför vill jag att ni ska fundera på det jag har skrivit här, och även rannsaka er själva. vilka intressekonflikter som kan finnas rörande er själva. Och hur de ska lösas. Det har nu gått så långt med alla kriminella ligor, som härjar i landet inkognito för egen del. men vet allt om sina tilltänkta brottsoffer, så att vi nog måste acceptera att våra myndigheter – inte minst de brottsbekämpande myndigheterna – får veta mer om oss. än vi egentligen önskar-

  7. Jonsson

    Sittande regering vill knappast ha en folkräkning. De vill inget veta. Saker skulle uppdagas som de inte vill ta i tu med.
    Min tro har varit att personer skriver sig på fejkadressen för att klå den som verkligen bor där på pengar.
    Polisen får inte slå i sina register, Integritetsmyndigheten sätter stopp (Samnytt). (Jag kände inte till den myndighetens existens. Så det är intressant att mrkoll m fl får hållas).
    Outbildade fordonsförare på vägarna med fejklapp! Det borde finnas intresse från myndigheter och regering att förhindra brott. Fast nu handlar det om Sverige och då är det stört omöjligt. Dagens regering är babblare, mörkläggning är deras huvudsakliga uppgift.

    • brorson

      Datainspektionen har fått fler uppgifter och har bytt namn till Integritetskyddsmyndigheten, IMY. Till de gamla uppgifterna hörde bl.a. tillsyn av inkasso- och kreditupplysningsföretag, vilket uppenbarligen inte längre hinns med, när skurkar kan starta inkasso, som för olaglig personregister och anlitar kronofogden för att begå brott mot pensionärer. Fogden utför alltså brotten på beställning av skurkarna.

      Till de nya uppgifterna hör att var tillsynsmyndighet över tillämpningen i Sverige av EU:s dataskyddsforordning (General Data Protection Regulation – GDPR), som bara gäller delvis i Sverige, eftersom den svenska grundlagen förbjuder. Det torde ta en massa tid hos IMY att besvara alla anmälningar om olaglig dataretiser och bedrägerier, som begås med tillstånd från IMY, med ”Tyvärr kan vi inte utreda din anmälan”.

      Det är alltså möjligt för internationella ligor, med hemvist i Ryssland, Nigeria eller Bolivia att begå brott i Sverige och mot svenskar och med hjälp av svenska myndigheter, vilka hade förhindrats med stöd av GDPR i andra EU-länder. Inte konstigt att brottsligheten ökar i Sverige, samtidigt som den minskar i andra EU-länder.

      De svenska lagarna måste ändras, men det tillåter inte den svenska grundlagen, som måste ändras först. Och det kan bar ske vart 4:e år. Nästa chans är i maj-juni 2022 och först därefter 2026.Så det brådskar .Morgan lär ha ett färdigt ändringsförslag, men vad det innehåller vågar han tydligen inte avslöja. Detta borde stå högst på den politiska dagordningen just nu, Men media är bara intresserde av att trissa upp rysshotet, och säger eller skriver inte ett ord, om det dödlig hotet mot alla som bor legalt i Sverige i form av skillnaderna i dataskydd för enskilda mellan Sverige och andra ’EU-länder.

      KGB vet redan allting om dig, och kan med lätthet plocka bort nyckelpersoner i det svenska försvaret, om så skulle behövas. Och alltså inte bara KGB och andra främmande stater, utan även terrorister och vanliga kriminella. Om någon vill fästa en bomb under din bil, är det bara att fråga Transportstyrelsen vilken bil som är din.

      Detta samtidigt som sekretess i flera fll råder mellan svenska myndigheter. Internationella ligor har rätt att utfå uppgifter om dig, som polisen inte ens får fråga efter. Många av de här konstigheterna styrs av farhågor inom vänstern under 1970-talet att Sverige skulle bli en militärdiktatur(som Chile 1973) och polisen skulle börja jaga kommunister. Utländska kriminella ligor sågs inte då som något hot mot Sverige.

    • brorson

      När inte ens IMY själva kan kontrollera om personer, söm söker tillstånd till inkasso-verksamhet, har rent mjöl i påsen, utan ger tillstånd till bland allmänheten kända bedragare, förstår man hur illa ställt det är hos andra myndigheter., med falska körkort m.m. Tydligen en intressekonflikt.

  8. Drutten

    Vad väntar vi oss när vi lever i landet Sverige som nu kan personifieras som landet, om man nu kan personifiera ett land,som är naiviteten själv. Man kan säga att det tog fart med Reinfeldt och sen har det naiviteten gått i spinn ordentligt.

  9. brorson

    Inte nog med att tiotusentals, kanske över hundra tusen utlänningar vistas i Sverige utan tillstånd. Vi har dessutom tiotusentals, som har rätt att vistas i Sverige, men inte gör det. Har åkt tillbaka till sina hemländer, men har skrivit sig på falska adresser i Sverige, för att få fortsatta bidrag. Brevbärare misstänker att så är fallet, när sexton vuxna män som alla heter Muhammed, eller liknande bor i samma enrummare, men har tystnadsplikt gentemot polisen. Tystnadsplikten för brevbärare om vem som bor var, måste avskaffas, om det ska vara någon nytta med den föreslagna folkräkningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.