Felaktigt kallad odemokratisk

Jag vill inte kallas ”odemokratisk” bara för att jag kritiserat Sverigedemokraterna och regeringen eller till och med någon annan.  När jag kritiserar till exempel Sverigedemokraterna eller regeringen är jag faktiskt demokratiskt förr jag har därför ”rätt att ge uttryck uttrycka sina åsikter” i enlighet med demokratins grundvalar.

Om jag skulle vägra följa en lag eller förordningar av en myndighet begår jag däremot en brottslig gärning. Dock är jag inte odemokratisk. Bara för att omkring tjugo procent av landets väljare röstat på Sverigedemokraterna behöver inte jag sympatisera en enda nanometer med dem.

Om man är demokratisk tror man på och arbetar för ett samhälle där folket har makten. I en demokrati har alla medborgare rätt att delta i det politiska livet genom att rösta i val, starta och driva politiska partier och uttrycka sina åsikter. I en demokrati har folket är den högsta makten i samhället, alla medborgare skall ha rätt att rösta och kandidera i val och alla medborgare skall ha rätt att ge uttryck uttrycka sina åsikter och delta i det politiska livet utan att riskera förföljelse eller diskriminering. Dessutom skall alla medborgare vara lika inför lagen.

Visst har debattörer demokratiskt rätt att kritisera dess kritiker. När det blir en trollstorm på internet och när språket ibland ligger under det sämsta tonårsspråk är det naturligtvis ytterst beklagligt. På Twitter/X och Facebook presenteras otaliga exempel på träskets retorik. Dock är detta i vart fall demokrati.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.