Petter Nilsson(SD)

S prioriterar muslimska begravningar!?

Detta inlägg hanterar ett förslag från Socialdemokraterna i Svenska kyrkan.
En motion titulerad ”Svenska kyrkans begravningsansvar för religiösa minoriteter”. En motion som tydligt lyfter muslimer; för vilka man ser stora behov att anpassa svenska kyrkans begravningsverksamhet.

Jag har aldrig hört att detta varit ett problem för svenska kyrkan att tillhandahålla. Även i församlingar i glesbygd. Tvärtom har jag hört att detta har fungerat högt upp i Sverige. I Norrbotten också.

En med ett uns av konspiratoriskt tänkande kan förstås tänka sig att en del av motionärernas syfte kan vara att hellre skapa debatt för att kunna anklaga en med kritisk ingång i frågan att vara en – nu så populärt använt invektiv som – islamofob. Och med hjälp av detta begrepp dels skapa polarisering. Detta utöver att en av motionärerna också länge varit förbundsordförande för Socialdemokraternas Tro och Solidaritet.

Och kanske spelar jag in i fällan. Men Okej. Saker behöver lyftas.

Ett mindre väl uppmärksammat – och uttalat – problem
1. Begravningsavgift betalar vi alla. Den ska gå åt – och egentligen täcka kostnaden för – begravningsverksamheten.
2. Kyrkoavgift betalar medlemmar i svenska kyrkan.

I själva verket är det emellertid inte så enkelt. Tvärtom finansierar kyrkoavgiften delvis begravningsverksamheten. Inklusive på beredskapssidan.

På vissa håll kan en begravningsceremoni kosta väldigt stora pengar. Talat med kyrkoherdar som lyft kostnader i häraden 100 000kr vintertid för större kyrkor – inklusive personal, uppvärmningskostnader och annat. Ifall en församling tillser en lokal för minnesceremoni (vilket ingår i begravningsavgiften), så kan man ändå vilja bistå med lite mer än bara uppvärmning av lokalen. Förståeligt så. Men.
För att sätta det i perspektiv kan alltså en ceremoni kosta mer än vad församlingen lägger på exempelvis barnverksamheten under ett år.

Jag har flera principiella bekymmer med detta.
Begravningsavgiften räcker inte till. Socialdemokraterna föreslår alltså att lägga mer fokus på muslimska begravningar – vilket rimligen torde innebära att en större del av ”den kristna medlemsavgiften” ska finansiera detta. I effekt avser motionen diskriminera kristna till förmån för (särskilt avsett i motivtexten) muslimer – i ett läge där det dessutom tycks fungera.
Har väl aldrig påstått mig vara någon slags geni, men har svårt att tro detta skulle locka fler att bli medlem i kyrkan.

Den goda inkluderande kristna tanken är föredömlig, men. Den är inte direkt besvarad i muslimska länder.
Bevisligen har Sverige problem med värderingar som vill begränsa mänskliga – och inte minst demokratiska rättigheter – bland annat i form av märkliga skanderanden vid pro-palestinska demonstrationer, korankravaller, och annat.

En av de socialdemokratiska motionärerna kunde som sagt under väldigt lång tid kunnat titulera sig förbundsordförande för Socialdemokraternas Tro och Solidaritet. Passar på att lyfta den överenskommelse som gjordes mellan detsamma och Islamiska förbundet.


Motionen kommer säkerligen att debatteras i kyrkomötets plenum i november. Men ser gärna att man tar sig tid att debattera ämnet väl i tid inann. Begravningsfrågor är förstås något som inte är väldigt högt upp ibland de politiska spörsmålen. Men man måste komma ihåg att detta både är en fråga för Svenska kyrkan, och riksdagen – och sällan uppmärksammas.

Noterar även att kyrkostyrelsen börjat på arbetet som föreslagen i min egna motion, och är tacksam över detta.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

36 kommentarer

  1. Robin

    ”En med ett uns av konspiratoriskt tänkande”
    Just här är väl kärnan i SDs resonemang. Kärnan bygger på tomtar, troll och just konspirationsteorier. I detta fall problematiserar du att någon vill att kyrkan funderar på hur man ska lösa sina lagstadgade åtaganden.

    Att du ”inte hört talas om” saker innebär inte att de inte finns. Vad är problemet med att centralt ta fram hjälpmedel för frågor som kan uppstå? Behöver det ens betyda att man är för eller mot – kan det inte bara var ett sätt att hantera de frågor kyrkan enligt lag ska lösa? Kan inte en central diskussion tvärt om just skapa ett tydligt underlag för att begravningsavgiften inte räcker och på så sätt kräva större ersättning?

    Än en gång bygger inläggen på att skapa gnäll och splittring isf att komma med konkreta förslag och lösningar.

  2. Mique

    Det finns väl ingen person som har missat, att du Petter Nilsson och sverigedemokraterna är skock med kvinnofientliga, islamofober, antisemiter och homofober, med en reflexmässig funktion av whataboutism, personangrepp, iklädda tjocka offerkoftor!

    • Drutten

      Jadå… men du glömde Mique att i samma mening skriva att det finns INTE större antisemiter , homofober, kvinnofientliga än islamister och dess vantolkade sagobok. Dessa monster sagoböcker av alla sorter vet vi ju båda att är roten till mycken elände.

        • brorson

          Robin har tydligen inte hört talas om att ”kristnas sagobok” är en helig skrift även för muslimer och att även Jesus, enligt islam, var en profet, som kom med gudomliga uppenbarelser. De muslimer, som faktiskt tror på detta (som tror på HELA islam och inte bara på de delar av islam, som tilltalar våldsbenägna islamister) utgör inget som helst problem. Men det gör däremot du Robin, som sprider islamofobiska fördomar om att alla muslimer skulle vara våldsbenägna islamister.

          • Observatören

            Vad ligger bakom att du skriver att Robin sprider islamofobiska fördomar om att alla muslimer skulle vara våldsbenägna islamister???

          • Mique

            Din funktion som Petter Nilssons och sverigedemokraternas målvakt/influenser är märkligt lätt att genomskåda!

          • Robin

            brorson –
            Du kommer med grova anklagelser om att jag ”sprider islamofobiska fördomar om att alla muslimer skulle vara våldsbenägna islamister”. Vad bygger du detta på?

        • Drutten

          Läs innantill…jag skrev dessa och inte denna. Den som läst mina tidigare inlägg angående religion vet att jag menar alla sagoböcker med vidskepelse i.

  3. brorson

    Medlemmar i muslimska församlingar betalar 0,5 % med endast något enstaka undantag (0,75 %) i församlingsavgift. Alla kristna frikyrkor (inkl. kristna invandrarkyrkor) tar ut 1,0 % i församlingsavgift. Jag tror inte alls att Svenska kyrkan har några extra kostnader för muslimska begravningar. Begravningsgudstjänsten kan ju hållas av någon imam i en närbelägen moské. Och finns ingen sådan, kan ju begravningsgudstjänsten hållas i församlingshemmet.

    Sedan tycker jag att en person, som har utmålat alla religioner som vidskepelse och roten till allt ont, ska avhålla sig från att utmåla andra som antisemiter och islamofober. För oss kristna är judar och muslimer bröder och systrar i tron, må vara inte exakt samma tro. Det är ju en viss skillnad mellan tron på vem Jesus var och tron på det som Jesus sa.

    • Mique

      Precis som du ”brorson” har jag all rätt att ha åsikter och att uttrycka dessa åsikter i skrift och tal! Min åsikt gällande religion och vidskeplighet, är att alla former av religion och vidskeplighet, i alla tider, har varit och är mänsklighetens värsta gissel, som måste bekämpas med kunskap, sunt förnuft, medvetenhet och alla människors lika värde!

      • brorson

        Du beskyller en massa för dig okända sverigedemokrater för att vara samma slags avskum som du. (islamofober och antisemiter) Men du är värre än de mest korkade sverigemokraterna. Och du ska inte prata om alla människors lika värde, när du beskyller majoriteten av alla människor (alla som har en religiös tro) för att vara mänsklighetens värsta gissel.

        Ja, jag försöker bekämpa fördomar om muslimer bland sverigedemokrater, och det har inte varit utan framgång. Det är inte lika vanligt ,som det har varit, att sverigedemokrater drar fredliga och skötsamma muslimer över samma kam, som de extrema islamister, som snarare använder religionen som en maskering. för sina politiska syften, än har en verklig religiös tro. Liknande exempel på falsk religiositet finns ju även inom kristenheten. Så, kalla mig gärna ”influenser”. Det är jag stolt över.

        Och vad sedan kommer till SD:s påstådda nazistiska rötter, så är det väl ganska osannolikt att partiet styrs av 105-åringar (övervintrade nassar från 1930-talet)? Var inte din egen far en hitlerjugend, som flytt tillsammans med sina äldre partikamrater till Sydameika under andra världskrigets slutskede?

        SD torde vara det mest framgångsrika exemplet i svensk politik på ett fenomen, som kallas entrism. Vilket betyder att en befintlig partiorganisation infiltreras och tas över av personer med en annan polisk åskådning är de ursprungliga medlemmarna, i fallet SD huvudsakligen borgerliga EU-motståndare, som tyckte att partinamnet ”Sverigedemokraterna” passade bra. Med alla kompromisser inom Tidö-samarbetet, hade det inte varit fel, om SD idag hade varit mer ”sverigedemokratiskt”.-

        • Mique

          Jag har vid flertal tidigare tillfällen påpekat för dig, att min far är född i slutet av nittonhundratjugotalet i samma sydamerikanska land, som jag föddes i för snart sjuttio år sedan! Vi båda satte våra fötter på europeisk mark för första gången i mitten av nittinhundrasextiotalet, då jag, mina föräldrar och min då treåriga syster kom som flyktingar till Europa. Jag ”kallar” dig inte målvakt/influencer, du är en sverigedemokratisk målvakt/influencer, vilket är mycket lätt att genomskåda i dina oändliga ”massiva murar av text” av rent svammel! Som jag tidigare påpekat för dig, så har jag precis samma rätt som du, att ha åsikter och att framföra de i skrift och tal! Det är ingen eller inget som tvingar dig till att läsa mina kommentarer! Du tycks ha mycket att lära dig angående begreppen demokrati, yttrandefrihet och alla människors lika värde! Apropå religion/vidskeplighet, så har det alltid varit bekvämare för människor att tro än att verkligen veta!

  4. Jonsson

    Ja, Weiderud lobbar förstås för socialdemokratena. Fler röster vill de ha. Muslimer verkar vara den enda religiösa minoriteten han kan komma på, i sin motion.
    Samtliga Svenska kyrkans församlingar ska därför kunna erbjuda gravplats för muslimer, enligt PW. Fast församlingarna minskar ju i antal? Begravningsavgiften höjdes med 2 öre 2024. Weideruds förslag kräver nog ökad skatt framgent.
    Kritik har tidigare kommit (2003) från muslimska företrädare, som problematiserat att de måste betala avgifter till Svenska kyrkan fast de inte tillhör det samfundet. Nu tar väl Skatteverket hand om begravningsavgiften och Weiderud får allt vända sig till Regeringen, och den som nu innehar den portföljen. Muslimska församlingar torde väl själva kunna föra sin talan utan att blanda in SvK? I Sverige är det lag på att man måste begravas och avgiften på skattsedeln hamnar i en gemensam kassa. Solidariskt.
    Kristna gravar får numera bara finnas i 25 år, antagligen på grund av utrymmesskäl. Alltnog förloras meningen med egen gravplats då.
    Avslutningsvis försvinner nog Tro & Solidaritets legitimitet i och med Svenska kyrkans förestående krasch, klart de (S) måste byta religion. Vad vänsterpolitiker har att skaffa i kyrkan är ett mysterium, men i synnerhet S har tagit över det mesta i landet. Det är väl därför Wanja Lundby Wedin klamrar sig fast och vill.äga kyrkan.

  5. Basic Rules

    Kristendomens vagga låg i Mellanöstern, idag en främmande tanke på dess enorma tillbaka gång, vilket vi har Muhammed att ”tacka” för. Även på den tiden dvs under krigsherren Muhammeds tid försökte man sig på ”inkludering”, vilket fick ett fasansfullt resultat. Dödande, beslagtagning av kristna bibliotek och kyrkor. Med det sagt målar jag inte fan på väggen, men man bör läsa och förstå historien och inte låta woke ideologi styra handlandet.
    Hur begravningsakten mm bör hanteras vet jag inte, men låter förnuftet råda, istället för politiken.

  6. brorson

    Om Robin anser sig missförstådd, är han väl kapabel att själv be om en förklaring. Men det är kanske Observatören som har missförstått. Om jag har förstått islam rätt, så menar islam att de profeter, som kom före Muhammed, har uppenbarat delar av den gudomliga sanningen, varefter Muhammed kompletterade, så att alla uppenbarelserna tillsammans bildar en helhet. Om man då tar bort Bibeln, genom att kalla den ”de kristnas sagobok”, har man reducerat islam till något som egentligen inte är islam. Vilket många muslimer anser att de extrema islamisterna gör. Och det gör Robin också. Och för den delen även många sverigedemokrater. Varför jag uppmanar dessa sverigedemokrater att skaffa sig en mer nyanserad bild av islam, genom att lära sig mer om denna religion.

    När så kommer till Robins märkliga påstående om att Svenska kyrkan måste fundera på hur SvK ska lösa sina lagstadgade åtaganden, som om SvK inte redan gör det, så verkar Robin inte förstå att SvK har särskilda åtaganden för sina egna medlemmar. Eller menar Robin att kristna präster ska extraknäcka som imamer på Svk-medlemmarnas bekostnad? Svk gör i själva verket väldigt mycket för landets muslimer, men det rent religiösa innehållet får väl respektive trossamfund själva stå för?

    • Robin

      brorson –
      Klart jag kan stå för mig själv, men det är knappast konstigt att även andra frågar hur du kan sväva iväg i en massa beskyllningar utan att ha något att koppla dem till.

      Ang ”sagobok” så borde även du kunna se tecknen som är runt ordet och även se vem som skrev begreppet först? Om jag sammanfattar så reagerar du alltså inte då någon skriver om ”sagoböcker” i inlägg kring islamister, men reagerar då någon ställer en fråga om andra religioner och , med SD-logik, påstå att frågeställaren (=jag) sprider ” islamofobiska fördomar om att alla muslimer skulle vara våldsbenägna islamister”. Du ser inte själv hur dina resonemang haltar?

      Och ditt sista stycke här – har du ens läst mitt inlägg? Har du svar på några frågor eller är ditt enda syfte att på högerextremt SD-maner sprida lögner och splittring?

      Jag har till och från läst en hel del av dina inlägg i många år. Pga allt längre inlägg utan egentligt innehåll gör jag det allt mindre, men kan ändå konstatera att du av någon anledning gått från att vilja utbyta erfarenheter och diskutera i respektfull ton till att komma med osakliga beskyllningar oich tvärsäkra påståenden på väldigt svaga grunder. Du blir bara konfrontatorisk, konspiratorisk och vill helt enkelt inte vilja hålla dig till sakfrågorna. Vad kan det bero på? Varför denna ändring? Varit för mycket på sociala forum med SD-anknytning och för lite i verkligheten? Är du nöjd med den utvecklingen?

      • brorson

        Tack för ditt svar. Ja, man kan ha olika åsikter. Men fördomar om muslimer är inte ovanliga och finns även hos personer, som uppfattar sig själva som fördomsfria.

        • Robin

          brorson-
          Bra att du åtminstone kan konstatera att man har olika åsikter.
          Och ang fördomsfria har du säkert rätt. Jag betraktar mig personligen inte som fördomsfri (fast jag försöker) så jag tar inte av mig av din kommentar.
          Du undviker nogsamt att visa på vad som ligger bakom dina tidigare utfall och beskyllningar. Det torde tala för sig själv.

  7. kenth

    Själv tycker jag vi spenderar för mycket på andra att vi glömmer bort oss själva.
    Vi Svenskar är också en grupp människor som måste skötas om för att kunna
    existera. Det går bra tycka synd om folk från andra folkslag men väldigt fel tycka
    synd om det är svenskar det gäller.

    • Robin

      Och mest synd är det om ”eliten”. Vi ser tydligt vad Tidölaget vill. Mest pengar tillbaka till de som redan har mest och självklart ska inte folk som grovt missköter sig (tex AKB) behöva ta konsekvenser. (Och nej – tidigare regeringar har inte varit bättre i den frågan.)
      Och Åkesson som påstår sig vilja sätta åt gängen väljer såklart att festa med dem som ”lösning”. Trovärdigt … Men har man en väljarbas som bygger stödet helt på missnöje isf fakta eller att faktiskt försöka göra något så spelar ju inte alla klavertramp någon som helst roll.

  8. Leif

    Skulle nog oroa mig mer för att er partiledare hänger med gängkriminella utan att bry sig. Det var liksom inte vem som helst som myste med Jimmie och sverigies vice stadsminister

    https://www.youtube.com/watch?v=lCi8GTq6BSw

    Så hur tror ni ert fortsatta resonemang om kriminalitet tas emot när SD inte tycker det är så hemskt att hänga med honom? Haha, ni är så tragiskt dumma

    • brorson

      Grovt kriminella ska sitta inne och begära permission, om de vill delta i någon festlighet utanför. Hade inbjudan skickats till fängelset? Hade Säpo inte granskat bjudlistan? Eller fanns det objudna gäster också? Sedan undrar jag vilka partiledare, som bestämmer vilka personer partimedlemmars före detta får gifta om sig med. Ja, detta är en skandal, men det är inte självklart var skulden ska läggas. Kanske på fler än en?

      Jag säger prästen, som vigde dem. För visserligen har präster i Svenska kyrkan vigselätt – enligt lagen, men de ska kräva kyrkvigsel, vilket detta inte var. Ska SvK-präster extraknäcka som borgerliga vigselförrättare, kan de väl även extraknåcka som imamer vid muslimska begravningar? Jag tycker att den här prästen borde ”avkragas”, när han tydligen inte kan skilja mellan sina roller som kristen präst och riksdagsledamot för KD. Var det kanske ett symboliskt äktenskap mellan KD och SD?

      • Mique

        Tyvärr kan inte en präst i Svenska kyrkan ”extraknäcka” som begravningsförrättare vid en muslimsk begravning, däremot kan och får vilken muslim som helst, som har kunskaperna, förrätta en muslimsk begravning, en muslimsk begravning är mycket enkel att förrätta, ingen kista behövs endast en enkel svepning, kremering av den dödes kropp tillåts endast i undantagsfall, griftetal eller sakramenten används aldrig, enbart en kort och enkel bön, gravsten tillhör undantagen, endast en enkel blomma är brukligt.

      • Robin

        ”Ja, detta är en skandal, men det är inte självklart var skulden ska läggas. Kanske på fler än en?”
        Klassisk SD-retorik. Försök skylla på andra, Det kan väl ändå inte vara så att SD än en gång säger en sak och gör något helt annat? Det kan väl inte vara så att SD än en gång visar att man är det parti med flest kopplingar till kriminalitet? Och röstboskapen accepterar det.

    • Anders

      Tänk att Maggan och Löfvens importerade kompisar som dom talar så gott om är ute på gator och torg och skanderar att dom gärna ser ett folkmord på judar, där kan vi snacka fina kompisar.

  9. Mique

    Är det inte dax, att frånta sverigedemokraternas partiledare hans svenska medborgarskap och utvisa honom till, förslagsvis, Ryssland eller Belarus, för bristande vandel, feghet och den påtagliga säkerhetsrisk han utsätter Sverige för!? Även bruttan på bönpallen, utgör en mycket stor säkerhetsrisk för Sverige, på grund av bristande vandel! Släng även med Lill-Klas och Stor-Klas!

  10. brorson

    När jag skrev föregående kommentar, kände jag inte till anklagelserna mot Åkesson om att ha festat med den här personen flera gånger tidigare. Detta hade varit graverande för honom, om det hade varit nya uppgifter för media. Men det framgår ju också att media känt till uppgifterna i flera år, att det är riktigt gamla ”nyheter”, men väntat med publicering tills nu. Varför?

    • Robin

      Det är inte ”anklagelser”. Det är fakta. Fakta ändras inte oavsett om media skriver om dem eller inte. Inte ens om SD-anhängare försöker skapa konspirationsteorier kring avvaktande publicering i syfte att ta fokus från sakfrågan – SD går inte att lita på.

    • Mique

      Media anklagar inte sverigedemokraternas partiledare för någonting, de konstaterar enbart fakta, utan att utgå från vad som står i ”sagoböcker”!

  11. Villy Hansen

    Tidigare lite förr o toden hade en SD-sympatisör en uns av ”skam i kroppen” och kunde beklaga sig över att de helt enkelt var utfrysta eller kände sig politiskt mobbade men nu reagerar de inte trots allt som grävts fram. Varför? Eftersom det politiska etablissemanget M. KD och L faktiskt har gett SD fribiljett för vad de överhuvudtaget säker och säger sig påstå så tar detta inte slut förrän vid ett kommande riksdagsval. Alla politiska romantiker som går och hoppas på att bägaren runnit över. Glöm det. Den logik som skapade det inflytande som SD har på nuvarande regering kräver inte särskilt hög cognitiv förmåga att förstå. Det har i Sverige även inträffat det som skedde i 30-talets Tyskland i fråga om hur ett demokratiskt system med parlamentarisk strategi kan göra med styrke- och maktbalans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.