Historieskrivning 2037

Observera att detta är en fiktivt och tendensiös historieskrivning gjord femton år efter riksdagsvalet 2022.

Stadsminister Ulf Kristersson och ministern Ebba Busch kommer att bli ihågkomna tillsammans med Vidkun Quisling som svek det Norska folket när han var partiledare för Nasjonal Samling 1933 och framåt. Vidkun Quisling – Wikipedia

Vid riksdagsvalet 2022 fick det högernationalistiska partiet 20.54 procent och 73 mandat i riksdagen. Då ett högerblock bildats med partierna M, KD, L och SD bildats kunde dessa fyra partier få majoritet i Riksdagen. Moderaterna fick därför talmannens uppdrag att bilda regering. SD var ett större parti än Moderaterna och de andra två partierna KD och L var betydligt mindre. Det krävdes därför en uppgörelse mellan de fyra partierna. Uppgörelsen kom att kallas Tidöavtalet. De allra flesta bedömningar av Tidöavtalet var att avtalet dominerades av vad SD ville åstadkomma.

En berättigad slutsats var att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna gjorde det möjligt för Sverigedemokraterna att få ett dominerande och avgörande inflytande på den svenska regeringen under kommande år. Ulf Kristersson och Ebba Busch blev ihågkommen tillsammansmed Vidkun Quisling. Dessutom refererades ofta av besvikna väljare till likheter av hur NSDAP tidigare DAP, kom till makten under 30-talets Tyskland. Ulf Kristersson fällde i en Tv-debatt när han ställdes svarslös på en direkt fråga, ”ni förlorade och vi vann”.

Flera historiebeskrivare vill även kommentera det påfallande svek av vallöften som följde på detta val. Dessa tre partier (M, KD och L) hade innan valet år 2022 bedyrat och garanterat att inte på något sätt samverka eller ha med SD att göra. Detta till trots att löftena var väl dokumenterade på inlägg i sociala media och i Tv-sändningar. Ebba Busch blev även jämförd med den ryska utrikesministern Sergej Viktorovitj Lavrov när det gäller att genera och minimalisera. Trots att tiotusentals människor hade en uppfattning om vallöften hävdade Ebba Busch motsatsen.

Opinionen och kritiken mot regeringen och regeringsskiften kan sägas blev betydligt större än vid tidigare regeringsskiften och regeringar. Efter riksdagsvalet 2022 uppstod en sedvanlig svekdebatt men därtill en ytterst polariserande och aggressiv debatt. I grunden hade detta sin orsak av att företrädare i det högernationalistiska partiet SD visade betydande aggressivitet i debatten. Detta möttes på ett liknande sätt av dem som inte sympatiserade med det högra blocket och SD.

Det finns grund för att påstå att Sverige tog ett mycket stort steg in i att få en högernationalistisk regering. Vid flera regeringspresskonferenser medverkade även SD. I internationell press var uppmärksamheten stor när ett högernationalistiskt parti ansågs få dominerande inflytande på den svenska regeringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.