Petter Nilsson(SD)

När facket vill åsiktsregistrera sina medlemmar….

Helgens nyheter inkluderade bland annat en artikel kring facket som vill åsiktsregistrera sina medlemmar. Det vill säga en förtroendevald som har försökt luska ut vilka fackliga medlemmar som också är medlem i ett politiskt parti. Åsiktsregistrering är förstås ingen särskilt vacker syssla – särskilt illa klädsam för en förtroendevald att företa sig.

Även om det än så länge endast tycks vara Sverigedemokrater som vissa fack valt att utesluta, så finns det förstås inga garantier för att de med annorlunda partisympati ska komma att exkluderas över en framtida godtycklig värdegrund.

Man blir inte imponerad över deras så kallade värdegrund, som uppenbarligen tycks stå väl över våra demokratiska värderingar som rimligen bör utgöra grunden för en arbetstagarorganisation.

Det är viktigt för den fackliga rörelsen att ta itu med den typen av ageranden, ifall man vill ha förtroende från sina medlemmar som i allt högre grad utgörs av Sverigedemokrater.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

 1. brorson

  Detta bör polisanmälas. Petter säger att en förtroendevald i Storumans kommun har skickat mejl till gruppledarna i kommunfullmäktige och begärt in uppgifter om vilka partimedlemmar, som är medlemmar i Kommunal. Men nog vet väl Kommunal vilka de egna medlemmarna är? Syftet kan inte vara annat än att registrera Kommunal-medlemmarnas politiska tillhörighet. Jag är nästan 100 % säker på att detta är ett brott mot såväl svensk lag som mot EU-rätten. Ta hjälp av en jurist, som är specialist på dessa lagar för att finna exakt vilka lagar, som kan vara tillämpliga-

  Det är inte bara SD som har drabbats. Jag har läst om minst två fall där kristdemokrater har nekats fackliga uppdrag inom just Kommunal.
  Fackföreningar kan ha ett legitimt intresse, att framföra sina ståndpunkter och krav till de politiska partierna via egna medlemmar som även är partimedlemmar. Men så här får det inge gå till. Initiativet måste komma från medlemmen. Men här tycks ju syftet vara det diamentralt motsatta, att klippa alla band med vissa partier i stället för att påverka dem.

  Detta är ju att direkt motarbeta fackföreningsmedlemmarnas intressen. Det går nämligen inte att helt skilja mellan det fackliga och politiska, eftersom politiken bl.a. bestämmer de lagar som gäller för den fackliga verksamheten. Politiken bestämmer också över arbetskraftinvandringen och arbetsgivarnas möjligheter att använda billig importerad arbetskraft för att pressa ner löner och försämra anställningsvillkoren för den svenska arbetskraften, vilket i synnerhet drabba lågutbildade, som är lätt utbytbara,

  Det blir också svårare att bedriva ett effektivt arbetsmiljöarbete. Vilket hissolyckan vid ett bygge i Sundbyberg ger en tydlig fingervsining om. De omkomna arbetarna:
  – två ukrainare
  – en ryss
  – en afghan
  – en svensk
  Vaddå, värdegrund? I vems intresse?

 2. kenth

  Facket= Socialdemokrater
  Arbetare var Socialdemokrater då fackföreningarna startades.
  Facket skall vara opolitiskt men ger bidrag till Socialdemokraterna.
  ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.