Moraliska ögon blundar

När man ser tillbaka på de sista decennierna med moraliska ögon kan man bli ordentligt nedslagen. Det har varit en lång rad av dystra händelser av krig, förföljelse och terror. Även i det lilla nära samhället har sorgliga ting inträffat.

Många funderar över vad som är rätt och fel och hur vi skall handla. Det filosofiska ämnet etik (normativ etik) har utan att många särskilt tänkt på det kommit att bli ämnet för varje dag. Hur ofta funderar man inte över om något är rätt eller fel och hur man skall handla? Etik handlar om vad som är rätt och fel och moral om hur man handlar.

”Uppfattningar växlar, sedvänjor förändras, olika läror har perioder av uppgång och fall, men den moraliska lagen är skriven på evighetens tavlor”, Lord Acton, Cambridge. Är det verkligen så som Acton säger? Eller går vi mera mot ett moraliskt förfall?

Är det rätt att först lova en gammal förintelseöverlevare att inte samarbeta med ett främlingsfientligt politiskt parti och sedan svika löftet, inför allas ögon? Är det rätt av den ryska regimen att försöka återupprätta något i stil med forna Sovjetväldet? Är det rätt av liberalerna och andra partier att sympatisera och samarbeta med ett parti som anser att de flesta problemen i samhället beror på invandring? Är det rätt att förbjuda abort?

En eftertänksam människa behöver inte vara filosof för att förmå tänka efter och förstå att varje ställningstagande i en fråga om rätt och fel. Saker och ting först bör först ses från flera olika håll. Svaren på frågeställningarna beror en del på hur frågorna formuleras, vem som ställer dem och det rådande läget (kontexten). Inte ens vad experter, forskare och specialister säger är självklart för var och en utan varje människa behöver bilda sin egen uppfattning men först efter ordentligt övervägande. Vår tid ställer stora krav på oss. Det finns inte endaste ett rätt eller ett fel. Jag vill säga som Torbjörn Tännsjö, ”jag väljer det som har de bästa argumenten för sig”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.