Öppna inte!

Utdrag från fictionboken Historieskrivningen och samtiden av Villroy, utgiven 2026

Scen 1

Det knackar på dörren till huset i den lilla Danska byn Thorning. Året var 1943 Danmark är ockuperat. Kriget lider mot sitt slut. Min mormor öppnar dörren. Utanför står två SS-soldater.

– Wer wohnt hier? Frågar den mycket unge soldaten och spänner blicken i mormor.

– Det er bare familien Christensen, min mand Christian og gamle oldefar Peder, svarade mormor Margrethe.

Freden kom till Europa hösten 1945.

Scen 2

Det knackar på dörren i Rinkeby, nionde våningen hos familjen. Det är år 2023 den tjugoandra december. Aalam den yngste sonen öppnar dörren.

– Vi kommer från Svenska Skatteverket (SS) på uppdrag av (SD). Olyckligtvis har någon broderat förkortningen SS för Svenska Skatteverket på tjänsterocken.

– Vem bor här frågade den storväxte ljushyade tjänstepersonen?

Mamma Aadila kommer till dörren och säger. Det är bara vår familj Abbas Dilia.

– Då vill jag se alla era papper. Legitimationer och uppehållstillstånd.

Kommentar

Folkräkningen skall ske genom bland annat ”uppsökande verksamhet” som Finansdepartementet beskriver som ”områden där risken för felaktig folkbokföring bedöms vara stor”. Gryningsräder i utsatta områden bör det kallas. För SD som i grunden ligger bakom förslaget handlar det om ”återvandring”. Ett skäl för ”återvandring” är det ytterst tveksamma begreppet ”vandel” som godtyckligt kan resultera i ”återvandring”. Dessutom vill man införa ”visitationszoner”. Då är trakasserierna vara på plats för SD. Regeringspartierna får ta ansvar för detta sätt att se på människor och för denna form av trakasserier. Varför begrep så få det makabra med att samverka med ett högernationalistiskt parti?

Fakta

Jomshof om folkräkningen: ”Krävs uppsökande verksamhet”, DN, 2022-12-02.  Richard Jomshof (SD) om folkräkningen – DN.SE

 

Moderaternas förslag om folkräkning, Hemsida M, 2022-12-03, Moderaternas förslag om folkräkning röstades igenom i riksdagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.