Petter Nilsson(SD)

Om AI (och chatGPT)!

Ah. Artificiell Intelligens. AI!

Har tänkt mig skriva av mig i ämnet många gånger, men har som aldrig riktigt funnit tiden.
Nu en relativt lugn morgon för en gångs skull.

Ja. Jag har prövat ChatGPT. Lite trevande. Började peta redan innan den var en känd pryl i media här i Sverige.
ChatGPT är alltså en AI-chat, som löser uppgifter – textvägen.

Klart är att den verkar kunna vara en kreativ motor för människor som vill arbeta med kreativa jobb. Be den skriva en hundra ords novell, och vips har du ett väl skrivet stycke – avgränsat enligt dina önskemål – på hundra ord(se sidhuvudet på bloggen denna).

Misstänker att det kommer innebära bekymmer för gemene man som vill arbeta i kulturella och kreativa näringar i traditionell bemärkelse. Vilket vidare förstärks i svaret på frågan jag – förstås – ställde i ämnet.

Ska också nämna att AI lyckats vinna de mänskliga sinnenas bedömning av vackra bilder i en tävling där AI ställde upp tillsammans med mänskliga kreativa.

Än så länge finns det skäl att iaktta försiktighet emellertid. AI-incidenten i Region Skåne var en läxa. Man ser också att AI har svårt att lösa komplexa problem. Den är emellertid utmärkt på att ta fram kall rådata.
Klart är AI framöver kommer innebära att de med grundläggande datorfärdigheter kommer få ett väsentligt mycket lättare liv framöver. Bekymren AI ställer för utbildningsväsendet kommer vara påtagligt.

Framtiden kring AI är oviss, men ändå riktigt riktigt spännande!
Trevlig helg på dig, och stort tack du tog dig tiden att läsa denna SD-politikers tankar denna lördagsmorgon!

Etiketter: , , , , , , , ,

20 kommentarer

 1. Mique

  ”AI”, kanske något för sverigedemokraternas propagandamaskineri? Sverigedemokraterna slipper betala löner och avgifter till internettroll och ryska trollfabriker. ”AI” lär också behärska det svenska språket betydligt bättre, än många sverigedemokrater och deras svans på nätet.

 2. Sylvia

  Nu behöver inga elever på någon nivå i utbildningssystemet fördjupa sig i något ämne, ifall examinationen består av hemskrivning! Mycket användbart!

 3. brorson

  Villy Hansen får skylla sig själv, när han har låtsats att den tyska oppositionen av Danmark var självupplevd och att andra världskriget gick spårlöst förbi Sverige. Han verkar drivas av ett intensivt hat mot de danska nationalister, som ville bevara Danmark danskt och kämpade mot ockupationsmakten, ett hat som han smetar ut på oss alla, från höger till vänster, som vill bevara Sverige svenskt .Igår 14 jan skrev han ett inlägg, där han beskyller alla oss, som inte tror på falskvänsterns lögner om energi för att vara lurade. Jag är inte alls lurad, utan röstade på ett av regeringspartierna väl medveten om att varken Ulf Kristersson eller Magdalena Andersson skulle kunna bilda regering utan stöd av SD.

  Jag ska inte förbruka debattutrymme med att förklara varför Vänsterpartiet har fel om elektriciteten, utan säger bara att jag inte trodde att man kan ha mer fel i den frågan än V. Hansen har nu bevisat att det visst är möjligt att ha mer fel, mycket mer fe, än V i den frågan. Nooshi Dadgostar är kanske i Hansens fantasi en farlig högernationalist, som vill Sverige och svenskarna väl? Vänsternationalister existerar väl inte i Hansens föreställningsvärld? Men faktum är att Nooshis förslag till åtgärder för sänkta elpriser i Sverige, hade fungerat om inte EU hade satt käppar i hjulen. Och naturligtvis gör vi stödja hennes varningar för att bygga nya överföringsledningar till kontinenten.

  Men ett stopp för nya överföringsledningar ger inte mer e, eller lägre elpriser i Sverigei , när det blåser för lite eller för mycket, utan en rejäl satsning på ny kärnkraft. Hansen borde gå en kurs i elektricitetslära. Men det är väl meningslöst att ge det rådet till en person, som inbillar sig att han rean vet allting och uppför sig som sanningsdomare och avgör vem som ljuger och vem som talar sanning? Varför vill man starta upp kolkraftverken och vill riva byar för att starta nya kolgruvor i Tyskland samtidigt med enorma satsningar på havsbaserad vindkraft i Nordsjön, om vindkraften vore lösningen på fossilbränsleberoendet?

  För att förstå vad jag menar med falskvänstern, måste vi gå tillbaka till 1970-talet, när vänstern hade stora opniionsmässiga framgångar och egennyttiga personer inom övre medelklassen tog chansen att tjäna stora pengar på vänstervågen .Men det var ju borgerlig politik, arbetarfientlig högerpolitik, som salufördes med vänsterretorik. Och så är det nu också med falskvänstern, Jag behöver bara nämna skribenterna på Aftonbladets ledarsida. Och det socialdemokratiska ledargarnityret.

  Tyvärr uppfattar sig yngre och medelålders sverigedemokrater, som inte har några egna minnen från 1970-talet, sig själva som höger, för att de kallas så av falskvänstern, trots att SD idag snarare är ett mittenparti.

 4. Mique

  Petter Nilsson tycks totalt ha frångått principen, att kommentarer ska beröra ämnet i hans inlägg och att personangrepp, nedvärderande och kränkande epitet, enbart visar på kommentatörens oförmåga till saklig argumentering. En person behöver inte personligen ha upplevt en händelse, för att ha en åsikt i sak. Genom alla tider har föräldrar och andra närstående, varnat sina barn och barnbarn, för ondska och farligheter, som aldrig tycks få ett slut. Apropå påståendet, att inte komma ”dragandes” med sin familj, det som någon har skrivit i sina kommentarer, finns tillgängligt i Petter Nilssons bloggarkiv och även i Protonmails servar i Schweiz. Det var länge sedan jag hörde uttrycket ”bevara sverige svenskt”.

  • Marko

   Och hur hör detta till ämnet?
   Vänstercensur och inskränkt yttrandefrihet finns det tillräckligt av redan dessutom

 5. brorson

  Och vem ägnar sig åt ”personangrepp, nedvärderande och kränkande epitet”? Förutom que-trollet självt Villy Hansen, som får beröm av trollet för sitt enligt trollet humoristiska alster, där han kallar SD-ledaren för ”Jokersson” och använder nedvärderande och kränkande epitet om de borgerliga partiledarna, som även är ministrar. Väldigt lustigt att Hansen skriver att Holmlund är demokratiskt vald (till vadå) och därför inte får kallas hycklare-Jag har personligen tagit avstånd från epitetet ”hycklarkungen”, men det är en annan sak. Och jag har inte heller tvekat att erkänna att Holmlund har rätt, när han har det. Som exempel har Holmlund rätt i att regeringen inte borde fjäska för Erdogan. Holmlund har framfört både saklig och osaklig kritik mot regeringen, men Hansen bara osaklig kritik, rena lögner om regeringen. Därför håller jag inte med om att Hansen är som Holmlund. Holmlund är den bättre av de två. En gammaldags i grunden hederlig sosse, som slår knut på sig själv i sina försök att vara lojal mot den nuvarande partiledningen. Hyckleri?? Det kan kanske uppfattas så, men jag vill inte själv använda det ordet.

  • Mique

   Som vanligt en kakofoni av dåliga bortförklaringar och ren whataboutism! Jag konstaterar, att du duckar angående ”Jag har inte kommit dragandes med min (familj)”, vilket inte stämmer och ditt uttryck ”bevara sverige svenskt”. För mig och flera andra, ter det sig mycket märkligt, att du inte accepterar, att andra använder samma språkbruk som du och flera andra kommentatorer på Petter Nilssons blogg.

 6. brorson

  Hansen har tidigare protesterat mot att kallas ”vänster-någonting”, trots att han hela tiden sprider falskvänsterns förvrängningar och lögner. Vad är han då, om han inte är något slags vänster? I sitt senaste inlägg i går kväll ”Varför, varför” visar han återigen fascismens förakt för demokratin och demokratiskt valda politiker, som han anklagar för att ha sålt sig för makt och inflytande. Och på slutet hans vanliga dravel om moral. Bör kanske påminna om att fascismen grundare, Benito Mussolini började sin politiska karriär som socialdemokrat, men ansåg sig veta bättre än alla andra och tog makten genom en statskupp i spetsen för en liten skara anhängare, Fascister accepterar inte att det finns folk, som tycker annorlunda än de själva och engagera sig i andra partier än deras eget och att det är alla partiledares uppgift att försöka vinna val. Det försöker Magdalena också och det är ingenting fult i det. Demokratin bygger på att det finns en majoritet och en opposition. Att ha rätt är inte så lätt så att oppositionen inte behövs. Övertramp och osakligheter förekommer från båda sidor, men det erkänner inte Hansen .Han låtsas stå över alla andra och beskyller alla, som inte delar hans åsikter för att vara dåliga människor med en tvivelaktig moral. En fascistisk människosyn.

  Que-trollet visar samma förakt för åsiktsfrihet och demokrati,

 7. brorson

  Och vad är det för fel med att bevara Sverige svenskt? Jo. ibland kan det bli riktigt fel. Enligt Magdalena Andersson är det ”osvenskt” att INTE lämna ut listor till bedragare och andra kriminella, som så begärt anonymt, på personer som kommer att få pengar från elstödet. Det ska alla ha rätt att få veta. Det är kanske typiskt svenskt att myndigheter hjälper kriminella att begå sina brott genom att lämna ut uppgifter om tänkta brottsoffer, exempelvis lättlurade äldre? Som om inte detta skulle locka hit invandrare av en sort som vi inte vill ha, nämligen kriminella som uppger falska asylskäl?

 8. brorson

  Enligt Sveriges grundlag får inga andra myndigheter bestämma hur en viss myndighet ska besluta i ett visst ärende. Men det förbudet gäller bara för svenska myndigheter. Den turkiska regeringen försöker nu bestämma hur den svenska åklagaren ska hantera ärendet med den hängda dockan. Men Muharrem är redan dömd, två gånger dessutom, för att oprovocerat ha gått till angrepp och misshandlat andra personer. Först har Muharrem skyllt sin tystnad om saken inför Centerns valberedning på att han begått ett misstag, som han gömt i sitt ”valv”. Hans senaste bortförklaring är att han var för full för att minnas. Vilket – om det är sant – är ännu allvarligare.. Denna typ av minnesförlust beror antingen på svåra alkoholskador eller på att man blandat alkohol och andra droger. Det är klart att detta än en godbit för media, som dock har glömt något ännu mer allvarligt. Jag har några gånger ställt frågan om Muharrem är turkisk medborgare och har först nu fått svaret på Ledarsidorna.se.

  ”Under gårdagen presenterades Centerpartiets näste partiledare, Muharrem Demirok. Som partiledare ligger alltid en post som minister som en framtida möjlighet. Men i Demiroks fall tillkommer en komplikation i rådande säkerhetspolitiska läge. Hans turkiska medborgarskap”.

  Enligt turkisk lag är alla turkiska medborgare, oavsett var i världen de bor och vilka uppdrag de har, skyldiga att lyda den turkiske presidenten. Om denne bestämmer att en svensk justitieminister, som är turkisk medborgare, ska ge order till en svensk åklagare att väcka åtal mot någon som har smädat den turkiske presidenten, blir det så. Oavsett vad den svenska grundlagen säger. Och Sverige är ju inte långtifrån en turkisk vasallstat.

  Som jag skrev i föregående kommentar kräver Magdalena att FK ska lämna ut listor på personer, som kommer att få elstöds-pengar till kriminella, som får vara anonyma. C har anmält regeringen för att den inte vill göra de kriminella den tjänsten genom att sekretessbelägga vilka som ska få pengarna. C säger sig inte förstå vilka som ska skyddas och tror att det bara handlar om folk som inte vill avslöja sin elförbrukning för nyfikna grannar. I själva verket har vi i Sverige ett mycket svagt sekretesskydd för privatpersoner jämfört med andra länder, vilket har gjort Sverige till ett eldorado för kriminella .Och gör verkliga flyktingar, med asylskäl, helt försvarslösa gentemot de regimer som de har flytt från.

  Om S och C får som de vill, kan alltså delar av elstödet komma att hamna i den turkiska statskassan,. Varför ska alla i hela världen få veta om jag – eller någon stackars flykting – har fått in pengar från svenska staten på sitt bankkonto?

  • Mique

   I Sverige har ett statsråd enligt Regeringsformen bara rätt att på egen hand fatta beslut som rör det egna departementet. Beslut som rör myndigheterna måste fattas av regeringen som kollektiv.

 9. brorson

  Senaste kapitlet i följetongen Svenska bönder är att paartiledarkandidaten Muharrem Demirok ska ”avsluta” sitt turkiska medborgarskap, enligt Aftonbladet.”För att säkerställa att det i rollen som partiledare inte ska finnas några hinder framöver vad gäller tillgång till möten eller information”, skriver partiets presschef Josefin Berglund Belani i ett mejl. Enligt Aftonbladets Peder Kadhammar kan ”en person med dubbelt medborgarskap bli utsatt för påtryckningar för att göra tjänster åt regimen i sitt andra hemland”.

  Vad menas med ”avsluta”? Mig veterligt finns det länder, vars medborgare inte får avsäga sig landets medborgarskap och Turkiet torde vara ett av de länderna. Muharrem är alltså ute efter svenska statshemligheter, som inte ens SD har tillgång till. Bara regeringspartierna. Muharrem kan alltså ”avsluta” sitt turkiska medborgarskap bäst han vill, men Ankara kommer ändå ha tillgång till topphemliga svenska svenska statshemligheter. SD kan f.ö. inte undgå kritik i det här sammanhanget, eftersom man har ändrat sin tidigare linje att avskaffa de dubbla medborgarskapen. SD bör alltså återgå till den linjen och dessutom kräva att personer med ett enda medborgarskap, nämligen svenskt, ska vara valbara till rikets högsta ämbeten.

  Dessutom bör Sveriges regering i fortsatta förhandlingar med Turkiet kräva att landet respekterar Sveriges nationella suveränitet samt respekterar FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, där det uttryckligen står att alla har rätt att BYTA nationalitet (d.v.s medborgarskap) men inte att samla på sig flera medborgarskap.

  • Mique

   Var någonstans i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, står det uttryckligen, att en person inte kan inneha flera medborgarskap samtidigt?

  • Mique

   Hur vet du att Demirok är ”ute efter topphemliga svenska statshemligheter”, eller är det som vanligt förutfattade fördomar som spökar!? Vilken tur för Sverige, att sverigedemokraterna inte har tillgång till ”topphemliga svenska statshemligheter”.

    • Mique

     ”Muharrem är alltså ute efter svenska statshemligheter”, påstår du, hur vet du det? ”Muharrem kan alltså ”avsluta” sitt turkiska medborgarskap bäst han vill, men Ankara kommer ändå ha tillgång till topphemliga svenska statshemligheter”, skriver du, på vilket vis då?

     • brorson

      Svaret på din första fråga finns i kommentaren ovanför din. Vilket språk ska jag översätta till, för att du ska förstå?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.