Hur hanteras islamism smart?

Hur hanteras islamism smart är näst intill omöjligt att svara på. Vågorna går mycket höga i debatten om islam som är värdens näst största religion.

Begreppet ”slamism” är inte att förstås som synonymt med islam. Islamism som kan definieras som islamisk fundamentalism eller radikal politisk islam är naturligtvis inget som jag på något sätt försvarar. Alla muslimer är inte fundamentalistiska.

Skulle det vara möjligt att på något sätt förhindra att religiösa skrifter bränns vore det ändå en mycket liten inskränkning i yttrandefriheten. Det borde inte vara svårt att förstå vilka konsekvenser det har fått och med största sannolikhet mycket svåra konsekvenser det skulle få genom att fortsätta bränna koraner. Säkerheten för svenskar både inom Sverige och utom Sverige är nu mycket riskfylld. Jag förstår mycket väl att principer och grundlagsskyddet för yttrandefriheten är viktiga i vårt svenska samhälle och bör naturligtvis upprätthållas.

Specifikt Sverigedemokrater och dess sympatisörer vill inte på något sätt att det skall finnas hinder för att bränna koraner när exempelvis en av deras främste företrädare för SD, ordförande i justitieutskottet säger att ännu fler koraner kan få brännas.

Jag tror heller inte att det bidrar till att skapa demokrati och rättvisa i vissa muslimska länder om det bränns koraner. Däremot ser vi redan nu ödesdigra konsekvenser av att bränna koraner. Det behöver nödvändigtvis inte innebära så kallade eftergifter i att det inte skulle bli tillåtet att bränna religiösa skrifter. Inte heller är det högst sannolikt att det därför skulle komma ytterligare krav från den islamistiska världen om koranbränning kunde förhindras.

Lösningen på den riskfyllda situation vi nu befinner oss i är naturligtvis inte enkel. Det hjälper i alla fall inte att göra som Richard Jomshof, bränne flera koraner för att skapa demokrati och rättvisa i dessa muslimska länder.

Nu kan vi vänta oss att se kampen mellan det bestämmande politiska partiet SD och statsministerns regeringsparti. I denna samtid handlar det inte alltid om att endast vara principfast utan att vara smart. Därmed har jag inte sagt att SD är osmarta men dock att de är något annat jag inte riktigt kan uttala.

P. S. kanske Richard Jomshof och Björn Söder kunde boka ett möte med Al Kaida och tala dem till rätta. Just nu vore det bra att få Al Kaida kunde ta tillbaka sitt hot mot Sverige och Danmark. 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.