Petter Nilsson(SD)

Avslöjande kring Northvolt: Mörka moln på himmelens rand!

Northvolt sägs ha levererat 5‰ av kapacitet under årets första nio månader.

För årets första nio månader har förlusten ökat till 11 miljarder från förra årets 1,3 miljarder. Bara räntekostnaderna har ökat med 1,6 miljarder kronor.

Det är inte särskilt betryggande siffror. Det förtydligar förvisso relevansen av Scanias uppmärksammade kritik tidigare i år.

Har skrivit många rader i ämnet. Min poäng är som bekant att politiker inte bör fokusera alltför mycket på spekulativ tillväxt. I stället måste fokus ligga på befintliga medborgares väl. Att bättra villkor för befintliga näringar är en god ingång.
Att – som övriga partier gjorde – öppna upp för projekt för att söka kompetens från utanförskapsområden i Malmö, Göteborg och Stockholm; likväl som jaga kompetens utanför europa är förstås fullständigt absurt.

Kan också tycka det både skenheligt och ohedersamt av övriga partier kring detta dock. Särskilt bör nämnas att moderaterna på något besynnerligt sätt genom politiker försökt frisvära sig ansvaret från detta genom att skylla på S.
Så funkar dock inte politik. Man måste stå för det man gjort själv, och ta ansvar för det.

Ifall det nu visar sig att Northvolt inte innebär de enorma vinster man förväntat sig, så får vi se ifall samtliga övriga partier avser att stå för de misstag man gjort, eller ifall man endast kommer skylla ifrån sig.

Personligen förstår jag inte alls ingångsvärdet i att lägga enorma pengar på nya företagsetableringar (inklusive planering inför), i det läge välfärden befinner sig i i Sverige och Västerbotten idag.

Ska även lyfta upp det historiska värdet av litiumkarbonat.
Beskrivning saknas.

Etiketter: , , , , ,

13 kommentarer

 1. Basic Rules

  ” I stället måste fokus ligga på befintliga medborgares väl. Att bättra villkor för befintliga näringar är en god ingång”. Kloka ord – bara att hålla med.
  Vi ser en exempellös satsning inom området ”grön energi”, man släpper allt det som tidigare gett och ger oss förutsättningar för en trygg och balanserad tillväxt. Jag har självfallet inget emot ny teknik, men detta bådar inte gott, hoppas batterifabriken har bättre förutsättningar än det LKAB och ”grönt stål” håller på med.
  Vill ”Wallenberg” ta den ekonomiska risken så gör det, utan skattebetalarnas och för den delen pensionspengar.
  Då företag blandar in ”politiska värderingar” i stället för rent företagsekonomiska och marknadsmässiga är de inne på fel spår. Ser vi på banksektorn är den inte mycket bättre, vi ska anamma deras ”hållbara” fonder rakt av utan se till kundens bästa.
  Get woke go broke .

 2. Marko

  På tal om skattemedel, är det rimligt att hela landet ska betala för vår största antisemitiska slukhål sosse Malmö?
  Vi står för 25% av deras utgifter.
  Jag vill iaf inte sponsra antisemitism.
  Låt mig slippa.

 3. Basic Rules

  Apropå… Göran Persson lämnar ordförandeposten i LKAB av åldersskäl enligt egen utsaga, men stannar kvar som ordförande i Swedbank av samma skäl 😂!
  Ska nu f.d. moderate finansministern Anders Borg få möjligheten åstadkomma miljardförluster på samma sätt som hos Viaplay Group – mycket troligt.
  Har man misslyckats tidigare så är det i politikerskrået en bonus, EU-kommissionen är ett typexempel hur misslyckade politiker sparkas uppåt – Ursula von der ” Crazy” är no one.
  Det 12: e sanktionspaket(EU) är på plats, synålar ska upp på sanktionslistan 😲!

 4. brorson

  Skellefteåpolitikerna, S, har under lång tid framöver runinerat Skellefteåborna genom sina stölder av skattemedel, som har använts till gåvor till Northvolt. Ska staten rädda Skellefteå? Hur har befintliga norrlänningar – och utflyttade norrlänningar som velat flytta hem – gynnats av miljardrullningen till ”återindustrialiseringen” av norra Sverige? Skåningarna har fått billigare el på norrländska elkunders bekostnad, genom den ökade överföringskapaciteten från norr till söder. Och nu har lilla Ebba låtit sig förföras av de enlgt henne superintelligenta direktörerna i de statliga bolagen att lova ännu mer el till ”den gröna omställningen” i norr. Det är en stor besvikelse att ministrarna i den nuvarande regeringen fortsätter i den förra regeringens fotspår och leker kapitalister med skattebetalarnas pengar.

  Och nu gnäller MP över att regeringen har gjort åtminstone en bra sak, stoppat miljardrullningen till subventioner för köp av nya elbilar (Var det inte 70.000 kr för varje elbil?) pengar som gått rakt ner i fickorna på skurkkapitalisten Elon Musk, som har tvingat anställda skriva på avtal om livslång tystnadsplikt och vägrar kollektivavtal , som förutom bestämmelser om lägstaloner även handlar om aställdlas rättigheter. Musk försöker tvinga på länder, som han styr över, en fascistisk arbetsmarknadsmodell, som Spanien under Franco-diktaturen.

  När Tesla-anställda skriver insändare i lokalpressen, där de påstår att de har högre löner än de fått med kollektivavtal, ljuger de på order av sin arbetsgivare. De centrala avtalen, som striden handlar om, förbjuder inte lokala överenskommelser om högre löner, det som kallas löneglidning, än som stadgas i de centrala avtalen.

  När S erkänner att MP:s utpressningspolitik i regeringsställning gynnar rika storstadsbor (som köpt elbilar) på fattiga landsorstbors bekostnad, är det bara halva sanningen. Blev elbilarna billigare än de varit om marknadskrafterna (utbud och efterfrågan) fått bestämma? Nej, subventionerna har gått till Musk och andra elbiltillverkares ägare. Dags att utreda MP-ministrarna för korruiption? Även för alla knivar i ryggen på politiskt oberoende miljöorganisationer, som motsatt sig skadorna på miljö och natur i ”klimatomställningens” namn.

  Och varför sätter inte nuvarande regering stopp för vansinnet? Varför ska staten betala för laddningsinfrasturkturen längs vägarna? Subventionerade staten utbyggnaden av bensinmackar under övergången från havremotorn till bensinmotorn under 1920-talet? I oppositionsställning kritiserar borgerliga politiker S-politiker, som leker kapitalister. I maktställning vill de själva vara med och leka.

  • Mique

   ”Lilla Ebba”, varför inte ”vita bönan”!? Ditt förakt mot andra människor, och då framför allt mot kvinnor, ungdomar och barn, är frapperande! Skärp dig ”Brorson”, du skämmer enbart ut dig med dina personangrepp, epitet och etikettklistrande, rena rama Trump-fasonerna! Du har fortfarande inte förstått, att jag driver med dig och sverigedemokraternas interetsvans, det är lika enkelt som att ta godis från ett barn!

 5. Olle

  AP-fonderna är med och finansierar ett långsiktigt viktigt industriprojekt i Sverige. Investeringen är helt i linje med AP-fondernas långsiktiga strategi att investera i bolag som vi anser har bra finansiella framtidsutsikter. Med AP-fondernas långsiktiga uppdrag och Northvolts viktiga roll att vara en transformativ kraft i den globala klimatomställningen är det vår bedömning att denna investering kommer att bidra positivt till både pensionssystemet och vårt samhälle. Investeringen gör vi i det AP-fondsägda bolaget,4 to 1 Investments.

  Lysande att de satsar på företag som knappt och inte ens har levererat nåt (Hybrit) eller kanske man ska säga Hybris

 6. brorson

  Rovkapitalisten Elon Musk tycker att han är smart, som kringgår postanställdas sympatistrejk, genomatt uppmana Transportstyrelsen att skicka registreringsskyltarna direkt till bilköparna,. Han glömde den svenska offentlghetsprincipen. Klimataktivisterna, som stoppar trafiken för att rädda jorden, kan ju begära ut från Transportstyrelsen vilka som fått skyltarna och hindra ägarna att använda sina nyköpta elbilar.- Gör detta i sympati med de fattigbönder i Indonesien, som blir avhysta från marker som deras anfäder har brukat i hundratals år, för rovdriften på sällsynta metaller till bilbatterierna.Enligt en dom från Stockholms tingsrätt slipper ledande miljöpartister straff för olagliga klimatktioner. För den goda sakens skull.

  Jag uppmanar därför speciellt alla miljöpartister att stödja sådana aktioner mot Musk. I MP:s ursprunglig a partiprogram stod ju att man skulle spara på ändliga råvaror till kommande generationer.Gör det NU: Stoppa elbilarna! De ökar ju f, ö. slitaget på vägbanorna genom sin tyngd, vilket drabbar andra bilägare och ökar dessutom skaddorna vid kollissioner, vilket leder till dyrare försäkringspremier för alla bilägare.

  Och för övrigt visar strejken vikten av att alla anställda är medlemmar i facket, oavsett eventuell partitillhörighet. De ledande figurerna inom Transport bör uteslutas ur LO för brott mot denna grundprincip för facklig solidaritet. De har ju gjort sympatistrejkerna till rena hyckleriet. LO-ledningen rasar nu mot slavkontrakt med de anställda inom Musks företag. Här behövs gemensam kamp över alla partigränser för löntagares demokratiska rättigheter.. Har någon hört talas om att en företagare, som är exempelvis kommunist, nekas medlemskap i en arbetsgivareförening?

 7. brorson

  Ifall någon undrar, så diskuterar jag gärna med seriösa meningsmotståndare, men inte med avskum.

  Som väljare har jag rätt att kritisera politiker – även partiledare och ministrar som inte håller måttet för sina uppdrag. Minns att för flera år sedan, drev Moderata ungdomsförbundet, MUF en kampanj mot M-politiker, som höjde skatter. En liknande kampanj skulle behövas nu mot politiker – såväl kommunalråd som ministrar – som leker kapitalister med skattebetalarnas pengar, I opposition är de pigga på att kritisera S-politiker för just detta. I maktställning har de glömt och vill i stället vara med och leka. Det är illa nog, när de överkskattar sig själva och tror att de kan sköta med vänsterhanden mellan de politiska uppdragen sådant som är en heltidssyssla för verkliga kapitalister, såsom att ta investeringsbeslut i mångmiljardklassen. Ännu värre är det när en politiker, som gått i Livets ords skola, låter sig charmas av verkställande direktörer i statliga bolag och låter dem bestämma energipolitiken.-

  Livets ord är en kristen sekt i Uppsala, som startades av prästen Ulf Ekman med den s.k.-framgfångsteologin som grund. Jag har hört från bekanta i Uppsala att Livets ord-medlemmar trakasserade handikappade på stan och påstod att deras handikapp var straff för synder och att de borde omvända sig. En naturvetenskapslärare i denna skola försökte utmana ’Ekman som ledare för sekten,. men tillrättavisades av Ekman att Gud och inte medlemmarna väljer församlingsledare. Efter att ha blivit satt på plats av Ekman, gick läraren till motsatt överdrift och blev en av landets mest rabiata ateister. Till slut hoppade Ekman själv av och blev katolik.

  Hurudan var undervisningen i naturvetenskap i Livets ords skola? Ebba Busch har visat en monumental okunnighet i både elektricitetslära och företagsekonomi. Jojo, om man bara har den rätta religiösa tron blir man inte bara fri från handikapp. Pengar regnar ju som manna från himlen. Det är vad framgångsteologin lär ut. Och nog har den stora likheter med den närmast extatiska tron på den gröna omställningen i norra Sverige som lönsamt investeringsobjekt?

  Huruvida Ebba är en skolflicka kan förstås diskuteras. Hon är kanske i skolpojke, som de manliga lucioerna .Hörde just att Svenska kyrkan har kritiserat ”klimatministern” Romina Pourmokhtari. Hon kan väl också kallas skolfloicka, men med anspelning på åldern och inget annat. Hon hade varit bättre än Ebba som departmentschef.

 8. Basic Rules

  Northvolt är två år försenade med sin produktion och förlusterna uppgår till 2 miljarder per månad i dagsläget. Hoppas att politikerna i Skellefteå inte bygger de bostäder man pratat om och ser vart detta
  högriskprojekt landar. I sin senaste delårsrapport pratar Northvolt hit och dit om hållbart projekt 🤣.
  Siffrorna kommer inte förstahand som sig bör – behöver mer sägas. 😠.
  De fondplacerare med s.k. hållbar inriktning bör sälja av nu – kräv besked av banken – och lita till ditt eget omdöme/magkänsla i första hand.
  God Jul !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.