Högernationalistisk tillkomst i Sverige

Detta är den sannolika historien om hur Sverige fick en högernationalistisk regering. Länge hade den rödgröna regerat och ett antal svåra samhällsproblem blev inte lösta till folkets besvikelse. Alliansen brast och partierna till höger M, KD och även L ansåg sig måste finna nya allianser. SD växte sig starkare genom några år och nådde en nivå på omkring 20 procent av väljarnas sympatier. Bland partierna till högar har det under långa tider funnits en aversion mot Socialdemokrater, Vänsterpartister och Miljöpartister.

Nu skull man till varje pris vinna valet över de rödgröna. Dock var man nödgad att i så fall få med sig SD. Trots att M, KD och L under flera år bedyrat sina väljare att aldrig ha något med SD att göra ansåg man sig till slut ändå börja ”samtala” med SD. Sannolikt misstog man sig på styrkan och behovet i att gå SD till mötes i ett antal frågor oaktat vilka frågor det rörde sig om. Det var viktigt för M, KD och L att till det yttersta undvika att låta sina sympatisörer och väljare ana att man faktiskt var beredd att gå SD till mötes i ett antal frågor. När det hela sattes på sin spets fann det ingen återvändo för M, KD och L om någon av dem skulle få statsministerposten och andra få ministerposter. M, KD och L kunde sägas vara intryckt i ett hörn.

Då kom Tidöavtalet till stånd som till övervägande delen återgav den politiska hållningen hos SD. Ett blått högerblock hade därmed bildats som var nödgad att visa enighet inför väljarna och senare inför talmannen.

I en demokrati kan inte ett parti med omkring 20 procent av röstarna överta regeringsmakten på något sätt utan att ett eller andra partier skapar en uppgörelse med dem. Så har inträffat i andra länder genom att ett högernationalistiskt parti fått stöd av andra högerpartier. Detta inträffade under 30-talaets Tyskland. På ett liknande sätt fick Dansk Folkeparti (DF) är ett danskt nationalistiskt, konservativt och högerpopulistiskt politiskt parti som grundades den 6 oktober 1995 som en utbrytning ur Mogens Glistrups Fremskridtsparti) avgörande inflytande i Danmark.

Man skall då ha klart för sig att M, KD och L bär avgörande ansvar för att SD fått det speciella och starka inflytande de fått på regeringen utan att ens sitta i regeringen. Vad som underlättat det hela från de högra partierna M och KD till att ställa sig bakom den politik som SD driver är naturligtvis den något ytterligare förflyttning till höger som M och SD gjort och som L har bidragit till.

Den allmänna besvikelsen som blir efter ett regeringsskifte är denna gång något starkare än den brukar vara vid regeringsskiften. Sannolikt på grund av flera faktorer. Flera av de vallöften som gavs av M, KD och SD var inte förankrade i verkligheten trots att verkligenheten med det svåra internationella och nationella läget. Det blev helt enkelt näst intill omöjligt för regeringen och SD att infria de givna löftena. I denna besvikelse fanns även en tydlig och utbredd besvikelse bland de egna väljarna inom M, KD och L.

Det Europeiska och internationella stärkta högervindarna har naturligtvis haft en viss betydelse för det svenska valresultatet.

Det är inte endast aversionen och ogillandet från högerpartiernas för de gångna åren och mot rödgröna som stärker det högra blockets position utan även att det svåra ekonomiska läget för hushållen, inflationen, invandringen och ett krig i Europa. Detta tyvärr i likhet med vad som inträffade i Tyskland omkring 30-talet. Läget är som klippt och skuret för högernationalism.

Om den opposition som nu finns kan omgruppera sig och tänka nytt för Sverige kan nästa val även den bli en betydligt mindre rysare eller att det blir ett regeringsskifte där SD och KD inte kommer att vara med. Jag bedömer det inte alls sannolikt att det nuvarande blå blocket kan kommer att stärka sina positioner. Verkligheten är helt enkelt för svår för Tidölaget att få ordning på allt från gängkriminaliteten, ekonomisk rättvisa och sjukvården. Därför vill väljarna sannolikt byta regering vid nästa riksdagsval.

När det gäller arbetet och val i Riksdagen är det mycket små marginaler som skall till för att majoriteten skall tippa över åt något håll. I Riksdagsarbetet kan L komma att ställa till problem för regeringen med SD. SD kan komma att få färre sympatisörer och vid nästa val få något färre röster. Dock kommer SD inte att bli särskilt mycket mindre oavsett hur mycket så kallade ”skit” som kan grävas fram om partifunktionärer inom SD. SD har sin trogna skara såsom Donald Trump och Vladimir Putan har i sina respektive länder.

Regeringen med det styrande SD kommer att ständig få arbeta med att ursäkta och förklara varför ett antal löften inte infriats och att komma med nya reviderade utfästelser. Som en början Jimmy Åkesson har redan varit i Lycksele och lovat lägra bensinpriser i slutet på året.

 

Etiketter:

6 kommentarer

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Tack för ditt uppfinningsrika inlägg att ”googla på…” allt och alla. För det finns med sannolikhet kriminella varelser inom allt människokategorier.

    • Mique

      Antal brottsmålsdömda kandidater till Sveriges riksdags-, region- och kommunalval 2018, i procent per politiskt parti: SD 7,1%, V 3,4%, M 3,3%, Mp 2,7%, C 2,5%, KD 2,5%, L 2,4% och S 2,0%. Källa: Verifiera.

  1. Anders

    Tänkte att du skulle behöva lite hjälp för att hitta några fel på vänster partierna också. För en som anser sig vara så begåvad borde detta inte vara så svårt att få fram, men förmodligen mot din världsbild att skriva om på bloggen.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Kanske jag inte är ”så begåvad” ändå. Vad gäller hur jag ställer mig till så kallade högerpartier har jag sagt att jag väl kan acceptera en regering med Moderater och andra partier från den högra sidan men att jag inte alls på något sätt sympatiserar eller önskar ha ett parti som SD att sluta mig till. Nu bedömer jag att både M och KD på grund av samverkan med SD har förflyttat sig något mera till högar. När man kommer till vänsterpartierna vilka de nu egentligen är finns det sannolikt många saker där som är så att säga fel för mitt vidkommande. Talar man m Socialdemokraterna håller jag det för mycket troligt att de kommer att behöva göra om sin strategi och fila lite på ideologins kanter om de skall för flera väljare än hittills. I sanningens namn finner jag inte ett parti som helt kan uppfylla det jag skulle vilja. Dessutom är det så att i de parlamentariska lägena som har gällt senaste decennierna nödgas de flesta partier förhandla fram uppgörelsen som i flera stycken inte uppfyller deras ideologi eller partis fulla målsättning. M fick anpassa sig till SD. C ville gå en egen väg och absolut ta avstånd från någon samverkan SD vilket medförde att de blev hårt ansatta av fraktioner från höger. Samman fattningsvis tror jag helt enkelt inte att det skall krävas ett högernationalistiskt styre för att få ordning på ett antal stora problem som vårt land brottas med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.