Befria demokratin från tvång!

Befria demokratin från tvång! Enligt gängse definition kan demokrati sägas vara folkstyre. demokratiʹ (grekiska dēmokratiʹa ’folkvälde’, av demo- och efterleden -kratiʹa ’-välde’, av krateʹō ’härska’) har den språkliga betydelsen folkmakt eller folkstyre, NE. Utan att uttömmande definiera demokrati används begreppet i många sammanhang och inte endast inom politiken. Dessutom förändras demokratibegreppet hela tiden.

Demokrati betyder både att kunna göra ett val vilket innebär att både välja ett alternativ och kunna välja att välja bort det, som då utgör två sidor av samma mynt.

Här ett politiskt exempel. Med demokratin som förevändning finns det en förhärskande uppfattning att i fall andra, och inte du själv, genom demokratiskt har gjort ett visst val så skall alla andra ”respektera det”. Problemet ligger inte i att så att säga ”respektera valet” utan den längre sökta tolkningen om att även på något sätt ta sig an dem man inte valt och  därmed valt bort. Demokrati skall även innebära att inte behöva befatta sig med de bortvalda, att inte behöva samverka med dem, att inte behöva respektera deras ideologi och målsättning men att faktiskt i sak respektera demokratin som sådan.

En och annan debattör menar även att det är en skam att politiska partier helt enkelt inte vill samverka eller samtala med de bortvald. Debattören menar att man i så fall generar och till och med skuldbelägger dem som valt just detta parti. Men även för politiker och i synnerhet rikspolitiker skall det finnas friheten att välja bort. Jag vill i detta fall inte att det part jag valt skall ha något att skaffa med ett parti, som i detta exempel med SD, vilket är nationalistiskt, inte ser till lika värde, vill dela in alla som till trots till och med är svenska medborgare i svenskar och icke svenskar. Medan de så försåtligt talar tyst om de mörka sidorna i ideologin och sin politiska målsättning. Detta gör partiet i fråga med bland andra dem som är judar och samer. Sådana indelningar i svenskar och andra kan liknas vid en notering i passet eller att få ett emblem fastsytt på jackan. Demokrati skall vara total valfrihet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.