Misstro, ifrågasätt och hoppas

Hoppet skall leva

Misstro gärna lagom, ifrågasätt ofta och hoppas mycket gärna. I dessa oberäkneliga tider ställs särskilda krav på oss av de slag som inte gällt de senaste decennierna. Utan att än en gång räkna upp de eländiga tingen men ha dem i betraktning genom att då och då misstro vad som sägs och skrivs och ifrågasätta det skapar vi en bild av skeendet. Skjortan luras inte av oss på samma enkla vis som kan göras om vi är godtrogna. Se inte endast på detaljerna utan försök skönja mönster, skeenden och förskjutningar. Det kan vara något motsägelsefullt och krävande att på samma gång observera de nedslående tingen i vår omvärld och ändå ständigt hoppas på det bättre.

Det som skrivs och sägs på Sociala plattformarna Twitter, TikTok och Facebook är ohyggligt svårt at kontrollera och verifiera sanningshalten på. Och även om det är sant tjänar det sina oheliga syften. Traditionella media ifrågasätts på ett förväntat sätt i förhållande till den position som kritikerna har varför inga överraskningar uppstår.

Den politiska debatten har en egen logik av förnekelse, egen tolkning av sanning och verkliguppfattning. Den hårda polariserande debatten måste vi se igenom. Vi behöver föreställa oss drivkrafterna och motiven i det politiska systemet och för enskilda politiker. Men vi behöver inte acceptera dem eller sympatisera med dem. Demokrati är även att inte hålla med, att ifrågasätta och att protestera.

Det är ändå förunderligt hur hoppet hålls uppe hos dem som har det svårare än oss här i Sverige och drabbats omänskligt hårt. Till sist vill jag med bestämd het påstå att vårt land inte befinner sig i en katastrof som det påstår från några håll även om det finns miserabla ting som måste lösas. Den riktigt stora frågan är hur skall det lösas på bästa sätt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.