Är åsikter farliga ?

Om man bildlikt ”lägger örat mot rälsen” får man reda på mycket och har möjlighet att bilda sig en god uppfattning. Som exempel är att läsa Twitter, en dramatisk och makaber läsning när det gäller ton, språkbruk men även balanserad och omdömesfulla kommentarer och budskap. Twitter är en indikator på strömningar i samhället. Det andra man kan våga sig på är att läsa vad flera olika fraktioner och politiska väderstreck anser. Särskilt intressanta är kulturfolket som i synnerhet tycks oroa dem något till höger. Per Schlingmann välkomnar ”diskussionen med andra röster”.

Per Schlingmann on Twitter: ”Många som ondgör sig över att @Jonas_Gardell medverkade i @SVTHolmberg Jag tycker tvärtom. Det är berikande att vidga diskussionen med andra röster. Hoppas på författare, regissörer, företagare, kulturarbetare och andra som vill delta och bredda det politiska samtalet. Bra @svt” / Twitter

Höger och vänster, se upp för kulturfolket de håller inte tyst, se upp för SVT, SR, ETC, se upp för Aftonbladet, se upp för Tidningen Arbetet, se upp för till och med DN som har kallats för vänsterblaska. Kanske är det endast Svenska Dagbladet den högra sidan är nöjda med?

Läs därför olika tidningar såsom DN, Aftonbladet, våga sig på ETC och lyssna på SVT, SR och andra kanaler. För att förenkla beskrivningen av olika åsikter kan vänster och höger gärna användas. Kritik och åsikter mot det som sägs och görs rörande den högra sidan exempelvis M, KD och SD kallar dessa för vänsterorienterad och i omvänd ordning kritik och åsikter till den vänstra sidan mot S, V och MP sägs vara högerorienterad. Kritik från C sorteras inte sällan in som vänsterorienterad.

Det jag kan utröna i skillnad av kritik mot höger respektive vänster sida är att tonen och strategin skiljer sig. Från höger sida är tonen och retorik hårdare och kryddat med nedslående uttryck som upplevs som relativt obildade. Exempel, blir vi inte bjudna på Nobelfesten skall stiftelsen ut ur stadshuset. Tidöavtalet har kritiserats ur rättssäkerhetssynvinkel varvid ett högernationalistiskt partis företrädare säger sig vilja stoppa bidrag till Civil Rights Defenders såsom den insinuanta jakten på dem som gett bidrag till Naturskyddsföreningen. Högernationalistister tål inte kritik vare sig i Sverige, Ungern eller Turkiet.

Ofta kallas kritik mot makt, överhet, korruption, nepotism, förvaltningsfel och liknande för vänsterorienterad. Det har sin enkla förklaring av att högerorienterade krafter och intressen, högernationalistister och ultranationalister kritiserar inte sig själva. Eftersom SVT och SR i flera program arbetar med ”grävande journalistik” och att nyhetsvärdering bygger på att väcka ett visst allmänt intresse kallas Public Service ofta för vänsterorienterad. Vilka krafter var det som uttalade att journalister skulle kunna ställas till ansvar för vad de skrev och att Public Service skulle göras om i grunden?

Grundlagen Tryckfrihetsförordningen Tryckfrihetsförordningen – Wikipedia   och  Yttrandefrihetsgrundlagen  YGL Wikipedia reglerar tryckfrihet och yttrandefrihet och skall inte dämpas av andra politiska krafter.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.