Hur blev det så?

I en mycket grov politisk analys som berör flera partier vill jag ställa är ett antal viktiga frågor. Jag vill också insinuant fråga mig är vad faktiskt vad M, KD och L faktiskt har släpat in på mattan?

Hur kommer det sig att både Ulf Christersson och Ebba Busch som tidigare försäkrat och bedyrat att de inte skulle ha något med SD att göra senare samverkar och stöder dem? Är incitamentet att få en statsministerpost villkorslös och utan konsekvenser? Hur kommer det att en liberal partiledare Johan Pehrson försäkrar sig inför SD att de ”kan lita” på honom? Handlar det om suget efter hägrande ministerposter och regeringsplatser? Är skälet att de till varje pris vill rätta landet från katastrof? Är orsaken att de helt enkelt avskyr vad de rödgröna står för? Är den enda lösningen på landets problem ett högernationalistiskt styre?

Vad har M, KD och L släpat in på mattan när ordförande i justitieutskottet Rickard Jomshof uttrycker sig så vårdslöst? Endast ett exempel. Vilket förtroende ger därför ordförande i justitieutskottet som ju inte är ”vem som helst” när Rickard Jomshof säger på Twitter om Aftonbladets Anders Lindberg, politiska chefredaktör, ”Det är uppenbart att är en av de sämsta (och mest patetiska) ledarskribenter vi har i Sverige”. Även Björn Söder (SD) går mycket hårt åt alla sina kritiker. Det ligger naturligtvis i Björn Söders uppgift att kritisera. Självklart är det så att Aftonbladets uppgift är att agera som oppositionen gör och försvara de socialdemokratiska intressena genom bland annat kritik till den högra sidan. Vi får notera att när högernationalistiska fraktioner kritiseras går de extremt hårt åt kritikerna såsom kulturfolket, Human Rights Defenders och till och med kallar DN för vänsterorienterad.

Även TU (Tidningsutgivarna) rasar över Richard Jomhofs angrepp på Anders Lindberg. som organiserar landets största medier, att reagera: ”Det är mycket anmärkningsvärt att ordföranden i justitieutskottet i så hårda ordalag angriper en framträdande opinionsbildande journalist. Den fria opinionsbildningen är en hörnsten i den svenska demokratin, säger Johan Taubert, vd Tidningsutgivarna.” Dagens Opinion, 2022-12-15.

Man kan även fråga sig hur ett parti som endast fått omkring tjugo procent av folket röster kan få så stort inflytande. Vilken marginalroll och betydelse har Liberalerna haft? Vilka partier och partiledare har varit avgörande för att hjälpa SD in i den politiska värmen? Har M och L förflyttats mera till höger än tidigare? Redan 1956 avgick Lewi Petrus som (viceordförande 1954 – 1956) för Kristdemokraterna för att han ansåg att de gått för långt till höger.

Har detta riksdagsval med olika vallöften haft någon betydelse för synen på politiker? Det jag står för är att jag inte tror på ett högernationalistiskt styre för att lösa de problem som vårt land har. Det betyder inte att jag är vänsterorienterad. Jag kan acceptera en högerorienterad regering men inte en som styrs av ett högernationalistiskt parti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.