Moralen och etikens sumpmarker

Mycket inträffar och rör sig i moralen och etikens sumpmarker.

För omkring ett och ett halt år sedan inför riksdagsvalet skrev jag om etik och moral i den politiska ideologin. I hållbarhetens tecken återanvänder jag den uppfattningen. Jag vill egentligen inte förstöra stämningen genom att ha synpunkter om politiska skeenden för dessa kan vara ytterst deprimerande. Jag skall i stället reflektera något om etik och moral och göra några frågeställningar om hur det blev efter valet.

Hur gick det egentligen? Vilken moral i människosyn har framkommit? Hur blev det med löften och utfästelser? Kom partier ändå att ansluta sig till dem de lovade att inte ha med att göra? Visst blev exemplen på begreppet rättsosäkert tydlig? Vilka följer kan de så kallade återvandringscentra eller asylcentra för dem som fått avslag? Blev näringsministern populär bland företagen? Kom SD att styra mer än man anade, eller? Visst blev Sverige känt för att ha det enda högernationalistiska parti sprunget ur nazismen som i realiteten styr landets regering? Visst har Sveriges riksdag en politiker som i yttrandefrihetens namn anser att man skall bränna Koraner men inte få bränna en flagga?

Asylrätten som exempel vilar på en etisk grund om synsättet på en utsatt människa. Visst försöker regeringen att undvika ta i asylsökande ens med tång genom att pröva möjligheten att genom avtal få ett land utanför Europa att ta emot asylflyktingar?

Etik är ett filosofiskt ämne likt ett verktyg om att bland annat beskriva uppfattningen om rätt och fel bra och dåligt. Resonemang om rättvisa, lika värde, människosyn etcetera är ett etikämne. Det moral man upprätthåller blir då i praktiken det handlande som kommer som en följd av detta.

Politiska ideologier grundar sig i huvudsak på den moralsyn som partierna ansluter sig till eller rättare sagt borde vara det. Min uppmaning inför riksdagsvalet 2022 var att också fundera över vilket etik man vill ansluta er till. För ett resonemang från flera olika håll och perspektiv. Välj den väg som har de bästa argumenten för sig.

Är det någon som kommit att sakna politiker med budskap i positiv anda som vi gärna vill ansluta oss till?

Till sist kan jag gärna rekommendera er att läsa vad professorn i praktisk filosofi, Torbjörn Tännsjö har skrivit. Lycka till! Se även solen lysa.

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.