Journalister skräms till tystnad

Journalister skräms till tystnad. Det är en mycket tragisk utveckling. Det finns naturligtvis både bra och dålig journalistik om man ser till att beakta integriteten. Journalister och media har dock ett stort ansvar i det etiska och moraliska.

Notera Björn Söder (SD) om hans ambitioner att enklare kunna straffa journalister. I detta hänseende räcker det naturligtvis med existerande lagstiftning.

Jag läser tidningen Journalisten (nr 5 2023) där Tf. chefredaktör Julia Nilsson skriver i ledaren om att vi i Sverige i vart fall hittills varit förskonade från stämningar för att förhindra granskningar. Realtid har gjort en 8ppgörelse för att slippa bli stämd av en företagsledare. Uppdrag granskning har satt ett på väntelistan efter att en advokatfirma uppvaktat dem. Christian Peterson som kallar sig förtalsombudsmannen har i syfte att tysta journalister och debattörer stämt flera av dem för förtal. Nu lyckades han inte i Tingsrätten nyligen inte att stämma en journalist för förtal för att denna kallat en nazist för en nazist.

Den nya spionlagen som ingen riktigt förstått sig på och som naturligtvis kritiserats av journalistkåren har redan hindrat SVT att sända en publicering från kriget i Ukraina.

Man skall ha klart för sig att den kriminella della av finansmarknaden, vissa ljusskygga företag och högernationalister ogillar starkt granskande journalister. Aftonbladet och ETC är en nagel i ögat på flera politiker och Dagens Nyheter har till och med kallats för vänsterblaska av dem.

På nära håll har vi Ryssland, Turkiet och Ungern som skrämmer och straffar journalister. Och på ännu närmare håll som dirigerar regeringen i Sverige har vi SD som inte favoriserar journalisternas fanklubbar.

Tyvärr kan jag även ibland bli nedstämd över att en och annan journalist undvikt naturliga följdfrågor, sannolikt för att inte skapa dålig stämning i studion.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.