Petter Nilsson(SD)

5 år med #metoo-puman!

Det har nu snart gått fem år sedan #metoo-puman kom på plats på Umeås torg. Konstverket tycks i någon mån kröna det nya torget som jämfört med det gamla kommit att ha något av en östtysk/kommunistisk prägel.

Debatten som gick då var väl rätt enkel i lokalpolitiska fora. SD mot rest. Tydligen bedömde DN att jag behövde citeras, ty monumentet var så pass relevant för Sverige – vid den tidpunkten.

Ägnade ett par minuter nu på morgonen för att återbesöka debatten som pågick i samhället i övrigt.

Det fanns kritiska röster även utanför politiken.

Hur ser det ut då? Är erfarenheterna från den sociala rörelsen #metoo enbart goda? Har samhället nu börjat att äntligen tro på alla kvinnor(#believeallwomen)?

Dels har man fått en samtyckeslagstiftning på plats. En lagstiftning som inte saknar kritiker. Kritik har också riktats mot de oavsiktligt negativa konsekvenser #metoo haft.

Exempelvis att kvinnor fått svårare att hitta män att samarbeta med inom akademin. Detta då mäns rädsla att bli anklagade för sexuella trakasserier.

Studier som funnit att #metoo medfört negativa konsekvenser för kvinnor i arbetslivet.

Även på dejtingsidan har #metoo fått följder.

Nu. Mina tankar.

I de bästa av världar blir ingen utsatt för sexuella trakasserier eller våldtäkt. Likväl som att ingen blir oskyldigt anklagad för detsamma.

#Metoo och #BelieveAllWomen-rörelsen går stick-i-stäv med tanken om en rättsstat. Ni vet. Rättsliga principer som omgärdar individers rättsliga skydd.

Principer såsom oskuldspresumtion. alltså att den som är misstänkt ska betraktas som oskyldig tills dess motsatsen bevisats.

Eller hela idén med en rättegång. Att neutrala personer ska ta ställning till huruvida en misstänkt ska dömas för ett brott eller inte.

Nu, man kan ha åsikter om rättssystemet. Men principer som medför ett generellt bra förtroende för samhället – ska man vara försiktig med att överge.

Det finns förstås människor i extremträsk där de driver någon slags krig mellan könen (på båda håll). Jag är övertygad om att #metoo inneburit mer polarisering. Men å andra sidan finns det mansrörelser som går väl utanför rimlighetens gränser också. Låt vara, mer i marginalen.

Kanske skriver jag ett inlägg kring den gränsdragningen i ett senare inlägg. Men min poäng är att de flesta av oss har både kvinnor och män i våra liv som vi önskar allt väl. Underbara människor som betyder – och betytt – mycket för oss.

Människor som vi vill skydda både från våldtäkt, och att bli oskyldigt anklagad för våldtäkt.
Jag har hört av både män och kvinnor. Både utanför och inom politiken (inklusive folk från sjuklövern). Har hört människor ha synpunkter. Kring #metoo. Kring hur samarbete och polarisering kommit att ändras inom och utanför arbetslivet. Vilka risker saker innebär.
Har hört kvinnor som menar att de blivit betydligt mer rädda för män efter #metoo. Har också hört män som blivit betydligt mycket mer rädda för att bli oskyldigt anklagade.

Ska särskilt lyfta att böcker såsom ”How to destroy a man now: A handbook”, har svårligen bidragit till hashtagen #believeallwomens trovärdighet.

Statistiskt är det helt enkelt väldigt få män som begår våldsamma våldtäkter. Jag har ytterst svårt att tro att #metoo-rörelsen kommer stoppa någon mängd av dessa. Särskilt inte gruppvåldtäkter. Exempelvis av det slag som uppmärksammades i Tyskland för en tid sedan – efter att en som som skrev förolämpande meddelande till en av de som gick fria dömdes till fängelse.

Däremot kommer det säkerligen få många av de – redan – mer eftertänksamma männen att agera mer eftertänksamt.

Å-ja. #Metoo-puman kostade pengar. Och… Exakt – vad – symboliserar den nu, så här fem år senare på det tomma rymliga torg som binder ihop Umeås centrum?

Etiketter: , , , , , , , , , ,

9 kommentarer

  1. Mique

    Som vanligt har du inte ett hum om vad skriver om i dina inlägg! Sverigedemokraternas inställning mot kvinnor och speciellt yngre kvinnor är vida känt! Bottennappet var din och den sverigedemokratiska internetsvansens taffliga och grabbiga kommentarer, angående gratis mensskydd till unga kvinnor vid Umeås skolor.

  2. brorso,

    För protonazisten Mique är det en självklarhet att kvinnor inte kan ha en egen ekonomi. Mensskydd ingår vål i socialnormen? Men ii Umeå utbetalas väl den till manne i familjen, kanske till den äldsta sonen, om fadern har återvandrat och gift oms sig med en yngre kvinna i hemlandet? Det är ju runt 500 som har återvandrat från UJmeå utan att anmäla det till den svenska folkbokföringen. Mique har gjort flera feltolkningar i enlighet med sin egen unkna människosyn. Exempelvis att vi inte behöver ta emotfler lågutbildade arbetskraftinvandarare, beror enligt Mique på att de skulle vara en sämre sort både som människor oc harbetskraft än lågutbldade svenskar. Mique talar nog för sig själv. Känner sig väldigt underlägsen och projicerar sitt självförakt på andra.

  3. Sylvia

    Gratis mensskydd i Sveriges skolor; V hade en nationell önskan om att alla tjejer i hela Sverige, skulle erhålla kostnadsfria mensskydd! Nu har producenter utvecklat andra, modernare och bekvämare skydd är bindor och tamponger…….Antar att dessa, har högre efterfrågan och åtgång än det som fattades beslut om! I en demokrati, måste fattade beslut i den politiska sfären tillåtas ifrågasättas….

  4. brorso,

    Petters inlägg är inte invändningsfritt, exempelvis att svensk polis låter våldtäktsutredningar samla damm i flera månader, tills de inte längre kan utredas. Och det gäller i synnerhet gruppvåldtäkterna, där gärningsmännen skyller på varandra. Därav metoo-rörelsens krav att anklagade ska dömas utan bevis. Vilka är då förövarna till gruppvåldtäkter? Jo utlänningar, vars ”kultur” det är, att uppfatta svenska kvinnor som ”horor”. Svenska våldtäktsmän begår däremot sina brott ensamma, eftersom våldtäkt är ett så avskyvärt brott även bland kriminella med svensk etnicitet. En följd av polisens bortprioritering av gruppvåldtäkterna har medfört att gärningsmännen, som borde sitta inne, är okända av polisen, när de har begått ännu grövre brott (mord).

    SD:s internetsvans (Mique), som beskyller Petter för att inte ha ett hum om det, han skriver om, vet själv inte vad hen skriver om. Vare sig det ena eller det andra. Frågan om mensskydd för skolflickor handlar ytterst om rättvisa (gratis rakblad åt skolpojkar, som vem som helst kan hämta på skoltoaletten?) . Samt om samspelet mellan lön, generella bidrag (bl. a. barnbidrag) och behovsprövade bidrag (bl. a. försörjningsstöd från kommunen), Lönen för en heltidstjänst, även i den lägsta lönenivån, bör räcka till försörjning av en vuxen och ett barn.

    Priset på arbetskraft (lönerna) bestäms som allting annat ytterst av utbud och efterfrågan, om än med en viss dämpning genom den fackliga verksamheten. Att begränsa utbudet av arbetskraft genom en restriktiv invandringspolitik, är alltså ett sätt att skydda i synnerhet de lågutbildade (som är er utbytbara än högutbildade) – bland dem många redan hitkomna invandrare – från lönenedpressning.

    Därmed har jag inte alls påstått att utlänningar skulle vara sämre arbetskraft än etniska svenskar. Men jag har, sedan jag började diskutera dessa frågor (på S-bloggar) hävdat att, om arbetskraftinvandring verkligen behövs, ska den i första han tillgodoses genom flyktinginvandringen, bland flyktingar med genuina asylskäl.. Det är dags att avslöja de falska antirasister, som vill ha en extremt lågavlönad undre underklass, svarta som passar upp på vita. Som i USA före raskravallerna under 1960-talet och delvis fortfarande

  5. kenth

    Bägge könen kan våldtas…inte bara stackars utsatta kvinnor
    något som glöms bort och det är skämmigt av en kille anmäla
    för då anses hans ego o starka yttre förstört. En tjej kan våldta en
    annan tjej också inte bara en kille som kan det. En kille kan också
    bli våldtagen av en tjej. osv.Sen hur många %som är anmälningar
    som är ångestrelaterade och en stackars oskyldig blir dömd är ett
    mörkertal. Nog diskuterat i ämnet nu!

  6. Mique

    Tjena Petter Nilsson! Vilken ära att ha förlänats med ett alldeles eget internettroll! Känner sig du och din målvakt/influencer sig så hårt ansatta av mig, så att sverigedemokraternas trollfabrik är tvungna att skapa ett speciellt internettroll? Nej du Petter Nilsson, det är du som bloggens ägare, som är ansvarig för vad som publiceras på din blogg, även om du inte själv bestämmer över ämne och författandet av ”dina” inlägg! ”De fyras gäng” är flagranta då det gäller toppstyrningen av det sverigedemokratiska partiet. Din och sverigedemokraternas feghet och reaktionära politiska åsikter befästs enbart ännu mera.

    • Mique

      Tjena Petter Nilsson! Är du så feg och styrd av ”de fyras gäng” i sverigedemokraternas partiledning, så att du inte törs publicera min kommentar från den 19 augusti 2024 kl 14,28!? Du framstår mer och mer som en ynklig och feg person.

  7. Jonsson

    Umeå kommun förhastade sig med odjuret. Inget unikt i sig tyvärr. Metoo-hypen fick punka rätt snabbt. Det gräsliga monstret på Rådhustorget löser absolut inget problem, plocka ner den! Kanske borde statyn på torget följts upp av en S-broschyr?

    Lika dumt är den återkommande ”nyheten” om en kvarkenbro. Ny färja finns. Det är viktigare att bevara kulturmiljöer som Holmön samt på finska sidan. Putin blir säkert lycklig över den migrantkorridor som en bro skulle kunna utgöra. Själv vill jag inte ens åka över en sån bro, inte i vårt hårda klimat.

  8. Villy Hansen

    Puman blev ett slag i ansiktet för många. Metoo blev en vida känslig fråga för många. Allt detta blev som väntat till en moral fråga som det naturligtvis även är. Man kan se att dessa frågor klev upp på rangordningen för många politiker. Varför blev det så? Varför överhuvudtaget bry sig så särskilt mycket om Puman och Metoo. De gjorde stor nytta tycker jag som nagel i ögat på många män. Även en röd Puma borde vara fridlyst. Tacka ödet eller vem och vilka det nu var för Metoo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.