Oförutsett och efterklokt

Även om det finns vetenskapspersoner eller andra som tidigare har sagt sig förutse stora omstörtande händelser av betydelse för många människor blir dessa ändå oväntade om de inträffar. En pandemi hade forskare ansett kunde inträffa men inte särskilt många ansåg den skulle bli en realitet. När covidpandemin blev ett faktum överraskade det alla. De samhälleliga konsekvenserna i världen blev fullständigt oväntade.

Rysslands invasionskrig i Ukraina var inte helt oväntat när februari 2022 närmade sig. Men att det skulle inträffa var det många som inte ansåg. Att effekterna skulle bli så ödesdigra för en stor del av övriga världen förstod de allra flesta inte heller. Men att en stor del av västvärldens länder skulle drabbas på detta sätt som ett krig medförde kunde mycket få människor förstå.

Som en följd av dessa katastrofala och ödesdigra händelser behövde många länder, ledare, politiker och folk i allmänhet tänka om utan att rimligtvis ha förstått det innan dessa två händelser inträffade.

Det finns naturligtvis flera beslut som inte skulle ha kommit till om man med hög sannolikhet skulle ha förstått att pandemin kunde inträffa eller att Ryssland skulle invadera Ukraina.

Nu efteråt är det enkelt att kritisera beslut och ställningstaganden som var riktiga innan pandemin blev ett faktum och invasionskriget inträffade. Beslut om energikällor hade sannolikt sett annorlunda ut. Beslut om försvarsallianser hade sett annorlunda ut än idag. Den politiska efterklokheten är naturligtvis förkommande.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.