Tidens perspektiv

Klocktid är inte så mycket att göra åt

”Vi lever så kort tid och är döda så länge”, Piet Hein, dansk vetenskapsman, matematiker, filosof, författare och konstnär.

Tid och ting om tid har ofta en inneboende dramatik när det uttalas. Skeenden i tid är även har stor påverkan på den tid som kommer efter. I tid har allt från stora omstörtande händelser inträffat till mindre skeenden vilka man sällan har kunnat ana eller förväntat sig.

Om man ofta önskar att det skall bli fredag så helgen inträffar rinner livets tid. Vill man egentligen det? Tiden borde sannolikt gå betydligt långsammare. Vid varje tidpunkt i livet när man tänker i nuet har man tyvärr allra minst tid kvar för sitt liv eftersom tiden hela tiden oförtröstligt förflyter. Livets tid eller ingen specifik utpekat tid kan hållas kvar en enda liten stund. Däremot kan man upplevas fånga tiden genom att ta vara på den.

Inte sällar talar vi om en annan tid av helt annat slag med halt andra omständigheter. När jag var fjorton år liftade jag från vårt lilla samhälle i Värmland till Hallstahammar. En annan gång ungefär vi samma tidsperiod åkte jag cykel i Köpenhamn från Amager till Ströget och via krokiga om vägar tillbaka. Inget av detta skulle vara möjligt i dag. Men å andra sidan var detta i en annan tid.

Den samtid vi lever i ger oss som befinner sig där särskilda förutsättningar, begränsningar och möjligheter. Därför kan hända att en del längtar tillbaka till en annan tid. Det går bara an i minnenas värd. Inte helt osannolikt är den bästa tiden nu men tyvärr inte för alla. Platsen och inte bara tiden bestämmer hur vi har det.

Med svårigheter och sorg är det inte sällan så att endast förfluten tid kan ge någon lindring.

Någon sade att ”vår herre har utrustat oss med samma tid”. Vem vet det kanske inte stämmer helt och det är så att ödet bestämmer. Det vill säga om vi tror på ödet. Tids nog får vi veta men sällan innan.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.