Bortglömd ekonomi

Snart sista sportlovsveckan för många.

Politiska ämnen inför valet var i huvudsak ”lag och ordning”, invandring, elpriset, i mindre mån effekter och konsekvenser av kriget i Ukraina. Däremot var inte privatekonomi och familjers ekonomiska utmaningar, rättvisefrågor framträdande frågor inför valet trots att den nya svåra ekonomiska tiden redan var ett faktum. En sorglig grad av ekonomisk och social orättvisa har mycket länge funnits även i det svenska samhället. Nu ser vi att en av de riktigt stora utmaningarna är hur folk skall få sin privatekonomi att gå ihop.

Alla familjer och enskilda kämpar hårt med att få ekonomin att gå ihop. Den våldsamma inflationen med ständigt stigande livsmedelspriser, höga räntor, högre elpriser och andra prishöjningar knäcker inte bara dem som tidigare hade det relativt knapert utan även numera andra som tidigare hade bättre råd att åka på sportlovssemester till fjällen och åka på utlandsresor. Nästa år kan även sportlovsfolket nödgas ställa in sportlovsveckan, utlandsresan och mycket annat.

Inflationen kan komma att gå ner något. Räntorna kommer med stor sannolikhet att fortsätta vara höga. Livsmedelspriserna kommer med den allra största sannolikhet aldrig att gå ner utom i några mycket få undantagsfall. Det blir fortsatt kärvt och tyvärr ekonomiskt orättvist i framtiden. Det är troligt att ”regeringen-SD (M, KD och L)” vill att inflationen skall dämpas genom att inte underlätta för familjer och enskilda att klara sin försvårade ekonomi. Der blir med andra ord ett argument för att inte bidra till lösningar för att lindra folks svåra och utmanande privatekonomier och för att inte behöva lösa social- och ekonomisk orättvisa.

Man kan verkligen fråga sig om denna regeringskonstellation är lämplig för att skapa bättre ekonomisk- och social rättvisa och att kunna presentera lösningar för ansträngda familjer och enskilda? Påståendet att snart kan arenan vara krattad för Magdalena Andersson retar säkert regerande högernationalister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.