Etiketteringen galopperar

Jag vill gärna filosofera över etiketterandet som naturligtvis är en förenklad och praktisk metod. Man får lätt en etikett klistrad sig för att lättare förstå. En enskild etikett ersätter egentligen ej egenheterna. Etikettbeteckningar används inom alla läger för att beskriva vad som menas men är ett trubbigt sätt.

”Vänsterorienterad” är en ytterst vanligt förekommande etikett. Det används sannolikt mycket sällan av dem som själva anser sig vara orienterade till vänsterhållet. Om någon, vem det vara månde kritiserar något i den högra sfären och i synnerhet kritiserar dem längre ut på högerkanten blir de kallade vänsterorienterade eller till och med vänsterradikala. Tidningar i sin tur kallas ”vänsterblaska” trots att de anser sig politiskt obundna. Så blev även DN vänsterblaska för en och annan. För att inte tala om SVT, SR och UR när det gäller att bli kalla de för vänster-någonting. Dem i ”mitten” likt C med Annie Lööf har även kallats för ”vänsterorienterad”. Allt som ifrågasätts och alla som ifrågasätter kallas ofta för vänster-någonting.

Från ett och annat håll blir dem som talar för liberalism, humanism, miljön, den goda människan och allt som kan uppfattas som mjukt och tolerant för vänsterorienterat. Därför kan sägas att den yttersta högersidan använder epitetet och etiketten vänsterorienterad som en form av skällsord.

SD:s riksdagskandidat i Västerbotten svarade på frågan om hur det stod till med SD-sympatier från de som hade universitetsutbildning. SD-politikern svarade ” – Inom universitetsvärlden kommer det in vänsterideologier och då är det lätt att dras in i den kulturen och forma sin verklighet utifrån det.” Denna inställning får anses fördomsfull. ”kommer det in” såsom att det var ett oönskat virus. Jag känner många med mig som inte kan sägas ha dragits in i ”den kulturen och forma sin verklighet utifrån det” det vill säga ”vänsterideologier”. Vi har med högsta sannolikhet dragits in i kulturen om att i stället ifrågasätta. Å andra sidan ”kommer det in nästan vad som helst” över nästen allt. I politiska partier kan det komma in mycket oönskat.

Tänk om det skulle införas en mera precis och rättvisande positionsbestämning även inom politiken typ som för väderstreck, NNV, SSV och inte endast N och S eller NV och SV.

Det inte sällan oväntat att den vänstra sidan kallar kritikerna från den högra sidan för allt från ”sossehatare” till ”vänsterhatare”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.