Bevare oss för STASI-liknande

OBS! I detta blogginlägg lägger jag in den första kommentaren längst ner.

”Angiveri hör inte hemma i socialtjänsten i Umeå kommun” är inte ett politiskt ställningstagande utan en mänsklig och humanistisk åsikt. Min uppfattning är att överenskommelsen om att offentliganställda kan komma att nödgas ange hjälpsökande anser jag är ett vidrigt handlingssätt av STASI-karaktär.

Jag väljer att citera Västerbottens Kuriren från 2023-02-23, som helt överensstämmer med min grundade mening om angiveri.

”Angiveri hör inte hemma i socialtjänsten i Umeå kommun. Etablerandet av en angiverikultur bidrar till ett samhällsklimat med rädsla, minskad tillit och ett skadat förtroende för socialtjänsten och andra offentliga verksamheter, vilket inte bidrar till ett långsiktigt socialt hållbart samhälle. Det skriver företrädare för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Umeå kommun.” skriver Andreas Lundgren (S), Liv Zetterberg (V) och Ahmed Hersi (MP) på Debatt i dagens VK, 2023-02-23.

”Enligt Tidöavtalet, som är grunden för regeringens och Sverigedemokraternas samarbete, föreslås offentliganställda bli skyldiga att informera Polisen och Migrationsverket när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan giltigt uppehållstillstånd. Detta innebär att offentligt anställda, som exempelvis socialarbetare, förväntas fungera som angivare och avslöja papperslösa personer.” VK, Debatt, 2023-02-23.

”Enligt Tidöavtalet är en av avsikterna med anmälningsplikten att ”komma till rätta med skuggsamhället”. Vi menar att en angiverilag snarare bidrar till det motsatta. När människor tvingas hålla sig borta från socialtjänst, skola och sjukvård hamnar både barn och vuxna utanför det sociala skyddsnätet – vilket i stället riskerar att minska utsatta gruppers kontakt med samhället. Om människor inte har förtroende för offentliga verksamheter minskar möjligheten att hjälpa. Redan idag har socialtjänsten en skyldighet att lämna ut vissa uppgifter, om polisen begär det. Med förslaget om en angiverilag blir skillnaden att socialtjänstens grundläggande uppdrag förskjuts från stöd och hjälp till inre utlänningskontroll.” VK, Debatt, 2023-02-23.

Det kan inte vara acceptabelt med angiveri av detta slag någonstans i vårt samhälle.

Här nedan låter jag publicera en kommentar

Varsågod alla läsare. Så här uttrycker sig en person om faktiska förhållanden med nedslående värdeomdömen och missaktning när det hade varit på plats med konkreta argument. Själv kommer jag inte att bidra med ett enda angiveri.

Kommentaten: ”Själklart så skall varje svensk bidra med att få personer som inte skall eller har rätt att vara här utvisade ur landet. Sverige ska inte vara en fristad för än den ena och än den andra. Nu har vi ju inte en lågbegåvad sosse regering som vill leka humanitär stormakt genom att slänga bort våra skattepengar på en värdelös flyktingpolitik. Och nu stänger vi bidragskranen till andra länder.”

2 kommentarer

  1. Anders

    Själklart så skall varje svensk bidra med att få personer som inte skall eller har rätt att vara här utvisade ur landet. Sverige ska inte vara en fristad för än den ena och än den andra. Nu har vi ju inte en lågbegåvad sosse regering som vill leka humanitär stormakt genom att slänga bort våra skattepengar på en värdelös flyktingpolitik. Och nu stänger vi bidragskranen till andra länder.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Varsågod alla läsare. Så här uttrycker sig en person om faktiska förhållanden med nedslående värdeomdömen och missaktning när det hade varit på plats med konkreta argument. Själv kommer jag inte att bidra med ett enda angiveri.
      Kommentaren: ”Själklart så skall varje svensk bidra med att få personer som inte skall eller har rätt att vara här utvisade ur landet. Sverige ska inte vara en fristad för än den ena och än den andra. Nu har vi ju inte en lågbegåvad sosse regering som vill leka humanitär stormakt genom att slänga bort våra skattepengar på en värdelös flyktingpolitik. Och nu stänger vi bidragskranen till andra länder.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.