Petter Nilsson(SD)

Är islamistiska ideal förebilder för mänskliga rättigheter?

Jag har sett en rad märkliga argument de senaste dagarna. Argument för att införa blasfemilagar i Sverige. Opinionsbildare och politiker som vill förbjuda brännandet av koraner.

Det är viktigt att hålla i minne att det man talar om här, är alltså enskilda personers rätt att yttra sig. Ett, förvisso, ganska dåligt sätt att yttra sig.
Men.
Människor som väljer att bränna en religiös text som den själv äger.

Det huvudsakliga argumentet – jag sett – är att det för ”tankarna tillbaka till tider då bokbål hölls”. Ni vet. Tider då man ville fullständigt radera böckers existens.
Vilket förstås är en helt annan sak. Mig veterligen är inte koranen förbjuden någonstans, med möjligt undantag av Nordkorea.

Det finns emellertid länder som förbjudit bibeln. Länder där kristna förföljs, och för den delen länder där konvertiter dödas, och den som konverterar kan dömas till döden.

Vissa länder med klara islamistiska ideal – vilka är djupligen oförenliga – med svensk lagstiftning, sätter press på Sverige. Länder menar att yttrandefrihet ska ge vika för blasfemilagar.
Även vissa lokala vänsterliberala profiler…

Lämnar länkar nedan för den intresserade

__________________

http://persecution.com/bibles/

https://en.wikipedia.org/wiki/Persecution_of_Christians#/media/File:Apostasy_laws_world_map.svg

https://euaa.europa.eu/country-guidance-iraq-2021/2153-christians

Etiketter: , , , , ,

48 kommentarer

  1. Sonja

    Lämpligt att problematisera islamistisk propagande och makthunger…Vilket framtida samhälle vill vi ha?

  2. Bättre förr

    Intressant att jämföra med Danmark och de berömda Muhammed-karikatyrerna, som väl är jämförbara, då det i många muslimska länder är förbjudet att alls avbilda profeten Muhammed. Jämfört med Danmark, så har ju Sverige råkat rätt illa ut. Sannolikt beror detta på att Sverige visat en svaghet, att vi vill gå in i NATO, samtidigt som Turkiet kan vifta med ett trumfkort, nämligen att det kan använda sitt veto mot att låta Sverige komma med. Danmark var ju redan med i NATO. Nu har fler muslimska länder upptäckt Turkiets trumfkort, och tänkt spela ut Sverige mot alla muslimska länder med Turkiet som exempel. Turkiet har naturligtvis nytta av detta för att tvinga Sveriges yttrandefrihet på knä, särskilt som Turkiet vill spela ut Ryssland mot USA och få ut det maximalt från bägge håll, samtidigt som Turkiet egentligen inte ger intryck av att prioritera NATO så hård. Nato gör det ju svårare för Turkiet att få maximal nytta av Ryssland…

    • Drutten

      Kanske inte. Men om så sker så blir nyans islamisterna nytt stödparti till S som kommer att omfamna dom med glädje och värme då makten är allt för det moderna S.

    • Marko

      Deras partiledare har helt tappat det.
      Nyans är dött.
      Men det är bara en tidsfråga innan ett islamistiskt parti kommer in i riksdagen och börjar påverka samhället även den vägen.

  3. brorson

    1. Plötsligt blev alla muslimer ”islamister”. Nej, så är det inte,. men med denna typ av generaliseringar kommer fler att bli det.

    2- Och i vilka länder har Bibeln, som är en helig skrift även för muslimer, förbjudits? Skulle i så fall vara ”västerländska” bibelöversättningar, men merparten av innehållet är ju detsamma.

    3. Skriftbränning är ö.h.t. inget yttrande, inte ens ett dåligt yttrande. Jag har hört föredrag av kristna missionärer, som varit verksamma i muslimska länder och hört om deras metoder att omvända muslimer till kristendomen. De har inte bränt koraner utan har tvärtom visat citat ur Koranen.

    4. Tror du inte att kristna hånas och trakasseras (d.v.s. utsätts för lågintensiv, subtil förförleljse) för sin kristna tros skull av ateister i s.k. kristna länder. I Frankrike, som är ett av de västa exemplen, har detta förekommit sedan franska revolutionen.

    När samma slags trakasserier har drabbat muslimer, har det tagit hus i helvete.

    • Bättre förr

      1. Islamister är ett begrepp som inte verkar ha någon enkel och tydlig definition. Ofta avses dock ungefär nåt i stil med politisk Islam, dvs där Islam (Sharia) är viktigare än andra lagar och där även andra muslimska påbud är viktigare än andra påbud. I fråga om politisk islam är t.ex. den person i en SVT intevju efter ambassadstormningen i Irak tydlig när han refererar till koranen (sharia) som vår lag.
      2. Enligt engelska wikipedia (för övrigt ett rätt så vänsterdominerat nätlexikon) är såväl biblar som t.ex. vissa hinduiska skrifter förbjudna i t.ex. Saudi-Arabien, och för att bli medborgare i Saudi-Arabien måste man först bli muslim. Den religiösa polisen besöker tegelbundet kristna hem (ofta gästarbetare), och allt utövande av andra religioner än den muslimska måste ske i enskildhet…
      3. Petter N anser ju också att brännandet av skrifter inte är bästa sättet att argumentera.
      4. Kristna tenderar inte att överreagera på det sätt många muslimer gör. Ecke Homo innebar t.ex. inga kristna upplopp med poliser som blev utsatta för stenkasning

      Över huvud taget ses muslimer av etablissemanget som en svag grupp som det är väldigt synd om av nån anledning. Även om muslimerna i Sverige bara är relativt stora (sannolikt den största religiösa gruppen i Sverige som verkligen praktiserar sin religion genom frekventa besök på moske etc), så är den allt annat än oförmögen att försvara sina intressen.

      Sett till världen i stort är muslimerna kanske den starkaste religiösa grupperingen av alla, och även den som har mest politiskt inflytande (politisk Islam)!

      • brorson

        Om muslimer skulle förneka Bibelns auktoritet som helig skrift, skulle Muhammed mista sin legitimitet som profet. Jag har själv hört läsning ur den officiella saudiska bielöversättningen (till arabiska, tolkat till svenska) under ett möte i en svensk pingstkyrka.. Skriftbränning är ö.h.t. inget sätt att argumentera. Det är dåligt uppförande. När utlänningar,. som Momika, gör det. är det ett sätt att skymfa det lands befolkning, i vilket detta sker. Om vi ska ha en restriktiv invandringspolitik, ska vi väl inte göra undantag för den värsta sorten och släppa in just dem? Jag är f-o- less på ateisters ofog att ta oss kristna som gisslan och visa att vi tål minsann att trampas på.

        • Bättre förr

          Har hittat källor på att bibeln är förbjuden att säljas och användas offentligt i bl.a. Saud-Arabien, däremot inget som antyder att man i det landet har några filosofiska betänkligheter runt att Muhammed skulle mista sin auktoritet som profet för att bibeln är förbjuden. Har dock inte full koll på detta, men sannolikt räcker det att imamer känner till bibeln i tillämpliga delar för att Muhammed ska ha tillräcklig auktoritet. Det finns väldigt lite som tyder på att makteliten i många muslimska länder vill att majoritetsbefolkningen ska ha nån djupare kunskap om demokrati och andra religioner. Och än mindre vill de att majoritetsbefolkningen ska börja problematisera och kritisera Koranen och de religiösa och politiska ledarna…

          • brorson

            Men det var ju en helt annan sak. Jag har aldrig påstått att det finns yttrandefrihet i muslimska diktaturer. Men jag känner också till att det finns en extrem kristen sekt (sådana finns också) i USA och med förgreniner i Sverige, som med betalning från amerikanska staten (CIA) försöker prångla ut egna bibelöversättningar i muslimska länder i avsikt att destabilisera dessa. Dessa s.k. missionärer är avskydda av de kristna minoriteterna i muslimska länder för att de försöker skapa motsättningar med den muslimska majoriteten, som de kristna har levt i fred med under flera hundra år. Dessutom visar dessa s.k. missionärer rent förakt för dessa kristna, för att de tillhör den orientaliska grenen av kristendomen och tillhör kristna församlingar, som grundades av Jesu egna lärjungar. för nästan exakt 2000 år sedan.

            De kristna orientalerna i bl.a. Jordanien har begärt att dessa s.k. missionärer ska utvisas och att deras verksamhet (och bibelöversättningar?) förbjuds. Men deras verksamhet har stötts av det tidigare (?) fyllot George W Bush d.y., som startade krigen i Afghanistan och Irak och därigenom har vållat flera miljoner afghaners och irakiers död. Under sin presidentvalskampanj lockade han kristna väljare med påståenden om att han hade blivit ”härligt frälst” från alkoholismen i en av dessa sekter. Även i Sverige har jag mött f.d. (?) alkokoholister , som blivit ”Jesus-missbrukare” i stället för alkholmissbrukare. De anser sig vara bättre kristna än andra. Vad tror du Momika håller på med, när han försöker reta upp den muslimska majoriteten i sitt hemland mot den kristna minoriteten? Lyssna på ett gott råd och sluta stödja denne politiska och religiösa bedragare i sitt försök att lura till sig flyktingstatus i Sverige.

  4. brorson

    ”Polisen ger inte tillstånd för att bränna heliga skrifter – det som beviljas är endast att hålla en allmän sammankomst.Inte ens om en person uppger att den ska begå ett brott kan polisen neka tillstånd med hänvisning till det, enligt kommissarie Tomas Granlund”, enligt Nyhetsbyrån TT.. som även skriver ”Polismyndigheten har inte möjlighet att neka tillstånd till en allmän sammankomst med hänvisning till vad tillståndssökaren uppger att den planerar att göra.” Det ’r precis samma tolkning av rättsläget, som jag gör .Jag är bra på det. Att tillstånd till sammankomsten har beviljats, betyder alltså inte att tillstånd till att begå brottet har beviljats. Men som jag också har skrivit finns ingen dom, som klart och tydligt säger att det är ett brott, eller icke ett brott att bränna eller på annat sätt skända en skrift, oavsett om den är helig eller ej. Man kan alltså tala om en ”lucka i lagen”. Och därför tycker jag att SD-företrädare ska ta och lugna ner sig,. till det finns en prejudicerande dom. Inte ens riksdagsledamöter har någon befogenhet att avgöra hur en lag, som redan har trätt i kraft, ska tolkas och tillämpas. Det står i grundlagen RF 11 kap 3§ och 12 kap 2§.

    Jag finner det dessutom anmärkningsvärt att ett parti, som vill ha en mer restriktiv invandring, kan försvara en utlänning,. som vid ankomsten hit inte ens hade asylskäl, ska få komma hit och försröra får oss svenskar. Och ännu märkligare blir det när samma parti vill ha ett nationellt förbud mot böneutrop, trots att böneutropen otv.velaktigt är yttrande. Skaffa fram en översättning från arabiskan, så får ni se vad sägs i utropen.

    Nu kräver Irans regering att Momika ska gripas och ställas inför rätta – tydligen vid en svensk domstol. Det tycker jag också. Men jag tänker inte skriva domstolen på näsan hur de ska döma, om de ska fria eller fälla.-

  5. Mique

    Svar till signaturen ”brorson” kommentar den 21 juli, 2023 kl 12:36: Ännu en gång konstaterar jag att du totalt saknar förmåga till insikt och att skilja på sak och person, något som är signum för en narcissist! Ett påstående i en sakfråga förutsätter att påståendet är grundad på fakta, kunskap och sunt förnuft, annars faller påståendet platt till marken. Jag noterar att du ikläder dig ännu fler tjocka offerkoftor och vädjar om medlidande från läsare och kommentatorer på VK:s bloggar. Jag minns din, för en tid sedan, vädjan till Petter Nilsson, att han såsom bloggägare skulle blockera mina kommentarer, vilket med all tydlighet avslöjade din egentliga åsikt angående demokrati och yttrandefrihet. Du skjuter hej vilt från höften med blanka patroner, då du blir pressad och instängd i ett hörn, vilket är ett mycket välkänt beteende för en narcissist. Du har rätt i att jag saknar förutsättningar till att avgöra vem som behärskar sitt ”modersmål” bäst, gällande den frågan slår Villy Hansen oss båda på fingrarna.

    • brorson

      Försöker du starta ett nytt gräl, som vanligt utan ankjytning till ämnet som diskuteras, den är gången om Villy Hansens akademiska meriter?

  6. Leif

    Finns väl redan, se bara vad som händer med journalister som granskar SD.

    blasfemilagar när det passar, som ni vill ha det

  7. brorson

    Problemet är hopblandningen med Nato och att regeringen började krypa för Erdogan, med följd att Erdogan började kräva ännu mer, och att muslimska ledare i andra länder hängde på- Samt att den svenska regeringen tog ut segern i förskott den 10 juli, sedan lille Ulf fått skaka hand med den mäktige. Dessutom har svenska UD, som handplockats av den förra regeringen, gjort en helt felaktig analys av världsläget. Ilskan över USA:s illdåd runt om i världen är stor bland vanligt folk i de länderna. Sveriges utdragna Nato-process blev en utmärkt jordmån för populistiska utspelt till vanligt folk i dessa länder, av typ ”Vi försvarar er och era intressen mot dessa hemska imperialister”. – som Sverige genom sin Nato-ansökan har anslutit sig till .Således har extremist-ledaren Muqtada al-Sadr i Irak öppet erkänt att ambassad-stormningen var riktad mot USA. USA: snabba fördömande av ambassad-stormningen spådde på ilskan ytterligare. Sveriges anti-kolonialistiska förflutna är som bortraderat.

  8. Marko

    Samhället är fullt av idioter.
    Yttrandefrihet gäller alla, även dom.
    Det gäller även åsikter man ej tycker om eller håller med om, detta är själva grunden till yttrandefrihet
    Ja, det är onödigt och provocerande och man bör låta bli om syftet enbart är att provocera, men detta är yttrandefrihet och vi måste göra allt för att stå upp och försvara den mot dom som vill lagstifta bort våra friheter.
    Ge dom inte en mm.
    Det stora problemet är inte provokationen utan motreaktionerna.
    Detta visar dessutom också tydligt vilka problem som ligger och glöder i samhället som man försökt tysta i decennier.

    Att fokusera på själva brännande är också helt galet.
    Om man sliter ur sidorna och lägger delarna fint i en återvinnbar soppåse så blir reaktionerna detsamma.
    Och blasfemilagar är blasfemilagar oavsett vad man försöker kalla dom, vill man förbjuda att elda koranen för att det är förargelsecäckande beteende så är det bara en omskrivning för blasfemilag.
    Ser att hycklarkungen i vanlig ordning ska gräva längst ned i gropen, allt han och vänstern inte gillar är ju Hitler.
    Nu är även yttrandefrihet Hitler.
    Hur långt i vansinnet kan man gå egentligen?

  9. brorson

    Nej, det handlar om juridik. Om du bär ett hakkkors, straffas du för brottet hets mot folkgrupp. On du läser högt ur Hitlers Mein kampf skyddas du av yttrandefriheten. Angående brottet förargelseväckande beteende. Så här står det i lagen: ”Den som för oljud på allmän plats eller annars offentligen beter sig på ett sätt som är ägnat att väcka förargelse hos allmänheten, döms för förargelseväckande beteende till penningböter.” (Brottsbalken 16 kap 16 §)

    • Marko

      Juridisk gummiparagrafer.
      Försöker man vända dom till att specifikt förbjuda eldande av koraner så vill man i praktiken ha blasfemilagar.
      Man har dessutom gett upp kampen om ett sekulärt samhälle.
      Vill minnas att det var absolut inga diskussioner om eldningsförbud eller om förargelseväckande beteende när FI eldade upp pengar tex

      • brorson

        Om det var ett svar till mig, så anser jag INTE att lagen om hets mot folkgrupp ska användas som en gummiparagraf, som även definierar muslimer som en folkgrupp. Och ej heller att ordningslagen, ska användas som en gummiparagraf, som definierar svenska ambassaden i Bagdad, som att den ligger i omedelbar närhet av irakiska ambassaden i Stockholm. Men jag anser inte heller att yttrandefriheten ska användas som en gummiparagraf, som definierar kriminella handlingar utan begriplig innebörd som ”yttranden”. Du måste skilja mellan VAD som yttras och HUR det yttras, och OM det ö.h.t är ett yttrande.

        Jag har heller aldrig förespråkat att det ska göras skillnad mellan kristna och muslimer i fråga om mänskliga rättigheter, äremot mellan svenska medborgare och utlänningar, som enligt min mening inte ska ha lika längtvående yttrandefrihet som svenskar. Och ej heller att det ska göras skillnad mellan s.k. heliga skrifter (t.ex. Koranen) och andra skrifter (t.ex. Kommunistiska manifestet och SD;s partiprogram. Vad som, bör vara straffbart som förargelseväckande beteende. ska inte bara vara att bränna skrifterna, utan också att skända dem på annat sätt. Och inte bara skrifter utan även andra föremål såsom nationsflaggor, röda fanan och Pride-flaggan. Visserligen är jag själv kritisk till det, som Prideflaggan står för,. men alla tycker inte som jag, Och även de, som inte tycker som jag, ska visas respekt. och inte såras i onödan.

        Har återigen sett bilderna på Momika, när han stampar på Koranen framför en svensk flagga, som han själv har satt dit, med ett gult kors mot en himmelsblå bakgrund – som av de flesta människor i värden associeras med kristendom. Han hetsar till mord på svenskar och på kristna i hemlandet. Extremistledaren Muqtada al-Sadr, vars rörelse Momika har tillhört, har sagt att ord inte räcker, vilket är en direkt uppmaning till våld. Ambassaderna i Bagdad är omringade av kravallpolis och militär, och det behövs bara att någon av dem provoceras att skjuta ihjäl någon, huligan så har Muqtada fått den martyr, han behöver för att störta den irakiska regeringen och utropa sig själv till landets högsta politiska och religiösa ledare, d.v.s.allamäktig diktator.

        Efter det kommer det bara att gå några månader tills det inte finns några kristna kvar i Irak. De, som inte har lyckats fly, kommer att vara döda. Och det är detta, som Momika syftar till med sina aktioner. Han tror kanske att han kommer att bli förlåten av Allah för den goda sakens skull. Förstår inte hur SD-sympatisörer, som normalt vill ha en restriktiv invandring och helst ingen invandring alls, plötsligt vill öppna portarna på vid gavel för världens värsta avskum. Ni beter er som miljöpartister, som som tror på asylsökandes snyfthistotier om de säger något om klimatkatstrof, men i erat fall om de säger något ”islamofobiskt”.

        • Marko

          Håller med om det mesta du säger förutom dina avslutande sammanfattning om att detta har något med invandring att göra, om du riktade det till mig.

          Det jag inte håller med om är inskränkningar i yttrandefrihet du förespråkar.
          Om ”alla religiösa symboler” är skyddade är det väl definitionen på hädelselagar?
          Sen utökar du det till flaggor, jag ser inte att det blir bättre av det.

          Det är dessutom inget problem och orsakar inga astronomiska överreaktioner om något annat du nämner bränns upp.
          Det är en viss grupp som inte klarar av minsta lilla provokation, att klara av det är grunden för att kunna samexistera i ett gemensamt samhälle.
          Och att fokusera på brännande av koranen är en sidodebatt, det är bara en liten del, man får inte kränka islam på något sätt enligt dom islamister som nu tex bränner ned ambassaden som hämnd.

          Med tanke på att ingen heller verkar förkasta denna komplett överdrivna krigshandling så kan man undra om det finns några moderata muslimer öht.

          Det största problemet med att böja sig för hot och terror är att detta är såklart bara början och vi ger upp grundprinciper som vårt fria samhälle är grundat på.
          Irans högste religiösa ledare kräver tex nu och säger att det är Sveriges plikt att lämna ut människor han bestämmer för att dömas av muslimer.
          Ska vi böja oss där också för att undvika terrordåd?

          • Bättre förr

            Egentligen är valet av Sverige som hatobjekt främst styrt av två saker.
            1. Vår NATO-ansökan, där Erdogan låtsas främst reagera mot koranbränningar och s.k. Terrorism, lite tveksamt av en som i realiteten är diktator. Egentligen vill han spela ut USA och Väst mot Ryssland och själv dra fördel av konflikten mellan de två blocken, viktigt då han har stora inrikespolitiska problem, och att visa mat via religionen ger honom extra pluspoäng hos den religiösa delen av befolkningen. Liknande syften har Iran.
            2. Vi har genom vår ”humana” inställning (genom att ta emot många flyktingar från muslimska länder och stödja palestinska intressen och ge snabb plats för dessa inom politiken – särskilt S,V,C och MP och Svenska Kyrkan – visat att vi är ett land som kan tänkas ge efter för krav från starka muslimska organisationer. Danmark verkar komma lindrigare undan, trots att de har fört en mer utmanande politik mot sagda organisationer, och Polen och Ungern, som deklarerat att de inte vill ha muslimsk invandring, inte har drabbats särskilt hårt.

          • Bättre förr

            Gömde säga att vi svenskar dessutom är ganska riskfria att bråka med, vi ligger långt borta och har lite att sätta emot, men lätta att påverka och lätt att tjäna inhemska poäng på…

        • brorson

          Svar till Marko
          Jag vidhåller att förre justitieministern Morgan Johansson, somär extrem ateist som tycker att det är rätt att håna och trakassera troende, oavsett religion, i strid med grundlagen gav klartecken till skändning av Koranen, vilket är ett brott oavsett sätt, innan någon från SD uttalade sig i saken, Det är visserligen inte4 prövat i domstol men alla brottsrekvisiten i lagen om förargelseväckande beteende är uppfyllda. Jag lade ut hela lagtexten för din upplysning. Läs och begrunda varje ord, vad det betyder- Jag vidhåller också att opinionsfriheterna enligt grundlagen RF 2 kap 1 § ska begränsas för utländska medborgare enligt samma grundlag 25 §. Thomas Simonsson, som var biskop i Strängnäs skrev i sen berömda frihetsvisa 1439 ”Frihet är det bästa ting, som sökas kan all världen kring, för den som henne rätt kan bära”. Det kan svenskar i betydligt högre grad än invandrare från länder utan frihet och mänskliga rättigheter, speciellt om de har vistats kort tid i Sverige. Dessutom har vi ju utan att skilja agnarna från vetet, tagit emot rena avskummet hopblandat med verkliga flyktingar. Jag vidhåller att Momika bör utvisas. Han får skylla sig själv,. när han har viftat medsvenska flaggor medan han stambpat på Koranen, Att skända svenska flaggan är också straffbart som förargelseväckande beteende. Varför är det blasfemi? För korset på flaggan? Tycka vad man vill om Greta Thunberg, men nog är det något fel på rättvisan, när hon fick dagsböter för att ha hindrat en tankbil att komma ut från en oljedepå, medan Momika hittills ostraffat har hetsat exstrema islamister i hela världen mot sveskar och svenska intressen.-

    • brorson

      Nej, vi ska inte böja oss för utländska diktatorer och extremister, som hetsar upp befolkningen i syfte att störta landets regering och själva ta makten (Muqtada al Sadr i Irak). Jag tycker också att Sverige ska dra tillbaka sin Nato-ansökan och lösa Sveriges interna problem före en ev. ny ansökan, som ska föregås av en folkomröstning .Problemen beror till 99 %, på att ledande svenska politiker har missförstått vad yttrandefrihet är och blandat ihop den frågan med Nato-frågan. Alltför ofta har vi hört att Koran-bränning måste förbjudas som hinder för Nato-inträde. Inte ett enda ord om hänsyn till våra sveska muslimer, utan ENBART kryperi för Erdogan. Och att vi ska försvara religionsfriheten även för kristna i s.k kristna länder och protestera mot Kiev-regimens trakasserier och förföljelser mot rysk-ortodoxa munkar, som vill bevara den kristna tron i sitt land. Glöm inte att den rysk-ortodoxa kyrkan grundades i Kiev, inte i Moskva, för över tusen år sedan. Det är väl inte konstigt att Muqtada kan elda upp massorna mot Sverige, som vill liera sig med USA inom Nato, efter alla illdåd som USA . med stöd av Nato – har begått i muslimska länder. Det handlar om så mycket mer än Koranen . politik, som har maskerats som religion. Bekämpa USA-imperialismen, men utan att stödja sådant som är ännu värre!

    • Anders

      Vi borde kanske tillåta månggifte och könsstympning mm också för att göra dessa avarter nöjda.

      • Marko

        Efter att vi böjer oss för detta.
        Nästa debattprogram i SVT
        – Är det ok att kasta bögar från taket?
        – Dödsstraff för kvinnor för otrohet. Bra eller dåligt?

  10. Johan Karlsson

    Jag kan inte se någon möjlighet för blasfemilagar i Sverige. Blasfemilagarna gällde kristna förhållanden och det som står i Bibeln.
    Sverige kan inte införa blasfemilagar anpassade till islam.
    Att apostasi är ett brott i många länder fungerar ju inte i Sverige.
    Det enda som återstår är lagen om trosfrid.

    Den innebär att man inte får offentligt skymfa en religion.
    Riktigt vad detta innefattar kan man säkert lösa. Den måste vägas mot yttrandefriheten och mötesfriheten.
    Men polisen får inte neka till någon manifestation innan den ägt rum.
    Om någon gör sig skyldig till brott under sammankomsten får den ändå äga rum och eventuellt får den juridiska följder.

    • brorson

      Det var ju en lag som fanns i Sverige 1948 – 1970, och fortfarande finns i Finland. Betyder det att Finland inte är en demokrati, att yttrandefrihet saknas i Finland, eller att det är förbjudet att kritisera islameller Koranen i Finland? Nej, inget av detta. Det avsåg bara skymfande av ”sådant som hålls heligt av ett här i riket verksamt trossamfund” (Citat ur den svenska lagen). Alltså tillåtet att kritisera det som står i Koranen, men inte att behandla boken vanvördigt, – vilket jag anser är förargelseväckande beteende. Jag tycker nog att även Ordningslagen bör ändras, så att polisen får neka tillstånd till allmän sammankomst, om det finns anledning att befara att arrangören kommer att begå brott under sammankomsten, alltså om arrangören använder sammankomsten som täckmantel för brottslig verksamhet..

      Den, som seriöst vill kritisera det som står i en helig skrift, får helt enkelt använda lagliga uttrycksmedel. Jag inser naturligtvis att Muqtqca al- Sadr och andra extrema islamister inte kommer att nöja sig med det, men de skulle få svårare att få med sig svenska muslimer, och därmed vore mycket vunnet. Det är en bra taktik att ”splittra fienden” och isolera de mest hårdföra.

  11. Jonsson

    Bokbål, Hitler – kanske finns paralleller idag. I förlängningen i politiskt syfte – i andra länders inre konflikter.
    Det blir kravaller av romaner, teckningar, skulpturer; då en specifik äldre religiös skrift skändas offentligt.
    Möjligheten att snabbt nå ut viralt, skulle jag påstå, är motivet för Momika, Nato-motståndare och alla övriga som sökt demotillstånd. En sansad debattartikel i lokaltidningen duger visst inte för att skapa opinion emot t ex Nato.
    Det är tydligt, har varit så länge, att folkmassor blir våldsamt arga och handgripliga, då profeten vanhedras.
    Momika fortsätter trots kravaller i hemlandet med sitt trams i Sverige. Så att Sverige orättfärdigt blir beskyllt för palatskuppande i Irak. Själv kan jag inte ta ställning till Iraks inre angelägenheter.
    Det räckte tydligen inte med att Sverige har problem med Turkiet! Och även Ungern, detta trots att Sverige har en ny regering som inte smädar Orban.
    Kravmaskineriet i Turkiet får mer och mer vatten på sin kvarn. Sverige, utan diplomatiska verktyg och avsaknad av internationell respekt, har hamnat i kläm mellan mäktiga politiska krafter. Vänta med Nato, som ett statement! Istället för att lobba för Turkiet i EU.

  12. brorson

    Klimatextremister är farligare än islaminster, eftersom klimatextremisterna har förklarat krig mot både naturen och civilisationen- Och en fördel ser jag med alla flyktingar som mitt i sommaren åker på semester i sina forna hemländer. Från dem får man nämligen veta sanningen om värmerekorden som medierna försöker skrämma upp svenska folket med. Nämligen att så har det alltid varit i de länderna. Det beror på från vilket håll vindarna blåser och det kan vara olika från dag till dag. Nu kommer förstås mediernas apologeter att kräva källhänvisningar. Ska jag lämna ut kontaktuppgifter till de invandrare, som jag har pratat med? Dessutom reser ju svenskar mycket och frågar lokalbefolkningen om de påstådda värmerekorden. SVT och andra Stockholms-medier är klimatextremisternas motsvarighet till heliga skrifter – auktoriteter som inte får ifrågasättas. Inte ens när den egna erfarenheten talar mot.

    Tron att elektrifiering är världens frälsning är vår tids religion – nyhedendom. En modern variant av asaguden Tor, som åkte i sin vagn över himlavalvet och framkallade elektriska urladdningar (åskan) med sin hammare. Är islam verkligen en sämre religion än denna nyhedendom, som avkristnade svenska politiker till höger och vänster tror på?

  13. Marko

    Jag såg någon uttrycka detta bra med att många tror att staten ska skydda yttrandefrihet genom att bestämma vad som är bra och dåligt.
    Dvs den direkta motsatsen till yttrandefrihet.

  14. Marko

    Förutom att dom åker ned och kryper iklädda hijabs så har sosseriet betalat ut 3 miljarder till Irak trots att det skulle fasas ut.
    https://bulletin.nu/svenskt-bistand-till-irak-far-kritik

    Då är inte bidrag till Iraks försvarsminister inräknat.
    Varför?
    Är det ren korruption.?
    Och allt dom vill göra är att höja skatterna.

    Det är upp till bevis för nuvarande regering att åtgärda detta nu.
    Gärna omedelbart.

  15. brorson

    ”Vi kan inte rädda världen genom att följa lagen”, säger Greta Thunberg efter dom (1,500 kr i böter), Klokt sagt. Gör fler saker olagliga, så kan fler rädda världen,

  16. Jonsson

    Har Sverige kapacitet att lagföra några fler? Böter betalas inte sällan av samhället, då den kriminelle, aktivist eller ej, saknar pengar. Tror inte laglydigheten ökar med fler lagar.
    För att återknyta till rubriken – hur ska svensk lagstiftning förhålla sig till – islamistiska (fundamentalistiska, min anm.) ideal som mänskliga rättigheter?
    I dagsläget påstår Iran att Sverige förklarat krig, och svensken är dödshotad. Inte enbart förrförre statsministern.
    En person som inte har svenskt medborgarskap kräver nu skydd av polisen (svenska staten) för att fortsätta utöva sina mänskliga rättigheter i Sverige. Det är inte grundlagen som är fel här, utan utrikespolitiken.
    Enstaka främmande personer med tveksam agenda och metod blir mer skyddsvärda än hela befolkningens liv och väl.
    Assange fick inte skydd av Sverige. Var Sveriges säkerhet hotad av läckorna?
    Nu är Sverige mål för terror. Nu gäller visst andra regler dvs inga regler, igen eftertanke.
    Det finns tack och lov inhemska, beprövade oskrivna regler och uppförandekoder. Lagen kan inte täcka allt, självbevarelsedrift och konsekvenstänkande måste till.
    Tror inte heller demoaspiranten nu på lördag kan hävda konstnärligt projekt…

    • brorson

      Varför kollar inte ni andra, som kommenterar här. innan ni skriver? Ni underlåter detta trots att jag angett fullständiga hänvisnignar till gällande lagar och i vissa fall citerat hela lagtexten, bl. a. rörande brottet förargelseväckande beteende .Nu har Jonsson skrivit: ”En person som inte har svenskt medborgarskap kräver nu skydd av polisen (svenska staten) för att fortsätta utöva sina mänskliga rättigheter i Sverige. Det är inte grundlagen som är fel här, utan utrikespolitiken.
      Enstaka främmande personer med tveksam agenda och metod blir mer skyddsvärda än hela befolkningens liv och väl.”

      Bara delvis rätt. Momika är en utlänning, som inte alls har någon grundlatsskyddad rättighet att uppföra sig illa i Sverige. Det kan ha ostraffat göra p.g.a. bristen på lagsgtftning som kompletterar grundlagen Så här står det nämligen i grundlagen, RF 2 kap 25 §; ” För andra än svenska medborgare här i riket får särskilda begränsningar göras genom lag i fråga om följande fri- och rättigheter: 1. yttrandefriheten, informationsfriheten, mötesfriheten, demonstrationsfriheten, föreningsfriheten och religionsfriheten (1 § första stycket),…”

      RF betyder regeringsformen., Du kan även googla på Lag 1974:152-.Vi har 350 riksdagsledamöter. Men ingen av dem (inte ens SD-ledamöterna) har vågat föreslå en lagstiftning, som kan uppfattas som ”främligsfientlig.” Inte ens om syftet är att skydda svenskars och laglydiga invandrares liv.

      En följdllagstiftning till RF 2 kap 25 § skulle iofs inte hindra svenska medborgare från att skända Koranen, men skulle kunna användas av polisen för att gripa varje utlänning som gör det. Och därmed är åtminstone hälften vunnet. Om själva handlingen dessutom ska vara straffbar, har två
      lagar figurerat i debatten, nämligen hets mot folkgrupp och förargelseväckande beteende- Frågan är då VAD som sägs (hets mot folkgrupp) och HUR det sägs (förargelseväckande beteende).

      Om begreppet ”folkgrupp” utvidgas till att gälla även ”muslimer”, blir i princip all kritik mot islam straffbar, eftersom religionen är det enda, som världens alla muslimer har gemensamt. Och det kräver att lagen ändras. Om brottsrubriceringen Förargelseväckande beteende används, får den som vill kritisera islam, välja ett annat uttryckssätt för sin kritik. Och det enda som krävs är ny rättspraxis genom en prejudicerande dom av en hovrätt.

      Varför har då ingen åklagare försökt med förargelseväckande beteende? Jag kan se två huvudorsaker:
      1. Att de, som har anmält brotten uttryckligen har begärt åtal för hets mot folkgrupp.
      2. Att förre justitiemiistern Morgan Johansson (S) har givit muntligt tillstånd till Rasmus Paludan att bränna Koranen. – vilket var en grov överträdelse av hans befogenheter som minister. (RF 12 kap 2 §).

      • Mique

        Från och med riksmötet 1976/1977 har Sveriges Riksdag trehundrafyrtionio ledamöter, inte trehundrafemtio! Du är helt fel person att tala om ”varför kollar inte ni andra, som kommenterar här, innan ni skriver? Ni underlåter detta trots att jag angett fullständiga hänvisningar,”. Du visar ett klart aktoritärt, aggressivt, narcissistiskt beteende, då du mästrar andra kommentatorer på olika VK-bloggar!

      • Jonsson

        Religion är knappast den primära frågan här. Även om medlet för påverkans- och påtryckningsoperationerna nu är Koranen.
        Sverige vill förtvivlat gärna bli med i Nato. Dödläge nu. Drar regeringen tillbaka Nato-ansökan pga Turiets krav, då minskar chansen till medlemskap i en nära framtid.
        Visar Sveriges regering sig svag nu pga av marodörer och ambassadbrännare, då är det tveksamt om de anses platsa i Nato. Kan man lita på Sverige?
        Turkiet kunde ha röstat för medlemskap igår, påstod en av kvällstidningarna. Så skedde inte.
        Koransabotage kan användas för att splittra landet inbördes. Sverige är redan Europas farligaste land. Resan dit har gått snabbt. Hur fortsättningen blir är inte svårt att förutsäga.
        Förargelseväckande ger böter? Du lär få rådet att vända dig till Brottsofferjouren.
        Greta skulle kunnat engagera sig för prospektering, t ex i Östersjön, av metaller till elfordon. Istället för att sitta och softa på vägbanor.

        • Jonsson

          Tack, för påpekandet Brorson, jag vill minnas att Polisen försökte stoppa Paludan vid gränsen. Men han hade ett ess i jackärmen.
          Den ivrige koranbrännaren från Irak, inte västerlänning, skulle alltså kunnat fått avslag på ansökan. Men då hade det varit rasism? För det finns ju lagar som diskvalicerar andra utslag.
          Tidpunkten nu senast var förlagd till en viktig muslimsk högtid. När den heliga tiden är slut är det fritt fram att hämnas. Utstuderat? Terrorforskare upplyser nu om att alla svenskar är giltiga terrormål, svenskarna är egentligen israeliska judar i förklädnad (inte exakt återgivet från twitter!).
          Jag finner det obegripligt att socialdemokrater kan uttrycka sig som Holmlund (och den han refererar till) i senaste bloggen. Efter presskonferensen nyss och Säpos uppgifter.

  17. Marko

    Vi borde ha lagar där vi kan ställa hela Greta organisation för global kommunism inför rätta.
    Sticker i ögonen att denna rörelse inte får något straff och använder rättegång som ren reklam.

    Också väldigt illa att vårt rättsväsende är allierade med klimatkriminella.
    Åklagare Emma Olsson sade i sin slutplädering att hon ”delar Greta Thunbergs bild av att det finns en klimatkris som hotar liv, hälsa och egendom och att den måste tas på allvar.”

    Vad öht har detta med lagbrottet att göra?
    Klimatreligion står över lagen?

  18. brorson

    Jag har från början varit myket konsekvent med att kritik mot en religion eller – dess heliga skrifter inte är hets mot folkgrupp och att muslimer inte är en folkgrupp i lagens bemärkelse- Men att sättet att framföra sina åsikter kan vara förargelseväckande beteende. Jag har också varit konsekvent med att risken för kravaller i andra länder inte är ett rekvisit enligt ordningslagen för att neka tillstånd till allmän sammankomst.

    De enda lagändringar (i anslutning till koranbränningarna) som jag har föreslagit är att 1. Polisen ska ha rätt att neka tillstånd, om man kan befara att arrangören kommer att begå brott, om ”sammankomsten” kan befaras vara en täckmantel för brott, 2. Att en ny lag stiftas, som begränsar utlänningars opinionsfriheter i Sverige.

    Personer., som kanske inte ens har beviljats uppehållstillstånd i Sverige ska inte ha samma friheter som svenska medborgare- Det måste dess-tom bli betydligt svårare att bli svensk medborgare. De dubbla medborgarskapen mäste avskaffas-. Det ska inte räcka med godkända prov i svenska språket och svensk samhällskunskap.

    Det har nu gått så långt, så att extremistledare i andra länder kan uppfatta varje ändring av strafflagen eller rättspraxis i anslutning till denna. som en seger,. som sporrar till nya krav. Jag kommer emellertid att göra ett nytt försök att anmäla Salwan Momika för förargelseväckande beteende. denna gång för att ha skändat svenska flaggan genom att stampa på någonting framför en svensk flagga- Man ska visa vördnad för den svenska flaggan, inte bete sig som om man hade en getingsvärm innanför kläderna.

    • Mique

      Är det egentligen inte så, att du vill, att vi invandrare ska visa dig vördnad såsom varande ”storsvensk”?

      • brorson

        Du ska inte lala för Sveriges invandrare. De jag möter, och det är flera varje dag varav de flesta är muslimer, är inga avskum som du och Momika. Dessa muslimer hedrar verkligen sitt ursprung och sin tro. Du ocjh Momika odlar fiendskap mellan folkgrupperna.- Vi svenskar har varit naiva och inte förstått att skilja agnarna från vetet, när nyanlända sökt uppehållstillstånd. Resultatet är att en liten klick förstör för alla.

        • Mique

          Även om man skummar av de värsta avarterna från den sverigedemokratiska internetsvansen, så kommer en överväldigande majoritet av de kvarvarande internettrollen och tyckarna, inte klara av ett test i det svenska språket, eller ett test i det svenska samhällssystemet (i testen för kunskaper i det svenska samhällssystemet, ingår frågan ”hur många ledamöter som sitter i den Svenska Riksdagen”). Vad ska Sverige göra med alla dessa ”storsvenskar”, som inte kvalificerar sig till svenskt medborgarskap, köpa medborgarskap till de i Ryssland eller Belarus, eller varför inte Kina eller Nordkorea? Jag är visserligen invandrare, men jag är svensk medborgare sedan snart femtio år, det är inte Momika! Vad jag identifierar och/eller definierar mig varande, är min ensak och ingenting som du, Björn Söder eller någon annan brunskjorta har med att göra!

          • brorson

            Det var du som frågade mig vilket medborgarskap du ska behålla, om lagen ändras så att man inte får ha flera medborgarskap samtdigt. Men jag vägrade svara och skrev att det bestämmer du själv. Nu skriver du att jag inte har med saken att göra. Att du uppför dig som ett avskum, har inte med den saken att göra. Med Momika är det en annan sak. Han har tydligen ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Det bör inte förlängas, utan han bör utvisas. Han hoppas kanske på verkställighetshinder, men jag tycker faktiskt att han får skylla sig själv. Det ska inte löna sig att själv skapa verkställighetshinder under vistelsen i Sverige. Vårt land ska inte vara en fristad för hela världens avskum. Det räcker med de avskum som är svenska medborgare, men kraven för att bli svensk medborgare måste skärpas. Inga brott och hedrande vandel under minst tio år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.