Petter Nilsson(SD)

Religionsneutralt – Luciafirande!

Såg att vår gruppledare i Umeå Kommun, Lars Forsgren (SD), skrivit ett inlägg på facebook i ämnet. Tänkte ändå erbjuda mina tankar i ämnet.

Ett minne jag tror många delar är av barndomens luciafirande. Helgonet Lucia. Lussekvinnan/Lussemannen. Ljus som står i klar kontrast till mörkret som präglar årstiden.
Doft av bränt stearin och självklart lussebullar.

Luciafirandet – En tradition som i Sverige kommit att präglas både av vårt kristna arv, och rimligen även hedniska traditioner.
Kristendomen i Sverige reformerades som bekant i mitten av 1500-talet. Svenska Kyrkan är idag protestantisk. Protestantismen tillber – till skillnad från katoliker – inte helgon.
Katolicismen har förstås också varit en del av Sveriges historia.

Däremot sjunger vi traditionsvunna psalmer i lucia. Vissa mer moderna musikstycken har förstås också fått ta plats i vårt firande. Så som Niklas Strömstedts och Lasse Lindboms ”Tänd ett ljus”.
Men Lucia är en högtid som någonstans samlat en stor del av våra svenska traditioner.

Det finns gott om melodier att välja bland, utan att låta en alltför stark woke-kreativitet ta överhanden.

Läste VK-artikeln i ämnet, Naturligtvis ska inte dödshot förekomma.

Det är viktigt att problematisera religionsneutralt luciafirande som sådant.

Man gör väl i att minnas att droppar urholkar stenen. Såvida vi öppnar upp för ett mer neutralt ”firande” av lucia, riskerar det att bana väg för mer neutralt firande av andra högtider.
Det kan givetvis också komma att påverka fler områden i vårt samhälle.

Det är viktigt att slå vakt om våra traditioner och värderingar i Sverige. Även våra kristna värderingar och traditioner. Även i Umeå.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

25 kommentarer

 1. Leif

  En vanlig människa blir dödshotad av högersvansen, det viktiga i situationen, för SD-Petter är traditioner. Verkar inte ens röra luciatåget

  jisses så dumt, klassiskt SD

   • Leif

    9 st stycken, 1 kort om att dödshot inte skall förekomma, 8:a om traditioner. Vad är det du inte förstår? 🙂

    Traditioner är viktigare än dödshot mot vanliga medborgare, Petter är ganska tydlig här

 2. Mique

  Alla former av religion och vidskeplighet är av onda! Religion och vidskeplighet har i alla tider varit mänsklighetens värsta gissel! Patriarkatets uppfinning för att få makt och kontroll över kvinnor och barn! All form av religion och vidskeplighet ska bekämpas med hjälp av kunskap, sunt förnuft och medvetenhet!

 3. Jonsson

  Lucia är en kvinnlig förebild. Ett skyddshelgon. Det ska vara en manlig pedagog till att förminska henne på hennes namnsdag. Inte särskilt originellt att, tipsa Svt om sitt ”religionsfria” luciafirande. Farsen återkommer varje år. Är det 100% religionsfritt på Mariehem, eller finns det en underton?
  Lucias gripande öde är viktigt att minnas, livet består inte av glädje allena. Sorgliga saker måste bearbetas, så görs ofta i sagor. Fler luciatåg, tack. Juletiden gjordes festlig i bondesamhället i mörka, kalla norden. När bärgningen var klar och matförråden fyllts. Dessa traditioner ska tydligen förnekas nu. Påklistrat hopp och glädje i Mariehem, väldigt ytligt. Offerkofta i tv-soffa på det? – stackars karl till glädjespridare. Det blev visst bara gnäll och tandagnisslan.

 4. brorson

  Har inte sett något förslag att förbjuda religiösa inslag vid firandet av Eid, som är den första dagen efter fastemånadek Ramadan, när muslimer få äta och dricka som vanligt igen. Bra så. Religiösa inslag vid firandet av kristna högtider försöker man nu rensa ut. Bu. SD har dock en tendens att sila mygg och svälja kameler i förhållande till islam. Exempelvis när man vill förbjuda böneutrop, men (såvitt jag vet) inte krävt förbud för turkiska staten att äga svenska moskéer.

  President Erdogan borde fråntas möjligheten att genom turkiska statens äganderätt bestämma vad som får predikas i dessa moskéer. Men det är kanske okej om denne halvdiktator släpper in Sverige i Nato. Och nu ärmanllig (!) en centerpartist i Gävleborg ”förbannad” för att SD har stoppat ett ”luciatåg” med en Lucia som inte ”identifierar sig” som kvinna. Är ”hen” en manlig hbtq-person eller en kvinna, som förnekar den verkliga Lucias kvinnlighet och hennes öde?

  Centerpartiet borde skämmas. Berättelsen om Lucia är det grövsta exemplet på sexuellt våld mot en kvinna i någon religiös urkund. Och då försöker centerpartisten bortförklara att det var just en kvinna som var offer. Den verkliga Lucia dömdes till ett liv som prostituerad för sin vägran – som kristen – att gifta sig med en hedning, men mördades av sina fångvaktare på vägen till bordellen med ett svärd genom halsen. Men först stack de ut hennes ögon, varför hon firas som de blindas skyddshelgon, som kommer med ljuset till dem. Eller i vart fall i livet efter döden ber till Gud för de blinda.

  Hur kan man då förneka att Lucia var kvinna och försöker göra om Lucia-firandet till ett hbtq-jippo om att all ”kärlek” är lika bra – även tvångsäktenskap och tvångsprostitution om mord på kvinnor som motsätter sig detta? Det här borde handla om mer än gamla traditioner. Det borde även handla om den dagsaktuella kvinnokampen. Jag vill att alla sverigedemokrater – och inte minst de kvinnliga SD-medlemmarna – ska veta detta och försvara det traditionella Lucia-firandet. Men inte bara för att det är en gammal tradition.

 5. Kenth

  Nu skall vi ta fram vår religiösa sida också?
  Religion är likt likt bondesamhället var förr
  att ingen skulle klampa in sådär bara och tro
  på medlemskap. Folk blev tilltalade lämpliga
  äktenskap inom församling/byagemenskap.
  Bara gå tillbaka 50-150år och se hur det styrdes
  av fanatiker inom sin gebit…Varför ens ta upp
  idag hur religionen skall skötas utan att först förankra
  sig i hur det var förr och hur de efterlevande fått sina
  liv styrda av fanatism/religionsvärderingar.

  • Bättre förr

   Jag är inte särskilt religiös av mig, men jag inser fördelarna med kristendom i många avseenden jämfört med andra alternativ, särskilt Islam. Detta gäller särskilt den fredsskapande delen – ”vända andra kinden till”, en tes som fungerar, eller åtminstone har fungerat i Sverige, men inte fungerar på samma sätt i många andra länder, och en annan sak som fungerat någorlunda för 50 år sen (inte för mer än 100 år sen), men inte nu längre, att kyrkan inte ska lägga sig i politiken. Men man kan ju jämföra Finlands fredsdeal med Ryssland på 1940-talet med Palestina kontra Israel. Finnarna gjorde det bästa mot sin egen befolkning, följde fredsöverenskommelsen men skonade sin befolkning och är nu ett oberoende och fritt land. Palestina fortsätter att kriga på olika sätt, och offrar i processen en del av sin befolkning med löfte om att de som offrar sig kommer in i himlen och för det bra där som martyrer. Men nån fred och nåt lugn blir det inte. Och tittar man på hela Mellanöstern, så verkar striderna eviga. Sen får väl folk dra sina egna slutsatsen om religionen kan ha nån inverkan. Vänd andra kinden till har dock en svaghet, den funkar inte om motståndaren i hemlighet eller öppet gillar att folk far illa. Stater som gillar att ta över makten i andra länder avskräcks inte. Samma sak gäller inom politiken. och i samhället. T.ex. att feminister sätter sig i respekt hos de män som på allvar gillar feminism, men inte lyckas sätta sig i respekt hos män som anser att de själva är bäst på att bestämma. Lagen styr inte över vad folk tycker innerst inne, och har aldrig gjort det heller.

 6. Mique

  Ja du Petter Nilsson, nazismen smyger sig på Sverige! Vi vet hur det gick för Tyskland under trettiotalet, då nazisterna bestämde vad som var tyska värderingar, traditioner, tyskar eller de andra, brände böcker, krossade judiska affärsinnehavares skyltfönster och mycket mera. Det är inte du eller dina nazistpolare, som bestämmer vad som är ”svenska” värderingar och traditioner, det gör Sveriges befolkning! Det är dax för er brunskjortor, att krypa ned under stenarna igen och hålla er där för all evighet! Släpp aldrig någonsin brunskjortorna över bron igen!

 7. brorson

  Motståndarna till traditionellt Lucia-firande, med en kvinnlig Lucia, stödjer det sexuella våld, som den verkliga Lucia utsattes för.

 8. Basic Rules

  Svenska Kyrkan låter meddela att några av de mål man föresatt sig i det förestående urvalet av nya psalmer, är att göra psalmboken mer ”hbtq-vänlig”, ”könsneutral” och att teologiskt innehåll ska ses över med så kallad ”normkritik analys”. Ytterligare ett exempel på kulturmarxism – Luciatågen kan inte denna woke vänster låta bli att lägga sig i, låt vår traditioner vara i fred! De som inte delar denna tradition kan avstå från att delta, visa respekt i stället för att djävlas.
  Under årtionden har långtgående anpassning till marxismen skett, dvs från 68-revolten och framåt, tyvärr har borgerligheten visat sig vara usel på att försvara Sverige mot detta gift. Från 1970 talet började Sveriges kulturella och även Ekonomiska nedgång, vilket illustreras bäst genom kronans köpkraftsutveckling, i början av 70-talet var 1 krona = 1 Schweitzer franc, i dag är relationen 1 till 11 !
  Vår wokeness är total.
  (Wokeness kan kort översättas med ”ren galenskap”, där USA´s vänsterliberaler och marxister är ursprunget farsoten).

 9. Kenth

  Jag är född på -60talets början med religös farmor.
  Hon skulle fast hon var tolerant mot mycket i samhället
  grina idag om hon visste vilken väg relgionen gått.
  Majoriteten av de som debaterar i detta ämne har inte
  ens läst bibeln heller inte gått i kyrkan mer än vid skolavslutningar.
  Sen att SVT repriserar sina gudstjänster flera ggr som programutfyllnad
  En gudstjänst skall vara på söndagen inte kl 23 nån veckokväll.

 10. brorson

  Jag hade inte haft några invändningar om Magdalena Andersson under sitt besök i Umeå hade uppträtt som Lucia och i samband därmed fördömt sexuellt våld mot kvinnor. Politisering? Kanske det. Men det hade ju inte skändat minnet av den verkliga Lucia som mördades på det mest brutala sätt för sin vägran att bli sexuellt utnyttjad. En svart Lucia hade också varit okej, eftersom den verkliga Lucia, som levde i Syditalien säkerligen inte var någon blondin.

  Att helgon ges en lokal anknytning i länder, där de firas ,är en gammal fin tradition, såsom en svart Jesus på en altartavla i en afrikansk kyrka. Däremot måste sossarna skämmas över den lokala sossepampens i Vilhelmina Magnus Johanssons påhitt att likna Lucia vid epa traktor. Men han ville väld därmed visa sitt förakt för SD-väljarna, som enligt trollet Mique är lågutbildade svenskar. Röstar alla epatraktorägare, om de är de är gamla nog för att ha rösträtt, på SD och ingen på S?

  Jag konstaterar också att moralfördärvarna inom finvänstern använder ”kulturen” som murbräcka mot mändkliga rättigheter, såsom föräldrars rätt att uppfostra sina barn i sin egen religiösa och filosofiska övertygelse,.”Armlängds avstånd” till kulturen? Men det får väl i så fall gälla kulurutbudet för vuxna. Om kommunala kulturbyråkrater vill kasta ut all klassisk litteratur från bilbioteken och erästta den med bögporr, så låt dem göra det. Men skona barnen och deras föräldrar.

  Jag tänker en somalisk mamma, som försöker uppfostra sina barn till laglydiga svenska medborgare, men misstänker att 8-åringen har röst på och får till svar ”Sluta prata om koranen synd. Skamlös vinhora, som läser normkritiska sagor för barnen på bilioteket har sagt att det är rätt att synda. Är det normkritik som barnen ska lära sig, inte att följa de normer som gäller i ett civiliserat samhälle? Ska föräldrar inte våga släppa iväg sina barn till de kommunala bibiioteken? Detta är inte första gången det varit svåra konfllikter med just muslimska föräldrar om det s.k. kulturutbudet på biblioteken.

  Men i media står det bara om SD-politiker och ”personer”. Varför nämns inte vilka dessa ”personer” är och vad de klagar på? Media vill ge bilden att anpassningen till svenska värderingar fungerar utmärkt och friktionsfritt.

 11. brorson

  För c:a tio års sedan var det ett enormt rabalder om ”sexualupplysning” för barn på Västerås stadsbibliiotek utan fölrädlrarnas kännedom och godkännande. Det var avancerad undervisning, som inte kunde ges i skolan. Det var mest muslimska föräldrar, som protesterade. Var de SD-politiker? Och var det en del av bibliotekets kulturutbud? Eller ett sätt för extrema sexliberaler att sprida sitt budskap till minderåriga?

  Och för c:a fem är sedan protesterade svenska föräldrar i en kommundel i Karlskrona mot att deras barn hade fått diplom med texten ”Rätt att knulla” under konfirmandundervisning i Svenska kyrkan. Det framkom att undervisningen hade hållits av RFSU eller RFSL och att undervisningen hade varit ”prästfri” på denna organisations begäran. Organisationen hade försvarat sig med att det var okej med sex bland 14-åringar vid ömsesidigt samtycke, vilket man hade lärt ut.

  I detta sammanhang hade en muslimsk pojke i samma kommundel klagat på att rektorn hade förbjudit honom att delta i skolavslutningen i kyrkan, trots att hans föräldrar hade tillåtit detta med motivering att kristna och muslimer enligt muslimsk tro tror på samma Gud. Vid ett annat tillfälle hade en muslismsk flicka som deltog i en gudstjänst i Svenska kyrkan blivit tillsagd att hon inte fick sjunga med i psalmen ”O, store Gud”. Men då hade flickan blivit arg och sagt ”Gud är stor för oss också. Det är ju vad Allahu akbar betyder.

  Själv tycker jag att vi ska undvika onödiga konflikter genom att ta fasta på det som förenar. Men inte sticka skillnaderna under stol. Jesus sat ”Mitt rike är icke av denna världen”. Muhammed skapade ett imperium, som i högsta grad var av denna världen. Detta är med oerhörd politisk sprängkraft mellan kristendom och islam, vilket gör det lättare att skilja mellan religion och politik i kristna länder..

  • Mique

   Hur många krig, har inte de kristna startat! Hur många människor, har inte de kristna mördat! Inga av dina anekdoter, har någon som helst trovärdighet, då du aldrig verifiera de, med till exempel källhänvisningar!

   • brorson

    Det som hände i Karlskrona i början av 2010-talet var det utförliga reportage om i Blekingen Läns Tidning ( BLT) Du kan själv gå igenom de aktuella årgångarna. Du kan nog få dem på mikrofilm från närmaste bibliotek. Jag tänker inte göra mig det besväret för din skull. Jag skriver inte här för att upplysa dig om någonting, för det tror jag vore helt meningslöst. Och du för din del skriver här bara för att häckla och trakassera.

 12. Jonsson

  Motiveringen till det konfessionsfria luciatåget är obegriplig. För att lyckas med detta, då måste ju Lucian helt uteslutas.
  Könsneutral klädsel? Vad innebär det? Unisex har funnits länge, så vad mer ska till?
  Det kan anas en underton av hbtqi, så varför inte vara uppriktig med det?

  Jag googlade och fann en bild på en skäggig, långhårig lucia till häst, han eller kanske hen poserade med sitt ena svarta strumpbyxben synligt till lucialinnet. Det är motbjudande när Lucia blir en fetisch.
  Det visar på ett förakt mot unga utsatta kvinnor.
  Varför inte byta ut Lucia mot Staffan stalledräng nästa år?

 13. Villy Hansen

  Jag tror inte att det i en tradition finns ensamrätt på hur den skall tolkas. Om det är en så kallad ”svensk tradition” tror jag inte att den desarmeras, utplånas eller på något annat sätt försvinner för att den genomförs på ett annat sätt än tidigare. Däremot för man anta att traditioner i viss mån förändras. SD har i flera fall gjort sig kända för att vilja styra och reglera kultur och traditioner. Det anser jag är en form av övergrepp på frihet. ”Det är viktigt att problematisera religionsneutralt luciafirande som sådant.” skriver du. Det var en luddig och abstrakt för hållande till dessa ting. Hur skulle det vara om du talade lite bättre klarspråk? Du har väl klart för dig att de allra flesta i omvärlden utan för SD ogillar SD´s sätt att ta sig an folks egna kulturyttringar? Dessutom kan det inte vara någon hemlighet att SD´s representanter inte gillar kulturfolket. De är ju obstinata och ”vänsterorienterade” och har synliga liberala inslag.

 14. brorson

  Man får gå tillbaka till den danske kungen Kristian II (i Sverige kallad Tyrann) för att hitta en dansk som hatat svenskar mer intensivt än Vill Hansen. Nu skriver han att firandet av det syditalienska helgonet är en svensk tradition, som måste förändras i grunden. Genom förnekandet av Lucias kvinnlighet… Må så vara att i inget annat protestantiskt land i världen är arvet från den katolska tiden, firandet av helgonen, lika starkt som i just Sverige. Och till skillnad mot alla andra länder där helgonen firas, är just de kvinnliga helgonen mest populära i Sverige.

  Det traditionella svenska Lucia-firandet, som är unikt även i jämförelse med de andra nordiska länderna, torde överträffa t.o.m det italienska Lucia-firandet. Denna svenska faiblesse för just kvinnliga helgon, förklaras av nutida genusforskare med kvinnans starka ställning i det gamla, hedniska Sverige. Jesu moder Maria kom snabbt att ersätta den hedniska fruktbarhetsgudinnan Freja .Lucia-firandet i Sverige är visserligen av senare datum, men kan bero på att så många svenska kvinnor, som kämpat mot manligt förtryck, kommit att identifiera sig med Lucia.

  Som mördades på det mest brutala sätt för sitt motstånd mot tvångsäktenskap och tvångsprostitution. Det röda bandet på Lucia-dräkten symboliserar blodet från hennes hals. .Sedan hennes ögon stuckits ut, drevs ett svärd genom hennes hals. Kyrkofäderna, som helgonförklarade henne, vågade inte gå så långt som att göra henne till de prostituerades skyddshelgon, men till de blindas skyddshelgon, som frambär deras bönder till Gud, att han ska låta dem se ljuset. Hon blev dock aldrig prostituerad, eftersom hon mördades under fångtransporten till bordellen .Tvångsprostitution var i det fortfarande till övervägande delen hedniska Rom, statens straff för kvinnor som vägrade gifta sig med män, som de inte själva hade valt.

  Hansen ser inga problem med att göra om det traditionella Lucia-firandet till en hyllning av promiskuitet och sexuella perversiteter, män som låtsas vara kvinnor, o.s.v. Låt Pride-veckan vara deras firande. Det traditionella Lucia-firandet i Sverige är alltså ingenting, som vare sig SD eller några ondskefulla ”högernationalister” har hittat på. Den ogifta och barnlösa Lucia kom under 1800- och början av 1900-talet, samtidigt med kampen för kvinnors rättigheter alltmer att tränga undan Jesu moder Maria som det mest firade helgonet. I sitt hat mot svenskar och allting svenskt slår Hansen mot en av våra bästa importerade traditioner.

  I sitt glödande hat mot oss svenskar och allting svenskt angriper Hansen inte bara de tjugo procent av väljarna som röstade på SD, utan även alla oss som röstade på något av de tre regeringspartierna, sedan han förstått att vi var väl medvetnas om att de inte skulle kunna bilda regering utan stöd av SD och att SD inte skulle nöja sig med att agera dörrmatta. Kanske hatar han merparten av S-väljarna också, eftersom de inte verkar ha några invändningar mot sossarnas taktik att inte ta strid mot regeringen i fråga om migrationen och brottsligheten för att i stället fokusera på elpriserna.

  • Jonsson

   Det är tunnelseende från de vänsterliberala körerna på tidningsredaktionerna. De har febrilt följt sociala medier i ämnet och fällt sina domar, för att desorientera läsare.
   De visar total avsaknad av feministiskt perspektiv, och mansplainar om Lucia. Nästa år kommer vi inte få nyheter från lokala svt, om den könsneutrale, avkristnade martyren Staffan, i Herodes tjänst, som omväxling.
   Använd fantasin och uppfinn en ny ikon, istället för att hävda att kritikerna är kränkta av den avkragade normkritiska vänsterlucian.
   Den här veckan är det julskinkan som är fel. Julens tur att hackas i bitar. Det är så förutsägbart, men är det acceptabel journalistik? Får detta mig att vilja teckna abonnemang?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.