Utan konkurrens bygga lägenheter

Att bygga lägenheter är att driva verksamhet utan märkbar konkurrens på en marknad med ständigt betydligt större efterfrågan än utbud. I ett exempel i Lycksele beräknades hyrorna men blev minst tjugo (20) procent dyrare. Sannolikt gjorde detta inte något för möjligheten att få hyresgäster?

Att bygga lägenheter vare sig det är bostadsrätter eller hyresrätter är som i livsmedelsbranschen. Man skjuter kostnaden på nästa led.

”…vi smög ut dem i dag, säger Peter Lindholm, vd på Lycksele bostäder”, VästerbottensKuriren, 2023-11-18.

Känn på den ”…vi smög ut dem i dag,…” Hur svårt kan det vara att var VD i ett sådant bolag när man måste ”smyga” ut det man vill sälja/erbjuda? Detta är likt Vakin och flera andra. Allt utan konkurrens eftersom kunderna har svårt att välja bättre alternativ. I en annan miljö handlar det om att effektivisera och hitta helt andra affärsmodeller annars får man lägga ner eller gå i konkurs.

Etiketter:

2 kommentarer

  1. kenth

    Märk väl att bostadsföretagen är vinstdrivande och skänker inte bort något gratis.
    Sen beror det ju på läget och efterfrågan var prisbiden hamnar.
    I Vilhelmina rivs hyreshus för som det sägs vara för dyrt hålla dem i bruk.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Alldeles korrekt som du säger ”Märk väl att bostadsföretagen är vinstdrivande och skänker inte bort något gratis.”. Det vet jag mycket väl jag som varit Vd för fastighetsbolag och annat bolag som ägt stora fastigheter. Men det jag menade var ett annat moment som handlade om att det inte finns särskilt god konkurrens på denna marknad på grund av flera olika faktorer, bland andra att efterfrågan är så stor och märkbart stark att incitamentet för bostadsbolag att effektiviser inom projektledning, inklöp och val av standard.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.