Granskning av granskningen

Jag har läst granskningsrapporten som Civil Rights Defenders har gjort av Tidöavtalet från ett rättssäkerhetsperspektiv.

Oavsett vilka bedömningar man gör av organisation Civil Rights Defenders, har de serverat en möjlighet för var och en att göra egna bedömningar av granskningsrapporten.

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som är politiskt och religiöst obunden. Vi bedriver påverkansarbete, juridiska processer och informerar om situationen för mänskliga rättigheter globalt. Vi är lokalt representerade på fyra kontinenter. Verksamheten finansieras av bidrag från statliga organisationer, Postkodlotteriet och insamlade medel från företag, organisationer och privatpersoner.”, Om oss – Civil Rights Defenders (crd.org) 2022-10-27.

Som underlag för granskningen från Civil Rights Defenders av Tidöavtalet har citat med kommentarer gjorts från ett rättssäkerhetsperspektiv.

För att kunna bedöma denna rapports riktighet från ett rättssäkerhetsperspektiv eller direkt bedöma Tidöavtalet krävs ingående kunskaper och kännedom om svensk och internationell rätt i dessa frågor. Det har sannolikt inte folk i allmänhet vilket innebär att de är utelämnade till andras granskning och bedömning.

Björn Söder (SD) har avfärdat granskningen med att det Civil Rights Defenders är en ”oseriös” organisation utan att han framfört argument för det. Han har heller inte specifikt kommenterat de bedömningar som Civil Rights Defenders har lämnat i sin granskningsrapport 2022-10-24.

Från rapportens sammanfattning citeras

”Avtalet är klart repressivt. Vi ser ett fokus på fängslanden, även av barn och unga, hårdare straff, utökade möjligheter att övervaka och utvisa människor samt åtgärder som undergräver rättsstatsprinciper och mänskliga rättigheter. Vi ser åtgärder som syftar till att göra det svårare att vara flykting, papperslös eller asylsökande, med det övergripande målet att minska migrationen, oavsett vilka konsekvenser det kan få för individens mänskliga rättigheter eller värdighet. Vi ser också en tydlig sammanblandning av, och ofta likhetstecken mellan, migration och kriminalitet som pekar ut personer med migrationserfarenhet som orsak till Sveriges problem.”

”Åtgärder gällande kriminalpolitiken följer en trend som vi ser över hela Europa, ofta kallad ”straffpopulism”, Penal Populism. Det vill säga när beslutsfattare fokuserar på straffrättsliga påföljder på grund av deras popularitet bland väljarna, snarare än deras brottförebyggande effekt. Forskning och erfarenhet från andra länder ger inte stöd för att hårdare straff minskar brottsligheten och enligt mänskliga rättigheter måste straffrättsliga påföljder vara proportionerliga.”

”Vi noterar också att flera av åtgärderna direkt skulle strida mot internationella och regionala skyldigheter och konventioner som Sverige förbundit sig till samt mot vår egen grundlag.”

Anmärkning: Repressiv kan förstås som hämmande, undertryckande eller förtryckande.

Rapporten innehåller organisationens bedömningar med referenser till Tidöavtalet och specifika citat för överblickens skull. Det gör att läsaren själv får möjlighet att göra sin egen uppskattning i grader om exempelvis troligt, sannolikt eller sant.

Man skall ha klart för sig att högernationalistiska organisationer som exempelvis SD tycker mycket illa om negativ kritik. Den kallas oftast för ”vänsterorienterad”. Av naturliga skäl granskar sällan eller aldrig en högernationalistisk organisation och ej heller andra som innehar makt sig själva. Att granskningsresultatet inte sällan kallas för vänsterorienterat innebär självklart inte att resultatet skulle vara utan värde.

Det är svårt att undgå att rapportens resultat visar på att Tidöavtalet på många punkter visar tydliga inslag av rättsosäkerhet.

Till detta kan nämnas att direktiv för de föreslagna utredningarna ofta kan styra utredningsresultatet i en viss avsedd riktning. Av detta skäl har SD utan att exempelvis fått ministerposter kommit att kunna styra utredningsresultaten i sin avsedda riktning.

Civil Rights Defenders skriver också i stycket ”Övriga slutkommentarer”

”Sverigedemokraterna har därmed samma roll, insyn och påverkan i beredningen som regeringspartierna. Partiet ges tillgång till ett samordningskansli på Statsrådsberedningen som utgör plattform för förhandling och beredning med regeringspartierna, i syfte att kunna förhandla politiska frågor med fullt och lika inflytande som regeringspartierna.”

Rapporten kan läsas här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.