Selektiv är åsiktsfriheten

Tala högt studenter, forskare, kulturarbetare. Åsiktsfriheten visar sig vara selektiv när den inte passar makten. Studenter, forskare, kulturarbetare och artister och de liknade ifrågasätter och upprör bland andra högernationalister. Dem till höger kallar dem oftast för vänster-någonting. Allt misshagligt kallar högerfolket för vänster-någonting. Dessutom är det mycket vanligt sällan skilja på sak och person och i stället säga någonting om personen.

På X (före detta Twitter) stormar det mest från höger. Det högra gardet tycks ha bland annat två huvuduppgifter. En är att gå hårt åt invandrare och den andra är att utöva religionskrig mot världens näst största religion, islam.

Tystnade kulturfolket, studenter och forskare i debatten blev de motsatta åsikterna betydligt svagare. Hur det möjligen kan ha varit förr spelar en obetydlig roll nu.

Orsaken till att det finns krafter som vill styra kulturen eller minska stödet till kulturen är uppenbar. I samma andetag och syfte råkar bildningsförbund ut för betydliga nedskärningar av stöd. Vanligt folk kan ju med folkbildningsorganisationerna få kunskap och kurage att ställa sig emot. Då ifrågasätts mycket.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Christer

    Jag noterar att blogg författaren i sitt inlägg tydliggör och markerar distans mellan vad han kallar ”vanligt folk” vilka han anser sakna kunskap och kurage för att ställa sig ”emot”. (emot vad framkommer dock inte)
    Som ”det fria ordets” riddare och räddare ställer han ”studenter, forskare, kulturarbetare och artister och de liknande”. Han väljer att insinuera att dessa grupper, som vore de homogena grupper, skulle vara en livsviktig motpol mot de han anser vara ”högermänniskor”.
    Ett mycket underligt, och minst sagt okunnigt, resonemang.
    Men, som så ofta förr, lyser hans elitistiska ådra igenom. Samt att han visar upp någon variant av en romantiserad bild av att de han kallar för ”vänster-någontingpersoner”.
    Frågan är om han återigen väljer att provocera genom tomma ord, eller om det speglar hans oförmåga att inse att vi alla är ”vanligt folk”?
    Det gamla ordspråket att ”vi är alla nakna i bastun” torde vara värt att betänka.
    Mvh
    En ”vanlig människa”

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Tack för ditt intressanta och filosofiska inlägg. Jag har använt begreppet ”vanligt folk” som faktiskt är vedertaget men å andra sidan som du säger kan ifrågasättas. Därav ditt intressanta resonemang från filosofikt perspektiv. Som du även vet så exixterar inte heller vare sig MedelSvensson elle Mr Smith.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.