Misstror livsmedelshandeln

Jag simmar varje dag

Jag tror inte ett dugg på livsmedelshandelns yttersta nödvändighet när de höjer sina priser. Visserligen har svenska kronan sjunkit i värde, importpriserna blivit högre även av andra orsaker och handeln drabbats av högre inköpskostnader men med högsta sannolikhet höjer livsmedelshandeln priserna ännu mer.

Även dem som har det svårare ekonomiskt sett behöver fortsätta köpa mat. Det vet livsmedelshandlarna och kan därför höja priserna. När de höger priserna och konsumenterna fortsätter att handla i en nästan lika stor utsträckning fungerar systemet bra för handlarna.

Det ligger liksom i tiden med den allmänna uppfattningen att ”alla priser höjs” då är det ett fantastiskt ful-läge för livsmedelshandeln att höja priserna ordentligt. Är det självklart att livsmedelshandeln skall kompensera sig full ut och inte behöva bli effektivare? Så länge konkurrensen inte fungerar tillräckligt väl nödgas vi betala vad handeln vill ha. Det hjälper inte med ett Coop och en ICA på samma ort för att skapa konkurrens för de följer varandra riktigt duktigt i prissättning.

I Vindeln där jag bor har ICA-handlaren skrämmande högre priser på många varor än någon ICA-handlare i Umeå. Skulle det vara självklart? Priselasticiteten är mycket låg. Det innebär att tröskeln för många är hög för att handla i till exempel i Umeå. Följden blir att många kunder men naturligtvis inte alla väljer ändå att handla till ännu högre priser.

Jag tror inte på livsmedelshandeln när de gråter krokodilliknande tårar och säger att priserna borde vara ännu högre.

Etiketter: ,

2 kommentarer

 1. tjalle

  Varje ICA handlare konkurrerar med varandra för de är privata företagare , Tycker du ska ta och åka ut till en ICA nära butik och titta på hur marginalerna har sjunkit . Du bör ju inte sitta här och tro ,kolla fakta. Sen kan du nog inte jämföra en ICA Maxi som omsätter närmare nån miljard och de normalstora ica handlarna. Gör det enkelt för dig och beställ ett bokslut från en ICA nära företagare så kan du se fakta istället för att tro. Vi har själva en ICA butik i familjen som min sambo driver och tittar man på omsättningen mot vinsten så går det nog inte så bra som du tror, Och några utdelningar får heller ingen normal ica handlare. Vill du ha fakta kan jag skicka dig ett bokslut på vår ICA butik som omsätter 12 miljoner/ år så får du svart på vitt hur marginalerna har sjunkit och hur kostnaderna har ökat. Vinsten räcker till 2 normala löner men inte till några avsättningar för framtida investeringar eller oväntade kostnader som tex havererade kyl och frysar. Och som du skriver så är priserna högre ju längre du kommer från Umeå , detta har också en naturlig förklaring som du säkert kan få från din lokala handlare.Men å andra sidan så har du också lägre kostnader i Vindeln än i umeå på tex boende osv . Och gynnas inte er lokala handlare så blir det på sikt ännu dyrare för dig. Och vore det så lönsamt som du vill påskina så funnes det fler affärer i vindeln

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Jag hade väntat mig en ”ICA-kommentar” ännu tidigare. Tack för ditt fina utlägg och talan för ICA-handlare men svensk dagligvaruhandel har ingen fungerande konkurrens vilket innebär att det inte finns tillräckligt stora incitament för att erbjuda livsmedel till lägre priser. Den synen ’r jag inte ensam om.

   Jag tror visst inte att det ”går så bra” men det var inte min poäng utan avsikten var helt enkelt att när det finns utrymme det vill säga priselasticiteten är låg på grund av flera faktorer så går det bra att höra priserna. Eftersom jag sysslat med företagsanalyser och företagsvärderingar i flera årtionden och varit VD och styrelseordförande flera företag förstår jag syftet och logiken med att driva företag. Syfte är bland annat avkastning och vinst.

   Som du förstår är jag även part i den andra sidan det vill säga den som betalar. Måste sortimentet vara så stort som det är idag? Måste detaljisterna äga eller ha intressen i även grossisterna?

   P. S. Vi handlar ändå rätt mycket i de olika affärerna i Vindeln men det är tyvärr inte av lojalitet utan av rationella skäl. Det där med lojalitet för de lokala handlarna är även en etisk fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.