Odemokratisk ett missbrukat begrepp

Inte alls att vara odemokratisk

Ofta när kritik ges till en regering och dess politik används tyvärr ordet odemokratisk om kritikernas kritik. De enskilda begreppen odemokratisk och negativ kritik har inget beroende av varandra. Åsiktsfrihet ger möjligheter till att framföra negativ kritik men det innebär inte alls att vara odemokratisk. Inom demokratin ryms möjligheter att frånsäga sig sympatier eller förståelse för en rådande politik.

Om jag inte sympatiserar, eller inte tror på den politik som den eller de partier representerar vilka har bildat regering bryter jag därför inte mot demokratins grunder. Man skall ha rätt att tycka annorlunda utan att kallas odemokratisk.

Ett annat exempel från en bloggkommentar jag fått är, ”Javisst är det svårt att acceptera demokratiska beslut när de går emot de egna värderingarna.” Ett sådant antagande är helt fel om det påstås att man inte vill acceptera ett demokratisk fattat beslut för att man har en annan politisk uppfattning än den eller de partier har som enligt lagstiftningen får bilda regering. Ett demokratiskt beslut och följderna av ett demokratiskt beslut är två helt skilda ting.

Definitioner av demokrati och betydelsen av odemokratisk

För att förstå betydelsen av att vara odemokratisk behöver man först definiera begreppet demokrati och som en följd av detta kan man förstå begreppet demokratisk. Skälet till att jag avser att definiera odemokratisk är att begreppet odemokratisk används inte sällan helt felaktigt. En kortfattad definition av demokrati enligt, Demokrati – Riksdagen är, ”Demokrati betyder ungefär folkstyre eller folkmakt. En grundtanke med demokrati är att den som är medborgare eller bor i ett land ska ha möjlighet att vara med och tycka till om hur landet ska styras, till exempel genom regelbundna val.” Sveriges riksdags hemsida, 2023-03-03. En annan definition kan bli¸ ”Sveriges demokrati är en representativ demokrati, vilket innebär att röstberättigade i fria och allmänna val väljer förtroendevalda representanter till landets beslutande församlingar vilka kan vara både på lokal och statlig nivå.” Wikipedia, Demokrati – Wikipedia, 2023-03-03. Slutsatsen kan då dras att odemokratisk och odemokratisk innebär att inte uppfylla dessa kriterier.

Slutsats

Slutsatsen blir att vara demokratisk och att acceptera de demokratiskt fattade besluten respektive den politik och ideologi som representeras av politiska partier är helt skilda ting. Att inte ansluta sig till en viss politik och ett visst partis ideologi innebär absolut inte att man är odemokratisk eller bryter mot demokratins grundvalar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.