Osmart att bränna koranen

Osmart att bränna vilken religiös skrift som helst

Osmart att bränna religiös skrift. Just nu är att bränna koranen högt på agendan i Sverige och övriga världen. Blickarna är riktade mot Sverige. Oavsett om det görs inom lagens ram som ger åsiktsfrihet är det både mindre smart och en skymf att bränna en religiös skrift.

Bränna skrifter mins vi att nazisterna gjorde under andra världskriget. Dessutom brände de människor.

Det finns två lagrum som innebär en tolkning och i egentlig mening innebär ett dilemma.  Att bränna en helig skrift är tillåtet enligt lag och hets motfolkgrupp är börbjudet enligt lag.

Hets mot folkgrupp är en rättslig term som beskriver en form av hatbrott eller diskriminering riktad sig mot en specifik folkgrupp. Folkgrupp definieras som en samling av människor som delar gemensamma etniska, nationella, religiösa eller kulturella värderingar och egenskaper. Hets mot folkgrupp innebär att sprida eller uttrycka hot, förakt eller förlöjligande mot en folkgrupp genom exempelvis ord, skrift eller bilder. Det kan också inkludera att sprida lögner eller missaktning som kan framkalla hat eller fördomar mot en viss folkgrupp.

Efter kristendomen är islam den näst största religionen i värden med cirka 1.8 miljarder muslimer. Vi vet att i vårt land för den högra sidan längst ut en kamp mot islam och regeringen sitter tyst och samtycker. Ordförande i Justitieutskottet och riksdagsmannen Richard Jomshof (SD som leder och styr den svenska regeringen) för kampen mot islam. Vad sägs om det?

Att inte bränna koranen eller förbjuda att bränna någon religiös skrift innebär ej att på något sätt acceptera totalitära diktaturer utan att respektera den grupp av folk som är anhängare av islam.

Den svenska staten få bära ansvaret för koranbränning eftersom det enligt lagen om åsiktsfrihet är tillåtet att bränna en religiös skrift. Som envis representant för islamofobin finns bland annat beklämmande nog bland flera andra ordförande i Justitieutskottet och riksdagsmannen Richard Jomshof i den svenska riksdagen.

Kan Sverigebilden ha någon betydelse? Finns det risker med det internationella uppror som reser sig mot Sverige i att det är tillåtet att bränna en helig skrift som koranen? Dem som vill bränna koranen kan ju alltid resa till Sverige och få hjälp med tillståndet.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. erot

    Svea rikes lag gäller,hur skulle det se ut om invandrade folks känslor och tyckande skulle bestämma lagarna? Ingen blir skadad av en bränd bok, Förresten är muslimer ingen folkgrupp, jag som etnisk svensk kan konvertera till islam om jag vill, byter jag folkgrupp då? svar nej

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Så kan man definiera folkgrupp; Folkgrupp definieras som en samling av människor som delar gemensamma etniska, nationella, religiösa eller kulturella värderingar och egenskaper. Muslimer delar den religiösa tron islam och deras religions bok Koranen. Skadan av en bränd bok kan vara många. Bland annat en kränkning. Du skriver ”Svea rikes lag gäller,hur skulle det se ut om invandrade folks känslor och tyckande skulle bestämma lagarna?” Det skulle vara mänskligt om det vore möjligt att ta hänsyn till människors etiska värderingar under vissa förutsättningar. Därför kan påstående att ”…bestämma lagar” inte heller vare helt relevant. Om du skulle konvertera till islam kommer du att dela denna grupps värderingar i de stycken du förmår tolka dem.

      • erot

        huvudfrågan är varför just muslimer är lättkränkta? och ställer till med kriminella upplopp och kravaller,de tål ingenting,menar du att vi ska tassa på tå för dem och göra det förbjudet att bränna denna bok genom att ändra på den Svenska yttrandefrihetslagen?,ska muslimer särbehandlas,?

        • Villy Hansen (inläggsförfattare)

          Det är osmart och kränkande att bränna någon religiös skrift. Ingen religions anhängare behöver sägas vara lättkränkta för att deras skrifter inte skall brännas. Att bränna varken skrifter eller saker är som att tysta och kränka den innersta uppfattningen som man har i en religionsfri värld. Genom att inte bränna dessa skrifter handlar det inte om att ”tassa på tå” utan att respektera religionsfriheten. Det är inte motsägelsefullt att förbjuda brännandet av dessa skrifter och ändå upprätthålla yttrandefriheten. Däremot använder exempel vi justitieutskottets ordförande yttrandefriheten för att ha möjligheten att bränna Koraner och jaga muslimer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.