Lögnen är accepterad

En lögn är en lögn är en lögn är en lögn påstår jag. Alla vet vi naturligtvis vad en lögn är. ”Av Chat GPT fick jag ett svar jag verkligen höll med om. ”Lögn betraktas vanligtvis som ett moraliskt och etiskt felsteg, eftersom det bryter mot grundläggande principer om ärlighet och rättvisa”. Därför kan man verkligen bli bekymrad och besviken genom att se tillbaka på de politiska valkampanjerna inför riksdagsvalet 2022.

Vem kan ha missat att lögnen den gången blev ett näst intill accepterat politiskt verktyg. Det är ingen hemlighet att flera kända politiker ljög svenska folket rakt upp i ansiktet med syftet att vinna röster. Det är heller ingen hemlighet att det redan efter några månader visade sig att svenska folket helt enkelt hade blivit förda bakom ljuset.

Oavsett hur det sett ut vid tidigare riksdagsval så manifesterades lögnen denna sång som ett politiskt verktyg för att uppnå målen. Den stora frågan man kan ställa sig är om det lönade sig att ljuga eller om det straffar sig? Hittills verkar det som att lögnen har varit både lönsam och effektfull i det politiska arbetet. För det första resulterade valet i ett regeringsskifte och för det andra har ingen av lögnarna ännu fått betala något pris för sina tilltag.

Slutsatsen kan bli att det går mycket bra att ljuga om det inte vore för det moraliska som Chat GPT påminda mig om, det vill säga ”ett moraliskt och etiskt felsteg, eftersom det bryter mot grundläggande principer om ärlighet och rättvisa”. Men för detta måste man vara behäftad med en moraliskt grund om att man i så fall skulle bryta mot grundläggande principer om ärlighet.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.