Extremhögerns standardbeteende

Om extremhögern och vanliga högernationalister som SD kritiseras på något sätt slår de till med misskrediterande personangrepp. Nu arbetar de hårt för att slippa bli kallade nazister. Enligt deras egna uppfattningar om sig själva är de varken rasister eller nazister.

Tidningen ETC skriver om förtalsrättegången i Stockholms Tingsrätt.

Från 23 maj i min tidigare blogg, Förtalsstämning från höger , Villy Hansen (vk.se). Förtalsdebatten och stämningar från höger till vänster. Det skall bli mycket intressant att följa rättsarbetet och debatten som startat när det gäller att stämma Bianca Meyer som kallat den högerextrema opinionsbildaren Nick Alinia för ”nazipyssling”. Han har stämt Bianca Meyer med hjälp av aktivisten Christian ”Förtalsombudsmannan” Peterson. Christian Peterson har sagt att han skall ”översvämma rättsapparaten med stämningar”. ETC, 2023-05-23.

Det är hägrande och fascinerande att föreställa sig följderna av vad som ändå kan komma ut av rättegången oavsett vilken dom det skulle bli. I Stockholms tingsrätt har första förhandlingen ägt i förtalsrättegången.

Citerat från DAGENS ETC, vid första förhandlingsdagen. ”Christoffer Röstlund Jonsson: Dårarnas dag i domstolen – när jag blev content åt en högerextremist Christoffer Röstlund Jonsson tillbringar en dag i Stockholms tingsrätt när ytterhögern vill tysta motståndare genom att stämma dem för förtal. Det blev contentkalabalik – och påträngande högerextremister som inte tvekar att trakassera journalister”.  ”Ett antal högerextremister var på plats utanför rättssalen på tisdagsmorgonen. De var närgångna, filmade och hetsade mot åhörare och journalister på plats. Störningarna blev så omfattande att polis tillkallades och närvarade med en förstärkt patrull på sju poliser, utöver tingsrättens ordinarie ordningsvakter. Ordningsvakterna gjorde flera försök att lugna ner situationen men det gav ingen effekt. Flera journalister från Dagens Nyheter och andra medier filmades närgånget och trakasserades”. Dagens ETC, 2023-05-24.

Dagens ETC:s reporter Christoffer Röstlund Jonsson utsattes.

– Den högerextrema aktivisten Christian Petersson tryckte upp en mobil i mitt ansikte för att fota. Han var för nära så jag tog hans telefon. Han började skrika och knuffa på mig och efter kanske fem sekunder gav jag tillbaka telefonen.

Men provokationerna fortsatte.

– Kanske fem minuter senare kom han och slog av min keps med sin mikrofon, för han sa att han blev provocerad av den”. ETC, Publicerad idag 12:40. Uppdaterad idag 16:30.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.