Kulturövergreppens tid är här

Kulturövergreppens tid är här när kulturrasisterna tågar in. Länge har kulturfrågor varit ointressanta för många. Men så började några oväntade och överraskande angrepp på kulturen att ske. En gryende kulturrasism kunde skönjas. Högernationalisterna och i synnerhet SD-sympatisörerna avslöjade sitt ursprungsintresse för kulturrensning. Nu skall det vara svensk kultur och gammalsvensk kultur. Troligen skall den var en minst hundra år gammal kultur för att vara säker på att kulturen inte fått inflytande från så kallade främmande kulturer. Det handlar bland annat om litteratur, teater, mat, traditioner etcetera.

I ett tidigare blogginlägg påstod jag att de mattraditioner jag hade anammat som exempelvis julmat, sillamacka, norrländsk palt och liknande kulturtraditioner inte alls blivit angripna av främmande kulturer. Eftersom jag är dansk tog jag med mig rågbröd, smörrebröd och lite annat till Sverige och hoppas att det inte har saboterat den svenska matkulturen. Tyvärr drabbades jag av en högernationalistisk ”tycka-mycket-illa-om-storm” efter inlägget.

I en region har ett politiskt parti lovat att noggrant se över kulturen så att inget osvenskt och främmande kommer till uttryck. Detta gällde även vad som fick visas på museum. Som regeringen lovade gäller ”armslängdavstånd” till kulturen men avståndet är dock beroende på hur långa armarna är. Vissa har riktigt korta armar kan konstateras.

En politisk chefredaktör påstod sannolikt i provocerande syfte att böneutrop numera var en svensk kultur. Det skulle dock vara förödande om någon i syfte att undvika kritik och konflikt försökte argumentera för att kulturyttringar visst är svenska ändå. Ingen politiker kan heller ha monopol på vad som anses som ”främmande” kultur och vad som skall anses som svensk kultur. Vad är det för fel på så kallad främmande kultur? Inslag av så kallade främmande kulturer skadar inte människor.

Dock får man skilja på kulturyttringar och handlingar som bryter mot lag och förordning. De skall naturligtvis inte få förekomma. Men om en kulturyttrings sägs bryta mot vad ett visst parti anser bör det kallas för kulturrasism. Det var ju några fula typer under trettio och fyrtiotalet som till och med brände böcker och människor. Det vill vi inte ha igen.

När jag var barn brukade min mor laga några starka etiopiska rätter. För en tid sedan var vi hembjudna till våra Eritrea vänner och åt bland annat injera. Akta sig för Thai mat, kebab, pizza, naanbröd och annat sådant. För att inte tala om CocaCola, bulgur och falafel.

Bevare oss väl för kulturrasisterna för nu har de anlänt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.