Ljusmörk måndag

I dag är det måndag och det finns alla anledningar att anstränga sig. De svåra tunga händelserna som inte ansågs kunna hända har under några få år inträffat. Det säger jag utan att ens närmare räkna upp dem närmare precisera dem för då kan himlen mörkna. Vad gäller det senaste hotet som statsministern talade om och som vi kan läsa sägs om att vi ändå skall ”leva som vanligt” ter sig något motsägelsefullt. ”Av med hörlurarna” sade en terrorforskare.

Jag kan väl heller inte som Tina Törner sade till mig en gång ”börja helst inte dagen med att lyssna på nyheterna” då kan du bli nedstämd.

Inte heller har någon politisk företrädare försökt lyfta upp nationen trots en pandemi som förevarit, en rysk ockupation av ett europeiskt land och realistiska terrorhot. Inte ens kungen har hållit något tal om detta. Var och en får vara sin egen lyckosmed.

Själv har jag börjat höra riktigt bra med hjälp av att jag nyligen efter lång väntetid fått hörapparat. Det blev så bland annat av en gammal skada från en kort militär karriär för många, många år sedan. Häromdagen hörde jag att några satt och pratade i sin trädgård när jag gick förbi och jag ryckte till när hunden Tjapp trampade på ett torrt löv. Jag skriker inte längre på min fru och säger, va, va. Det är positivt. Från hela min diagnoskatalog har jag faktiskt börjat få resultat av styrketräningen och nästen fri från ryggont. Sedan flera år har jag lyckats rehabilitera mig från grav hjärtsvikt efter en kranskärlsoperation. Så förbaskat positivt livet i det lilla kan få vara men där ute blåser det svinkallt. Men vad gör man åt det. Var det den förra regeringens fel skulle den nuvarande regeringen kunnat påstå?

Inte nog med det. Sverige har blivit något av ett högernationalistiskt land på grund av att ett par hjälppartier lyft fram ett sådant ytterkantsparti till en nästan regeringsposition. Ärligt talat, är detta bra för mänskligheten, yttrandefriheten, jämlikheten, synen på den goda människan, någon grad av liberalism och andra goda värden? För att tycka allt detta behöver man inte vara vänster-någonting. Det räcker sannolikt med att bara vara en förstående, tolerant och vidsynt människa.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Agneta

    Vad kännetecknar den goda människan rent praktiskt?
    Att göra handhjärtan och prata om allas lika värde samtidigt som man bär på plakat med texten ”Vi hatar SD”?

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Det krävs naturligtvis mycket av handling och tanke för att vara en god människa. Definitionen på en god människa gör varje enskild person sannolikt anspråk på att själv bestämma. Men behöver inte hata SD det kan räcka med att tycka illa om dem eller för en del inte sympatisera och hålla med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.